Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2023-04-12 KL. 17:14

Årets majblomma ska påminna om jorden

Av Johan W Jönsson

Årets majblomma ska påminna om jordklotet. Den är blå som havet, grön som skogen och orange som kriget. Blomman är formgiven av Elsa Schylberg från Karlstad och börjar säljas den 18 april.
– Vi hoppas på stor försäljning i år. Vår verksamhet känns viktigare än någonsin, säger Ella Persson från majblomman.

Årets majblomma ska påminna om jorden
Ella Persson från majblomman visar upp årets blomma som ska påminna om jordklotet. Den börjar säljas den 18 april. Foto: Johan W Jönsson

När höga räntor, elpriser, bränslepriser och matpriser ställer till det för hushållen kan barnen hamna i kläm. Då finns majblomman för att att sätta guldkant på tillvaron.

Totalt finns det sju olika majblommeföreningar i Laholms kommun: Hishult, Knäred, Skottorp/Hasslöv, Vallberga/Ränneslöv/Ysby, Veinge/Tjärby, Våxtorp och Laholm/Mellbystrand.

– Flickan som skapat årets majblomma tror att många barn tänker på krig, fattigdom och elände idag. Våra barn är oroliga för framtiden. Därför är det bra att majblomman finns, säger Ella.

Majblomman startades av Beda Hallberg år 1907. Majblomman är en symbol för barns kraft. Den första blomman köps traditionsenligt varje vår av drottning Silvia.

Precis som i fjol är försäljningen i år såväl fysisk som digital. Den som vill ha en majblomma kan alltså både köpa den direkt av ett barn som säljer alternativt på ett barns webbshop.

– Barnen får registrera sig redan från den 11 april. Vi har skickat ut information via skolorna genom V-klass. Man ska registrera sig både om man har väska och webbshop.

Det är barn från kommunens grundskolor som säljer majblommor. Den som säljer får behålla tio procent själv och skolan som barnen går på får lika mycket.

– 40 procent av intäkterna går in till riksförbundet och 40 procent blir kvar hos oss lokala föreningar. Därför är det jättebra att vi har har Sparbanken, säger Ella.


Ella Persson tror att försäljningen av majblommor kommer bli helt digital i framtiden. Men hon menar att det är ett uppskattat vårtecken för många att se barnen gå runt med sina väskor och sälja fysiskt. Foto: Johan W Jönsson


Laholms Sparbank har redan stöttat majblommeföreningarna med 100 000 kronor till barns fritidsaktiviteter. Banken kommer även att stötta efter att årets försäljning summerats.

– Vi har en bra Sparbank här som ställer upp och hjälper till på ett väldigt fint sätt. Utan dem hade vi inte fått in något alls 2020 när försäljningen uteblev. Vi är otroligt tacksamma, säger Ella.

Majblomman har även ett samarbete med Cykelvård i Laholm som ger rabatt vid cykelköp och som dessutom skänkt pengar. Föreningen får även rabatt i andra butiker.

I fjol var det 200 skolelever som sålde majblommor för föreningen Laholm/Mellbystrand som Ella Persson är kassör i. Barnen sålde för 220 000 kronor.

– Glänningeskolan sålde för klart mest. De gjorde ett jättejobb och var i särklass. De sålde majblommor för 100 000 kronor. 220 000 kronor totalt är ganska normalt.

– Jag hoppas att försäljningen går bra och att det är många som köper i år. Vi behöver verkligen de här pengarna till våra barn och ungdomar, avslutar Ella Persson.

Årets majblomma börjar säljas den 18 april. Den 3 maj är det säljstopp.

Läs mer:

Banken vill inte att barnens aktiviteter väljs bort


Blå som havet, grön som skogen och orange som kriget är årets majblomma. Foto: Anne Birgersson/Majblomman