Klik venligst
FAMILJ 2024-04-21 KL. 07:02

Kerstin har varit i bankens tjänst i 45 år

Av Johan W Jönsson

1979 började Kerstin Isaksson Cronqvist jobba på Sparbanken Boken i Hishult. Efter 45 år på samma arbetsplats är det nu dags att säga hejdå till kunder och kollegor. Den sista april gör hon nämligen sin sista arbetsdag på banken.
– Det är lite dubbelt, både skönt och konstigt. Jag har trivts väldigt bra med mitt arbete under alla år, säger Kerstin, som de de senaste 15 åren haft titeln ekonomiansvarig.

Kerstin har varit i bankens tjänst i 45 år
Kerstin Isaksson Cronqvist har jobbat på Sparbanken Boken i Hishult i 45 år. Men nu tackar hon för sig. Foto: Johan W Jönsson

Hon gick linjen kontor och distribution på gymnasiet i Laholm. Det var ett tvåårigt program och den avslutande terminen var det praktik två dagar i veckan.

– Jag sökte först på Föreningsbanken, men Ingrid som jobbade i Hishult var själv och hade inte möjlighet att ta emot mig. Då sökte jag här, fick plats och blev sedan erbjuden jobb.

Då var Kerstin 18 år gammal. Hon bodde i sitt föräldrahem i Kornhult första tiden. Sedan flyttade hon till lägenhet i Hishult och kunde promenera till och från jobbet varje dag.

– När jag började var allt manuellt. Jag gjorde avstämningar på inlåningskonton, registrerade checkar som skickade till Sparbankernas Bank och räknade pengar med mera.

Bankkontoret i Hishult har förändrats under åren. Men det finns på samma ställe som 1979. Då delade banken med posten. Idag är det bank i hela fastigheten, frånsett lägenheterna uppe på.

– Det gjordes en stor om- och tillbyggnad 1997-1998 när posten försvann. Det byggdes bland annat till för bankfacken och samtidigt gjordes altaner till de två lägenheterna som hyrs ut.

När Kerstin var riktigt liten ville hon bli barnmorska. Att det istället blev ett helt yrkesliv på bank handlade mest om tillfälligheter. Hon fick ett jobb, tog chansen och blev kvar.

– Det har varit en så stor förändring. Från det manuella till Spadab (Swedbanks IT-system) i mitten på 1980-talet, till den digitalisering som skett på senare år, säger Kerstin.

Kerstin har trivts med sitt jobb och har gjort i princip allt på banken. Hon har även varit tjänstledig i perioder för att hjälpa andra banker. De senaste 15 åren har hon varit ekonomiansvarig. Foto: Johan W Jönsson

När banken gick över till Spadab var hon delaktig i konverteringen. Bland annat var hon och en kollega i Stockholm och gjorde avstämningar.

– Efter oss var det andra banker som gick in och då hjälpte jag dem med avstämningar. Det började med Göteryds Sparbank och sedan hjälpte jag Röke med hela deras konvertering.

Hon har även varit på Sparbankerna i Farstorp och Åryd samt i Eskelhem på Gotland och i Attmar i Sundsvall. Hon har hjälpt till med de bankernas övergångar och i vissa fall även bokslut.

– Jag har haft jättesnälla chefer som har låtit mig vara tjänstledig härifrån för att hjälpa de andra Sparbankerna. Jag var tjänstledig ett helt år och jobbade i Röke men kom tillbaka.

2005 fick hon jobb på Lokalföreningen i Drakabygget. Då var hon tjänstledig, igen, men kom ”hem” till Hishults Sparbank efter bara tre månader. Hon har trivts för bra på Boken.

– Det är väldigt trevligt här, tycker jag. Jag har haft bra chefer och kollegor. Det och alla kunder har gjort att det är ett jätteroligt jobb. Sedan är närheten till jobbet guld värd, säger Kerstin.

2005 träffade Kerstin sin make Erling Cronqvist. Jodå, centerpolitikern och ex-kommunstyrelseordföranden. 2017 flyttade de båda ihop på gården i Kåphult.

– Jag och Erling hade känt varandra länge. 2005 var vi på en 40-årsfest för en gemensam vän och efter det blev det vi, säger Kerstin som bara har fem minuter med bil till jobbet från Kåphult.

Under sina många år på Sparbanken Boken har hon gjort i princip allt. Hon har varit såväl privatrådgivare som företagsrådgivare. När hon började jobba var det en helt annan tid.

– Det var inte alls de regelverken som det är idag. Då räckte de att man kände och litade på de som kom in. Så skulle man inte kunna göra idag. Nu krävs det så mycket mer och det behövs.

Kerstin har följt människor genom hela livet på banken. Hon har haft generationer av kunder under sina 45 år. Nu är det slut men till hösten kan hon tänka sig att hoppa in lite om det kniper. Foto: Johan W Jönsson

Hur var den digitala resan?

– Det var en stor förändring. Men jag tyckte att det var spännande och roligt. Även den digitalisering som sker idag är spännande. Men det personliga mötet är också viktigt att ha kvar.

– Jag tror på att ta in fördelarna med digitaliseringen men att ändå erbjuda möjligheten att prata med någon. Hade jag själv lånat pengar för att köpa hus så hade jag velat ha ett fysiskt möte.

Med kontoren i Skånes Fagerhult och Örkelljunga är det 18 anställda på Boken. När Kerstin började jobba på banken 1979 blev de tre på kontoret i Hishult med henne.

Kerstin har varit med om ett rån och ett rånförsök på banken. Det var 1994 och i båda fallen hade rånarna med sig skjutvapen. Det är såklart händelser som satt sig.

– Första gången fick de pengar med sig. Andra gången hade vi ellås. Jag hade mycket mardrömmar efter det och det är händelser som etsat sig kvar. Men vi fick professionell hjälp.

När började du fundera på att sluta?

– Jag som jobbat länge har ett avtal som gjorde att jag kunde gå när jag var 62 år. Jag tycker om att jobba men när Erling slutade kände jag att det kunde vara skönt att sluta själv också.

Vad ska du göra nu?

– Jag börjar med ett långt sommarlov, så tar jag det därifrån. Friheten att kunna göra vad man vill. Trädgården och sommarstugan kommer få mer av min tid. Kanske se Sverige, säger Kerstin.

Den 25 april är det öppet hus på Sparbanken Boken i Hishult klockan 15-17. Då är kunder och andra som haft med Kerstin att göra välkomna in på kaffe och tårta och för att säga tack och hej.

Fakta:

Lite om Kerstin Isaksson Cronqvist

Ålder: 62 år

Från: Kornhult

Bor: Kåphult

Familj: mannen Erling, bonusbarn och bonusbarnbarn

Uppdrag: sitter med i kyrkofullmäktige, kyrkorådet och församlingsrådet i Höks pastorat. Styrelseledamot i Hishults majblommeförening

Aktuell: Går i pension från Sparbanken Boken i Hishult efter 45 år