-
SPORT 2022-11-06 KL. 07:02

Vindrarps VK siktar på ettan

Av Johan W Jönsson

Efter fyra spelade matcher ligger Vindrarps VK på andra plats i tabellen bara en poäng bakom ettan Moheda. VVK hoppas kunna avancera uppåt i seriesystemet. ”Det är för många saker som inte är så bra i division 2”, säger VVK:s nye tränare Filip Nilsson.

Vindrarps VK siktar på ettan
Vindrarps herrar firar segrarna efter det första sammandraget. Nye tränaren Filip Nilsson är fyra från vänster. Foto: Daniella Åström

Efter flera år som elitspelare i Örkelljunga VK valde Filip Nilsson att gå tillbaka till moderklubben Vindraps VK som spelare inför förra säsongen. Nu har han också tagit över som ny tränare.

– Det är inte så lätt att hitta en coach till ett division 2-lag och att köra till Våxtorp för att träna är inte farligt för mig. Så jag tyckte att det var lika bra att jag tog det själv, skrattar Filip.

Han har coachat ungdomslag tidigare och har varit tränare på läger. Men framförallt så har Filip mycket erfarenhet med sig som spelare på hög nivå.

– Man tar ju mycket idéer och tips från andra coacher man haft. Jag tar godbitarna och sedan försöker jag att sätta min egen prägel, säger Filip.

Hur vill du spela volleyboll?

– På Vindrarps sätt. Vi ska vara seglivade, aldrig ge upp och vara väldigt, väldigt duktiga i försvar. Vindrarp har alltid varit bra i försvar och nu ska vi bli ännu bättre.

Filip själv är försvarsspecialist. Under säsongerna med ÖVK i Elitserien spelade han libero. I moderklubben har han dock en mer offensiv roll som vänsterkant.

Vindrarp slutade trea bakom ettan Ystad och tvåan Moheda förra säsongen. Det är de tre lagen som verkar göra upp även i år. Just nu leder Moheda en poäng före VVK och Ystad.

– Målsättningen är självklart att vara med och slåss om en plats upp till ettan. Det är för många saker i division 2 som haltar. Det är för låg nivå för Vindrarp, säger Filip.

I det inledande sammandraget blev det övertygande segrar mot Gothia B (3-0) och Helsingborg (3-1). VVK spelade bra volleyboll.

– Vi inledde den här säsongen lika bra som vi avslutade den förra kan man säga. Det ser lovande ut inför resten av säsongen, säger Nilsson och fortsätter:

– Man får kämpa för varje seger men vi spelade stabilt. Vi är jobbiga att möta då vi gräver upp många bollar. Har vi tålamod gör vi antingen poäng själva eller så gör motståndaren det åt oss.

Truppen är i stort sett densamma som förra säsongen. Någon rutinerad pjäs har börjat igen och någon junior har kommit upp. Det gör att laget är samspelt.

– Jesper Uhlin har börjat spela igen och har visat fina kunskaper och väldigt bra attityd på volleybollplanen. Så det är roligt!

Har ni någon nyckelspelare?

– Det är Jonas Svantesson. Han blir bara mer och mer stabil för varje säsong. Jonas gjorde ett kanonjobb som libero i de första matcherna, berömmer Filip.

I det andra sammandraget förlorade VVK en mycket jämn match mot toppkonkurrenten Moheda med 3-2 i set. VVK fick alltså en pinne. Falkenberg B avfärdades med 3-0.

Filip Nilsson var själv bortrest och missade de två matcherna. Istället coachades laget av gamle tränaren Daniel Skogsberg som den här säsongen annars fokuserar på det egna spelet.

VVK:s damer ligger sjua i division 2 södra efter tre omgångar. Det har blivit förlust med 3-0 mot tvåan Malmö och med 3-2 mot Kronan B. Mot Svedala B blev det seger med 3-2.

Laget tränas av Malin Hantoft (spelande tränare) och herrspelaren Theodor Ritter. Hylte/Halmstad leder tabellen. VVK blev just sjua i serien förra säsongen.

Både herrarna och damerna spelar sitt nästa sammandrag lördagen den 26 november.