Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-07-03 KL. 06:02

Jubileumsdag på idrottsplatsen med nyinvigningar

Av Johan W Jönsson

Skottorps IF har 200 ungdomar igång. På idrottsplatsen har det hänt mycket på senare tid och nu har det blivit dags att inviga nio miljoners-bygget ”allaktivitetshuset” på 430 kvadrsatmeter samt den nya uterinken för innebandy.
– Det blir en stor jubileumsdag då det var 80 år sedan idrottsplatsen i Skottorp invigdes. På kvällen blir det fest med 350 anmälda, ler SIF:s vice ordförande Evert Månsson.

Jubileumsdag på idrottsplatsen med nyinvigningar
Pontus Johansson (styrelsen), Jimmie Ivarsson (innebandysektionen), Evert Månsson (vice ordförande) och Anders Walldén (ansvarig för allaktivitetshuset med Carina Holmberg) i Skottorps IF är nöjda med den utvecklingen. Foto: Johan W Jönsson

Den trånga parkeringen har utvidgats rejält, det har byggts vall, en utomhusplan för innebandy och inte minst ett allaktivitetshus med stor samlingslokal, nya omklädningsrum och förvaring.

– Det har blivit ett rejält lyft för föreningen. Det är roligare att komma till idrottsplatsen och vi märker redan ett större intresse. Detta har gjort att vi har fått in fler ideella krafter, säger Månsson.

Vid seniormatcher och inte minst under lördagar och söndagar när flera ungdomslag är igång samtidigt har det var väldigt trångt på parkeringen och det har stått bilar upp till pizzerian.

Med 200 ungdomar är Skottorps IF den förening som engagerar flest i kommunen efter Laholms FK. Det har skett en generationsväxling i byn och det kommer mycket barn från Allarp.

– Vi växer hela tiden. Vi i styrelsen sa, att antingen får vi satsa, eller också får vi låta det vara som det är och så får de som vill komma hit. Men nu har det skett en utveckling, säger Evert.

I Skottorps IF gamla klubbstuga fanns det plats för drygt 20 personer. I det nya allaktivitetshuset får det plats över 100. Anders Walldén, Jimmie Ivarsson, Evert Månsson och Pontus Johansson är nöjda med hur bygget blev. Foto: Johan W Jönsson

Tanken är att på något sätt öppna upp för skolungdomar så att de kan komma och fika, läsa läxor och aktivera sig mellan skoldagen och kvällens träningar. Men det är nästa steg.

– Vi ska försöka få till en lösning på det. Vi har också växt ur våra planer och ska anlägga två planer till för barn och ungdomar på andra sidan allaktivitetshuset, berättar Månsson.

Slutnotan för allaktivitetshuset landade på nio miljoner kronor. Det var något under budget. Huset är främst till för ungdomarna och ger helt andra möjligheter till möten och läger.

– I vår gamla lokal kunde vi knappt ha föräldramöte för ett lag. Nu har vi helt andra möjligheter. Dialog och kommunikation är A och O i en förening. Då får man föräldrarna med sig.

Förråd där alla lag har sitt eget bås så att det blir koll på grejerna. Ungdomssektionen har själva valt hur det ska se ut. Foto: Johan W Jönsson

Idrottsplatsen i Skottorp firar 80 år i år. Pontus Johansson, Eric Lindberg och Jim Leandersson bestämde sig för att det skulle uppmärksammas. Därför blir det en jubileumsdag den 6 juli.

– När de tre tog det initiativet tyckte vi att det var dumt att inte ha invigningen samtidigt. Så vi kör eftermiddagen till det med turneringar och annat och så festar vi på kvällen, säger Evert.

Den nya byggnaden började användas i våras och sedan har det skett förbättringar hela tiden med altan, stenläggning, gräsytor med mera. Lokala företagare har hjälpt till.

– Skottorps säteri, Kalle Tageson och Pontus Johansson med flera har varit otroliga. Utan dem hade det inte gått. De kommer på festen och det är vad de får och begär, säger Evert.

– Sedan får vi ge mycket tack till AlJo-bygg. De har gjort ett fantastiskt jobb med byggnationen. Erik Moberg och Martin Svensson, som spelar i SIF och jobbar på AlJo har varit ansvariga.

De nya omklädningsrummen på Gröningen. Det finns fyra likadan. På kvällar och helger är det fullbelagt. Foto: Johan W Jönsson

För att finansiera bygget på nio miljoner drog SIF in 6,5 miljoner i bidrag. Den stora delen från Allmänna arvsfonden. Dessutom lånade klubben 3 miljoner.

– Vi har haft stöd av kommunen och sparbanksstiftelsen. Kommunen bidrar inte med någon större del men tillräckligt. Man får själv hitta pengar och sedan kan de vara med och stötta, säger Evert.

Innebandyarenan kostade knappt 1 miljon totalt, med belysning. Där kommer alla pengar från bidrag och sponsring. Kommunen bekostar belysningen men elen får föreningen stå för själv.

– Vi vill att skolan och fritids ska använda innebandyarenan. Jag ansökte om bollar och klubbar hos innebandyförbundet och har skänkt ett helt gäng till skolan, säger Jimmie Ivarsson.

Nu laddar Skottorps IF för en jubileumsdag med fotboll, innebandy och stor fest.

Jimmie Ivarsson och Pontus Johansson har gjort det stora jobbet med innebandyarenan ihop med Morgan Einarsson, Lasse Johansson och Kim Tildeberg. Foto: Johan W Jönsson

Fakta:

Program jubileumsdagen på Gröningen 6 juli

11:30 Första av fem föreställningar RF/SISU:s forumteatern

12:00 Fotbollsturnering för pojkar föda 2015 startar

12:30 Invigning av allaktivitetshuset med kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson

13:00 Innebandyturnering startar

13:00-14:00 HBK:s målvaktstränare Dennis Nilsson visar målvaktsträning

15:00 Avslutning och dragning av lotteriet

Allaktivitetshuset håller öppet

Christopher Goofy Dahlström är konferencier/speaker under dagen

Lotterier med fia vinster

Kiosken serverar kaffe, korv, hamburgare, dricka, godis, med mera

18:00 Slutsåld fest för 350 personer. Lemnells kapell står för musiken och Delikatessvagnen för maten

Det nya domarrummet på Gröningen. Foto: Johan W Jönsson

Evert Månsson visar teknikrummet på Gröningen. SIF jobbar efter ett kontrollprogram. Det är 46 solpaneler på taket på allaktivitetshuset. Rummet fungerar också som lite lager. Foto: Johan W Jönsson

Några av Skottorps IF:s 200 ungdomar i träning på Gröningens fina matta. Foto: Johan W Jönsson

Skottorps IF har blivit utsedd till årets innebandyklubb i Halland 2024. För att klubben växt och utvecklats efter pandemin. Samt för att man anlagt en utomhusarena. Jimmie Ivarsson är ansvarig för innebandysektionen. Foto: Johan W Jönsson

Allaktivitetshuset kostade 9 miljoner kronor att bygga och är 430 kvadratmeter stort. Foto: Johan W Jönsson