SPORT 2022-04-28 KL. 14:48

HBK och HIF kryssade i Laholm

Av Johan W Jönsson

Halmstads BK:s U21 tog emot Helsingborgs IF:s dito på Glänninge Park i Laholm. HBK:s lag brukar göra nedslag i närområdet för att höja tempen kring föreningen. Matchen slutade 2-2 sedan lagen haft en varsin halvlek. ”Det får nog ses som ett rättvist resultat”, säger HBK:s lagkapten - laholmaren Melvin Sjöland.

HBK och HIF kryssade i Laholm
Melvin Sjöland var lagkapten och högerback i HBK U21 i kryssmatchen mot Helsingborg i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

Förra säsongen vimlade det av sydhalländska inslag i HBK:s andralag. Nu är bara Melvin Sjöland kvar. Han är å andra sidan uppflyttad i A-truppen. Petter Andersson, tidigare LFK, kunde också varit aktuell som andremålvakt men blev inte uttagen till matchen mot HIF.

Melvin har spelat både med Lilla Tjärby IK och Laholms FK innan han tog klivet över till HBK och den här säsongen blev uppflyttad i herrtruppen. Han spelar både innermittfältare och högerback. Mot HIF gjorde han 90 minuter som försvarare.

– Första halvlek var inte bra från vår sida. Vi kom inte alls upp i den nivå som vi behöver göra mot Helsingborg och då blev vi straffade också, säger Melvin.

HIF kom med ett bra lag till Glänninge Park. Allsvenskarna mönstrade i stort sett uteslutande A-truppsspelare och var det bättre laget innan paus. HBK fick gå till halvtidsvila med 0-2 i baken.

– De har vunnit allting hittills och är ett bra lag men vi måste göra det bättre. De pressade oss och vi blev stressade och vågade inte spela oss upp som vi ska, säger Melvin.

HBK blev ofta av med bollen i uppspelsfasen och det var också så som HIF gjorde sina två mål. Melvin själv rörde i stort sett knappt bollen första 20.

– Jag tyckte att jag hittade fina ytor och att jag löpte bra men det bara blev så att jag inte fick några bollar att jobba med. Det blev bättre i andra både för mig och för laget.

I andra halvlek var HBK:arna mer påslagna. Innermittfältarna kom ner bättre och hemmalaget vann fler andrabollar. Samtidigt bet HIF:s presspel inte alls på samma sätt som i första.

– Vi sa i paus att vi var tvungna att höja oss om vi skulle få med oss något. Sedan vet vi att HIF alltid brukar vara väldigt bra första 30 och att vi skulle ha bra möjligheter att ta över i andra.

U19-spelaren Leo Hedenberg hoppade in och reducerade läckert till 1-2. Albin Ahlstrand fastställde slutresultatet till 2-2.

– Första halvlek är helt deras och vi är inte alls bra. Andra halvlek är vår till 100 procent. Vi hade varsin halvlek. Så kryss får nog ses som ett rättvist resultat.

Vad säger du om din egen insats?


– Jag var inte så involverad i spelet i första halvlek. Jag kom bättre in i det i andra, precis som hela laget. Men det funkar inte att göra en bra halvlek om vi ska vinna.

HBK är regerande svenska mästare för U21-lag. Hittills har det blivit två segrar (Landskrona, Kalmar), en förlust (Öster) och nu då ett kryss.

– Det är en ganska bra start men vi vill mer. Det gäller att hamna topp-tre för att gå till slutspel och det kommer troligtvis att stå mellan oss, Malmö, Öster och Helsingborg.

Hur är möjligheterna att försvara guldet?

– Vi har ett bra lag och har alla möjligheter att göra en bra säsong men det är tuffa lag vi möter. Målet är att sluta topp-tre. Sedan får vi ta det därifrån.

Melvin har gjort två matcher som innermittfältare och två matcher som högerback. Han är normalt en offensiv spelare och både i LTIK och LFK agerade han anfallare.

– Jag blev omskolad till mittfältare i HBK och trivs bäst där nu. Men jag anpassar mig och lär mig hela tiden som högerback. Styrkorna som ytterback är främst offensivt.

Melvin var kapten när HBK spelade i Laholm. Jacob Olsson fick samma ärofyllda uppdrag när HBK U21 gästade Glänninge för två år sedan. För Melvin var det ingen engångsföreteelse.

– Jag har varit kapten i de matcher jag spelat i U21 den här säsongen. Så det var inget nytt. Jag kom upp förra säsongen och känner de yngre killarna. Det är säkert delvis därför.

Hur kändes det att spela i Laholm?

– Det var kul. En hel del känt folk och jag känner ju till anläggningen sedan tidigare. Det hade varit kul att få lira på Lilla Tjärby IP någon gång framåt också, avslutar Melvin Sjöland.Melvin har varit lagkapten i U21-matcherna den här säsongen. Han har gjort två matcher som innermittfältare och två matcher som högerback. Foto: Johan W Jönsson