Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2023-09-22 KL. 14:50

Korken i luften efter positivt bryggbesked

Av Rickard Gustafsson

Efter tio års kämpande står det nu klart att Mellbystrand ska begåvas med en över 100 meter lång havsbrygga. Representanterna för föreningen Mellbystrands Brygga är så klart överlyckliga.
– Det här ska vi fira med en extra bryggpub i höst, säger ordföranden Bernt Karlsson.

Korken i luften efter positivt bryggbesked
Håkan Karlsson, Jerker Jacobson, Gunilla Karlsson, Göran Terninger, Kennet Gertsson, Göte Persson, Bernt Karlsson, Bertil Månsson, Lennart Green, Tinna Håkansson och Annette Hansson skålar för den blivande bryggan. Foto: Rickard Gustafsson

Helgfirandet tog sin början lite tidigare än vanligt bland eldsjälarna i föreningen Mellbystrands Brygga när de korkade upp alkoholfritt bubbel på stranden nedanför Birger Pers väg.

Anledningen till firandet är att länsstyrelsen beslutat att ge strandskyddsdispens för att anlägga en badbrygga.

– Ett oerhört roligt besked. Vi är väldigt glada för det här då vi kämpat med det här i många år, säger ordförande Bernt Karlsson.

De sista frågetecknen handlade om att ge svar på hur bryggan påverkar sanderosionen samt hur det påverkar eventuellt ålgräs.

– Studierna visar att påverkan är försumbar. Botten här ute är filmad och det finns ingen bottenvegetation. Så det här är ju väldigt positivt för oss och hade de sagt nej hade projektet varit dött, säger Bernt Karlsson innan resten av bryggänget stämmer in i ett fyrfaldigt hurrande för Länsstyrelsen i Halland.

Bryggänget vill passa på att tacka samtliga personer och företag som varit med och sponsra den blivande bryggan.

– Vi vill verkligen tacka för den fina uppslutningen, men vi måste också säga att vi haft ett väldigt bra samarbete med Laholms kommun de senaste åren och det ska de ha all heder för, säger Bernt Karlsson.

I ansökan och beslutet för bryggbygget står det att längden ska vara 100-120 meter. Bryggan ska bli 3 meter bred och även inkludera en gång- och rullstolsramp ner till vattnet.

Föreningen är dock helt inne på att maximera måttet.

– Vi vill gärna ha 120 meter. På 100 meter är det 150-160 cm djupt men går vi ut 20 meter till så hamnar vi på 180 cm och det hade varit kalas. Så nu kommer vi göra ett sista ryck när det gäller sponsring för att få ihop de sista 20 meterna, säger Bernt Karlsson.

Upphandlingen tros starta någon gång under hösten och bygget ska enligt länsstyrelsebeslutet ske under perioden november till februari.

Bryggänget är övertygade om att Mellbystrandsbryggan kommer stå klar i god tid till nästa sommar och att tillkomsten av en badbrygga kommer att öka Mellbystrands attraktivitet både för invånare och turister.

– För näringslivet i Mellbystrand är det här väldigt positivt, säger Annette Hansson.

LÄS MER: Mellbystrandsbryggan kan stå klar 2024