Klik venligst
SPORT 2023-05-09 KL. 06:01

Världsunika rariteter låg i chokladkartong

Av Rickard Gustafsson

En unik samling av samlarkort från medaljlagen i fotbolls-VM kommer säljas av Laholms Auktionskammare på en kvalitetsauktion där ett 30-tal auktionshus ingår. Kronan på verket är det första samlarkortet på superstjärnan Pelé och priset förväntas bli mycket högt. Vi har träffat laholmaren som tack vare en artikel i LT hittade de närmast bortglömda rariteterna i en chokladkartong på vinden!

Världsunika rariteter låg i chokladkartong
Garrincha och framförallt Pelé är klenoderna i laholmarens unika samling av samlarkort från 1950-talet. "Svårgreppbart" är den anonyme laholmarens ord om värderingen där bara kortet på Pelé värderas till 120 000 kronor. Foto: Rickard Gustafsson

Laholms Tidning levererar dagligen lokala nyheter, men vissa nyheter får större genomslag och påverkan än andra.
Fråga bara den laholmare som för en månad sedan läste artikeln om att ett samlarkort, föreställande boxningslegenden Cassius Clay (Muhammad Ali), gått under klubban för över 42 000 kronor hos Laholms Auktionskammare.

I artikeln berättade auktionshusets delägare Mattias Olsson samtidigt om ett annat samlarkort, ännu mer värdefullt, som gavs ut av just Hemmets Journal på 1950-talet.
– Hittar man ett samlarkort på Pelé från 1958, en bild som inte är större än en tändsticksask, så kan man kalla sig kvartsmiljonär. Det är det som är så himla otroligt, 250 000 kronor för en liten bit papper.

Samlarkortet på den numera bortgångne superstjärnan, som gjorde två mål mot Sverige i VM-finalen 1958, är värt en mindre förmögenhet. Det låg halvt om halvt bortglömt, tillsammans med ytterligare hundratals Alfa-bilder i en chokladkartong på en villavind i Laholm.

Laholms Tidning har träffat dess ägare som vill förbli anonym.
– När LT skrev om Cassius Clay-bilden hade jag inte koll på att jag hade det här Pelé-kortet. Däremot minns jag att jag fått hundratals samlarbilder av min pappa och ringde till honom och frågade. Han sa ”den måste vara där” för han berättade att han hade bilder på alla spelare plus lagbild i brasilianska guldlaget, alla spelare i Sveriges lag och även de flesta bilder på västtyskarna som tog brons.

Mycket riktigt låg Pelé i chokladkartongen.
– Det var långt ifrån den första bilden jag hittade, men när jag fann den gick pulsen upp. Det är svårgreppbart att en liten bit papper kan vara så värdefullt.

Laholmaren berättar minnen om hur han själv fascinerades som liten när han satt och tittade på samlarbilderna i sin fars föräldrahem och på det sättet väcktes också ett livslångt idrottsintresse.

Beslutet att sälja bilderna var därför allt annat än en självklarhet.
– Först och främst diskuterade jag det med min pappa. Han är ganska onostalgisk men bilderna har ett ganska stort affektionsvärde för oss båda, men samtidigt finns det en viss spänning att få de värderade och se vad man kan få för dem. Efter att ha diskuterat igen, efter värderingen hos Laholms Auktionskammare, kände vi att det kanske är rätt läge nu.
– Pelé är fortfarande i ropet. Det är inte så längesedan han dog och många vet fortfarande vem han var och har till och med minnen av honom när han spelade.

Både laholmaren och hans far är enormt idrottsintresserade och arvegodset innehåller en gullig anekdot.
– De här bilderna låg i tablettaskar och som påg var pappa bara intresserad av bilderna. Tabletterna bjöd han tjejerna på, säger laholmaren och ler.
– Mest besviken var han när han fick dubbletter men de byttes mot kort som andra pågar hade. Men Pelé-bilden fick han i en tablettask han köpt själv och han visste redan då att den var unik eftersom den bara utgick i fyra exemplar i Halland.


Mattias Olsson, delägare i Laholms Auktionskammare, börjar bli van att sälja värdefulla samlarkort på idrottsstjärnor. Samlingen som auktionshuset i Vallberga nu erbjuder köpare i hela världen benämner han som "fantastisk". Foto: Rickard Gustafsson


Mattias Olsson på Laholms Auktionskammare är lyrisk över samlingen och berättar att Pelé-kortet är i mycket bra skick.
– Det är den första samlarbilden på Pelé, 17 år gammal. Det som gör den så eftertraktad är att den bara kom ut i Sverige i väldigt få exemplar och jag skulle inte förvånas om 50 procent av bilderna körts till tippen sedan 1958. Tyvärr är det en liten, liten vikning nere i ena hörnet, så därför är det svårt att sätta en värdering på den här bilden. Men bara kortet på Pelé i sig värderar jag till 120 000 kronor.

I samlingen ingår samtliga samlarkort på VM-medaljörerna i Brasilien, Sverige och Västtyskland plus lagbilder på Brasilien och Västtyskland. Totalt är det över 400 samlarkort med dåtidens fotbolls- och hockeystjärnor.

Övriga bilder når inte alla samma prisnivå, men brassestjärnan Garrincha beräknas vara värd runt 30-35 000 kronor.
– Det är en helt fantastisk samling, i princip världsunika objekt. Jag har en förhoppning om att det kan bli ett mycket högt pris, säger Mattias Olsson och berättar att möjligheten att få sälja den här typen av objekt stärker företagets anseende och rykte som auktionshus i hela Europa.

Laholmaren hoppas att det blir budkrig om samlarkorten men spekulerar inte i något slutpris.
– Jag hoppas att det finns åtminstone två fotbolls- eller samlarnördar som vill ha de här korten. Men att ge sig på en gissning om värdet vågar jag inte ge mig på.

Men det verkar löna sig att läsa lokaltidningen?
– Haha, det kan man lugnt påstå, säger laholmaren.

Internetauktionen startade på auctionet.com den 8 maj och priset på samlingen avgörs först den 20 maj när auktionen avslutas.

LÄS MER: Värdefullt samlarkort såldes på auktion


Bara samlarkorten på Pelé och Garrincha värderas tillsammans till drygt 150 000 kronor. I samlingen ingår dessutom hundratals andra kort på fotbolls- och ishockeystjärnor. Foto: RIckard Gustafsson