Klik venligst
KULTUR 2023-03-26 KL. 11:55

Värdefullt samlarkort såldes på auktion

Av Rickard Gustafsson

Ett unikt samlarkort på boxningslegendaren Cassius Clay har gått under klubban hos Laholms Auktionskammare. Säljarna, ett laholmspar, var nära att kasta bilden men hörde sig ändå för hos auktionshuset. Ett synnerligen gott val skulle det visa sig. Samlarkortet var långt ifrån ”skräp” utan ropades in för över 42 000 kronor!

Värdefullt samlarkort såldes på auktion
Mattias Olsson på Laholms Auktionskammare berättar att samlarbilden på Cassius Clay var i ett exceptionellt gott skick. Därför betalade köparen över 42 000 kronor för det 63 år gamla objektet. Foto: Rickard Gustafsson

För en dryg månad sedan ringde ett par i Laholm till Laholms Auktionskammare och hade frågor och funderingar kring försäljning av rött glas.

Samtalet kom dock att utvecklas i en helt annan riktning och gav upphov till en glädjechock.
– Mannen berättade att hans fru hittat en röd pärm med bilder på idrottspersoner när hon röjde. De hade frågat barnen om de var intresserade, men det var de inte och tyckte att de skulle slänga den, berättar Mattias Olsson, delägare i auktionskammaren.

Olsson berättar att han omgående förstod vad det handlade om. När mannen sa ”röd pärm” och ”Hemmets Journal” var alla frågetecken uträtade.
– Jag sa till honom att bläddra fram till sidan 6 och se om det fanns en bild på Cassius Clay och det gjorde det. Han berättade att den var i bra skick och då gratulerade jag honom och berättade att den var värd minst 10 000 kronor.

Mannen blev helt tyst.
– När jag sa att det kan handla om 30 000 om den är i jättebra skick så dröjde det inte mer än tio minuter så stod de här på auktionskammaren, säger Mattias Olsson och skrattar.

Vad paret hittat var en samlarpärm med samlarkort på idrottsstjärnor som gavs ut 1960 av Hemmets Journal. Olsson berättar att samlarkortet på Cassius Clay, sedermera känd som superstjärnan Muhammad Ali, är det första i sitt slag på ”the greatest of all time”. Rookie-bilden togs inför OS i Rom 1960, där Clay som 18-åring tog guld i lätt tungvikt.

Med vita handskar på och stålinjalen i högsta hugg inspekterade auktionshusägaren varsamt fyndet som så nära hade slängts.
– Den här bilden är tagen innan han blev proffs och vi har sålt den tidigare, men det här exemplaret var i ett exceptionellt gott skick. Bland de absolut bästa jag sett och efter att nio olika budgivare lagt 22 bud blev slutpriset 42 156 kronor, säger Mattias Olsson och berättar att köparen är svensk.

Laholmsparet följde internetauktionen med stor spänning.
– De satt och tittade live på budgivningen och var såklart jättenöjda, säger Mattias Olsson.


I samlarpärmen från Hemmets Journal finns stjärnor som fotbollsspelaren Nils Liedholm, simmerskan Jane Cederqvist, tennisliraren Jan-Erik Lundqvist men när det kommer till samlarvärde är de långt ifrån Cassius Clay. Foto: Laholms Auktionskammare


Den här typen av samlarkort och bilder har inte lika hög attraktionskraft i Sverige som i andra delar av världen (främst i USA), förklarar Olsson, och berättar om amerikanska baseball- och football-kort som gått under klubban för miljontals dollar. Många svenskar känner därför inte till hur värdefulla korten kan vara.

För den som sitter på samlarpärmar från Hemmets Journal kan det vara värt att vara extra försiktig när det röjs där hemma.
– Hittar man ett samlarkort på Pelé från 1958, en bild som inte är större än en tändsticksask, så kan man kalla sig kvartsmiljonär. Det är det som är så himla otroligt, 250 000 kronor för en liten bit papper, säger Mattias Olsson.

Hur tänker du själv kring det här fyndet och försäljningen?
– De roligaste affärerna vi gör är när folk inte förväntar sig att det är värt något. Allt är kul i den här branschen, även de gånger det inte är värt så mycket, men när sådant här händer är det skitkul!, säger Mattias Olsson.

Uppmärksamheten kring Cassius Clay-försäljningen och andra unika objekt föder också ett intresse för Laholms Auktionskammare bland andra auktionshus i Sverige, Norden och Europa.
– Topparna betyder mycket för oss. När vi gör sådana här fina noteringar har det tidigare inneburit att vi fått förfrågningar från utlandet som är villiga att skicka sina objekt till oss. Vi har fått flertalet förfrågningar, bland annat från Ungern.

– Det är det som jag och Jocke (Joakim Kjellsson, delägare) tycker är så kul. Vi sitter i ett stall i Vallberga och kan konkurrera med de större auktionshusen som finns ute i Europa. När vi får bättre betalt än dem är det en jättefjäder i hatten, säger Mattias Olsson.