FÖRENINGSLIV 2023-06-19 KL. 06:05

Mellbystrandsbryggan kan stå klar 2024

Av Rickard Gustafsson

Bryggföreningen i Mellbystrand har gjort ett gediget arbete med att samla in pengar och konstaterar nu att finansieringen är i hamn. Hinder återstår, ett par miljökonsekvensutredningar, sen är föreningen och kommunen redo att sätta i gång bryggbygget.
– Vi har aldrig varit närmare en brygga än nu, säger föreningens ordförande Bernt Karlsson nöjt.

Mellbystrandsbryggan kan stå klar 2024
Ann-Christin Håkansson, Jerker Jacobson, Göte Persson, Bernt Karlsson, Lennart Green och Göran Terninger är väldigt engagerade i bryggbygget i Mellbystrand. Foto: Rickard Gustafsson

Under ett visionsmöte kring Mellbystrands framtid, på Strandhotellet 2014, lyftes idén om en brygga nedanför Birger Pers väg.

Nio år senare talar mycket för att visionen är på väg att förverkligas – kanske redan till nästa år?

Under åren 2014-2018 var tanken att bryggan skulle bekostas av exploatören bakom det framtida hotellet. Hotellprojektet, på den så kallade Fähre-tomten, överklagades och sköts så sent som i höstas i sank i Mark- och miljööverdomstolen.

Det var i inledningen av dessa juridiska hotellturer som ett gäng driftiga mellbystrandsbor insåg att var det dags att kavla upp de egna skjortärmarna om det skulle bli en brygga.

Föreningen Mellbystrands Brygga bildades 2019. I fyra års tid har gänget kämpat både ihärdigt och tålmodigt. Det har gett resultat.

– Vi är inne på upploppet nu och samarbetet med Laholms kommun har de senaste 18 månaderna varit väldigt gott, säger ordföranden Bernt Karlsson.

Mellbystrandsbryggan ska anläggas rakt nedanför Birger Pers väg.

Foto: Rickard Gustafsson

När LT träffar bryggänget på stranden och spanar ut över det stora blå hävdar flera av dem att de nästan kan se konturerna av bryggan.

– Det enda som återstår är att länsstyrelsen vill ha en fördjupad utredning kring hur bryggan påverkar sanderosionen och en om hur det påverkar eventuellt ålgräs. Men vi är optimistiska att det löser sig och att vi får tummen upp av länsstyrelsen i slutet av sommaren, säger Bernt Karlsson.

Det skulle betyda att föreningen och samarbetspartnern Laholms kommun i höst kan påbörja en upphandling av Mellbystrandsbryggan och att bryggan skulle kunna stå klar till nästa sommar.

– I Skummeslövsstrand byggde man en brygga på drygt en och en halv månad så den borde lätt kunna stå färdig till badsäsongen 2024, säger Göran Terninger.

Föreningen har fört dialog med Kane Bengtsson, ordförande för Kommunens Funktionsrättsråd, så att även personer med funktionsnedsättningar på ett enkelt sätt ska kunna njuta av sol och salta bryggbad.

Målsättningen är att bryggan ska byggas i trä och bli 100 meter lång, i så fall 20 meter kortare än systerbryggan i Skummeslövsstrand.

– Det kommer att finnas folk som undrar varför vi inte bygger längre än 100 meter. Gör vi det är risken stor att vi hamnar på nästa sandrevel och då blir det för grunt, säger Jerker Jacobsson och berättar att det tänkta baddjupet kommer att bli 160-180 centimeter.

Bernt Karlsson, Jerker Jacobson och Göran Terninger hoppas att de nästa år vid den tidpunkten kan vandra åt motsatt håll ned till havsbrynet och sedan promenera 100 meter – till slutet av Mellbystrandsbryggan. Foto: Rickard Gustafsson

Bernt Karlsson & Co berättar att intresset för bryggan är superstort i samhället. Föreningen har 350 medlemmar och när det arrangerats insamlingskvällar, så kallade bryggpubar, på Strandhotellet har det varit fulla hus.

– Det har varit fullt varenda gång och vi har fått starkt sponsorstöd från både privatpersoner och företag. Vi har nu flera hundra sponsorer, vilket är mycket glädjande, säger Bernt Karlsson.

Ann-Christin Håkansson bekräftar intresset för bryggan ur ett annat perspektiv.

– När folk fyllt jämna år så finns det personer som i stället för presenter önskat sig att gratulanterna sätter in pengar på bryggföreningens konto. Det tackar vi mycket för, säger hon.

Hur mycket pengar man samlat in och vad bryggan kommer att kosta, vill man i nuläget inte avslöja. Av den enkla anledningen att man inte vill förekomma den kommunala upphandlingen.

– Talar vi om hur mycket pengar vi samlat in tenderar anbuden att bli därefter, så i nuläget pratar vi inte om pengar. Men så mycket kan jag säga, vi har aldrig varit närmare en brygga än nu, säger Bernt Karlsson nöjt.