Av Johan W Jönsson
I somras bildades Laholms Schackklubb på initiativ av far och son Kai samt Jakob Beckmann. Klubben bedriver nu verksamhet i Servehallen en kväll i veckan.
– Schack är utmanande på alla nivåer, säger Kai Beckmann.
Själv spelade han mycket som ung. Men han slutade, eller snarare tog en lång paus, då skolan och senare universitetsstudier upptog hans tid. Under pandemin återupptog han spelandet.
– Både jag och min son (Jakob) spelar och när vi ville bli aktiva i en förening upptäckte vi att det inte fanns någon i Laholm. Då tog vi saken i egna händer, säger Kai.
Klubben bildades vid ett uppstartsmöte redan i juni. Men under sommaren låg man lågt samtidigt som en rad organisatoriska grejer fixades inför hösten.
– Efter sommaren har vi varit mer aktiva med prova på-spel. Sedan några veckor tillbaka har vi upprättat en regelbunden spelverksamhet i Servehallen.
Yngre och mer oerfarna spelare tränar på seneftermiddagen mellan klockan 16:30 och 18:30. Sedan tar seniorerna vid och spelar fram till klockan 21:00.
– Vi har spelat på onsdagar hittills men det kan bli så att vi ändrar dag till tisdagar eller torsdagar då det kanske passar våra ungdomar bättre, berättar Kai.
Kai Beckmann tyckte att det var synd att det inte fanns någon schackklubb i Laholm. Så han tog saken i egna händer och nu är han ordförande i den nya föreningen. Foto: Jakob Beckmann
Hur har klubben tagits emot?
– Väldigt väl! Det har visat sig under den här lilla resans gång att det här var något som saknades. Vi har blivit accepterade, inte minst av ungdomar. Schack har blivit populärt igen.
Kai berättar att det blivit en boom för spelet under de senaste åren. Många har återupptagit sitt spelande och många har även börjat spela. Även mycket yngre personer.
– Ingen vet riktigt varför det blivit så populärt igen. Men man misstänker att det hänger ihop med pandemin. Många började nog spela online och blev sedan sugna på att gå vidare.
Två av de yngre spelarna i klubben är Kais son Jakob, 19 år, och Gustav Persson Stugufors, 12 år. Den sistnämnda blev sugen på att spela mer sedan han deltagit i ”Schackfyran” i skolan.
– Vi tränade i skolan, jag var med i Schackfyran och sedan fortsatte jag efter det. Från början var det min morfar som lärde mig att spela schack, säger Gustav.
I sin första schacktävling, som han spelade i Halmstad nyligen, slutade Gustav fyra i klassen för mellanstadiet. Han var blott två kvalitetspoäng från tredjeplatsen.
Vad är kul med schack?
– Alla olika drag man kan göra i olika situationer. Ett spel kan ha hur många möjligheter som helst. Det är spännande att tänka på, säger Jakob, som utbildar sig till tränare i schack.
– Jag tycker också att det är intressant att tänka på dragen och att se vilka möjligheter man har. Sedan är det kul att knäcka motståndaren, om man lyckas, ler Gustav.
Jakob Beckmann hittade schack under pandemin då han började spela online. Nu är 19-åringen kassör i Laholms Schackklubb och utbildar sig till tränare. Foto: Johan W Jönsson
Kai Beckman beskriver det som att han själv hittade tillbaka till sin gamla ungdomskärlek under pandemin. När han var mellan sju och 15 år gammal spelade han jättemycket schack.
– Det blev en lång paus men jag har aldrig tappat intresset och så började jag om under pandemin. Det var ett bra sätt att hålla igång hjärnan och så blev jag sugen på att spela på riktigt.
När han försökte komma i kontakt med Laholms Schackförening upptäckte han att det inte funnits någon schackklubb på 13 år. Då bestämde han sig för att starta en ny.
– De som är kvar sedan den gamla föreningen tog sig till Halmstad och Markaryd för att spela. Men även för dem är det bra med en hemmaförening. Några av dem har blivit medlemmar.
Just nu har Laholms Schackklubb 16 medlemmar i olika åldrar. Ungefär hälften är juniorer. Betydligt fler än så har varit och provat på och föreningen vill gärna växa.
Vad är grejen med schack?
– Det är en utmaning på alla nivåer. Det tränar hjärnan och är ett otroligt mångfaldigt spel. Schack är godkänd som en sport av den internationella olympiska kommittén.
– Parallellt med OS finns alltid en schackolympiad. Det beror på att det finns medicinska undersökningar som bevisat att man är väldigt fysiskt aktiv när man spelar, säger Kai.
Jakob Beckmann och Gustav Persson Stugufors gillar att fundera över alla möjligheter som schack har att erbjuda. Foto: Johan W Jönsson