Klik venligst
FAMILJ 2024-07-03 KL. 13:00

Minnesord: Ulf Matson var en äkta "murvel"

Av Åse Höijer

Den legendariske journalisten Ulf Matson, Mardal, Ängelholm, har avlidit 80 år gammal efter en tids sjukdom. Han sörjes närmast av hustrun Agneta, dottern Anna och barnbarnet Alvin.

Minnesord: Ulf Matson var en äkta
När Ulf Matson skulle göra reportage på stadens lunchrestaurang drog han på kockmunderingen och ställde sig vid grytorna. Foto: Åse Höijer

Ulf var kanske mest känd som Kvällspostens skicklige kriminalreporter, en gärning som gjorde att han mötte respekt i såväl rättsvårdande som kriminella kretsar. Han var på sin tid den enda reporter på KvP som hade byline i helfigur, iförd trenchcoat och med den kaxigt upptvinnade mustaschen som blev hans signum.

Under åren på Kvällsposten, från slutet av 1960-talet, innebar de dagliga besöken på polishuset på Davidhalls torg i Malmö, och ett gigantiskt kontaktnät, att Matson som regel var först med alla större kriminalnyheter i Sydsverige.

Efter pensionering vägrade Ulf Matsons att slå sig till ro, och behöll kärleken till journalistiken. Det var så han hamnade som sommarvikarie på Laholms Tidning i mitten på 2010-talet.

Ulf Matson placerade sig med glädje på samma karriärmässiga pinnhål som helt nybakade eller studerande i yrket och verkade njuta av sin roll som "sommarmorfar" på LT:s redaktion. Hans insatser som mentor och inspiratör var ovärderliga, men främst tycktes han själv uppskatta mest att åter vara en i laget på en redaktion, och Ulf grep sig an varenda arbetsuppgift med samma entusiasm som en 20-åring, ny i yrket.

Efter en första, traditionell "inkilning" med tårta, underhöll Ulf Matson gärna gänget runt fikabordet på LT med anekdoter från sin långa karriär, från hisnande berättelsen om biljakter efter brottslingar och läskiga mord till tips om de bästa jazzklubbarna i New York, där han under tid var utrikeskorrespondent.

Ulfs tid som "sommarmorfar" på Laholms Tidning var uppskattad inte bara från tidningens sida, de han mötte på uppdrag berättade ofta i efterhand om hur trevligt det var att träffa honom. Inget jobb var för litet, och ambitionen stor. När Matson skulle göra ett reportage om en lunchrestaurang ställde han sig naturligtvis själv vid spisen själv.

Hans enda tillkortakommande på LT visade sig i kampen mot det redaktionella datasystemet, som han bestämt hävdade motarbetade honom aktivt. Detta föranledde viss munterhet hos yngre kollegor, som sedan gärna lotsade honom rätt

Ulf Matson var en äkta "murvel" i ordets mest positiva mening, en inspirerande arbetskamrat, en fantastisk mentor för de unga journalister han mötte och framför allt en genuint god och trevlig vän.

Åse Höijer

fd journalist och redaktionschef på Laholms Tidning

Ulf Matson var på sin tid den enda reporter på KvP som hade byline i helfigur, iförd trenchcoat och med den kaxigt upptvinnade mustaschen som blev hans signum. Foto: KvP