Klik venligst
SAMHÄLLE 2022-10-27 KL. 06:03

Vill bryta gasberoende med fjärrvärmesatsning

Av Rickard Gustafsson

Kan fjärrvärme vara ett sätt att bryta Laholms gasberoende? Det funderar just nu de största fastighetsägarna i Laholm på efter att ha blivit uppvaktade av Laholms Fjärrvärme. Företaget som byggt fjärrvärme på Nyby industriområde har nu siktet inställt på att fortsätta utbyggnaden till att nätet även ska omfatta både stora och små fastighetsägare i centrala Laholm.

Vill bryta gasberoende med fjärrvärmesatsning
Carna Walle, projektledare på Laholms Fjärrvärme, framför pannan på Nyby industriområde som har kapacitet att förse Laholms centrum med fjärrvärme. Foto: Rickard Gustafsson

Det är nästan exakt ett år sedan som det första spadtaget togs för att bygga ett fjärrvärmenät på Nyby industriområde där naturgasen ersatts av biobränsle. Laholms Fjärrvärmes vd Sven Persson talade då om att fjärrvärmen stod inför en renässans på grund av att Europa gjort sig alltför beroende av rysk olja och gas.

Vad fjärrvärmeföretagaren inte visste då var att de redan höga gaspriserna fyra-fem månader senare skulle gå genom taket när västvärlden lade sanktioner mot Ryssland efter invasionen av Ukraina.
– Att det skulle kunna bli sådana här slag på energimarknaden var det ju ingen som hade räknat med, säger Carna Walle, projektledare på Laholms Fjärrvärme.

Händelseutvecklingen i omvärlden har gett råg i ryggen och företaget vill nu fortsätta sin utbyggnad av fjärrvärmenätet till att omfatta både stora och små fastighetsägare i centrala Laholm.

Kontakter har tagits med Laholmshem, Påhlsson Fastigheter och Gunnohus som i dag lider av skenande gaspriser.
– Vi har för avsikt att gå vidare mot de centrala delarna och då är det naturligt att sondera intresset hos de större fastighetsägarna. Men vi kommer, där vi går fram med ledningar, erbjuda enskilda villaägare och småhushåll, säger Carna Walle.

Walle berättar att företaget så här långt haft jättebra diskussioner med Laholms kommun.
– Vi vill få till en kostnadseffektiv ledningsdragning som alla tjänar på. Vi vill ha en bra dialog med kommunen eftersom vi tänkt att jobba med det här i minst tio år framåt och då är det viktigt att samarbetet fungerar.


Efter att byggt fjärrvärme på Nyby industriområde vill Laholms Fjärrvärme expandera satsningen ned mot Laholms centrum. Carna Walle berättar att man fått tillstånd av Trafikverket att dra ledningar under riksväg 24. Foto: Rickard Gustafsson


Motorn till centrumprojektet är den nybyggda fjärrvärmeanläggningen på Nyby. Där omhändertas företagens spillvärme men där eldas också biobränsle som exempelvis skogsflis och träavfall.
– Vi har en enorm kapacitet och har förberett för att kunna installera ännu mer kapacitet så att det täcker hela Laholms innerstad, säger Carna Walle.

Hur stora kostnaderna är för projektet vill inte Walle gå in på men berättar att finansieringen kommer ske dels genom egna medel, dels banklån samt bidrag från Naturvårdsverket genom ”Klimatklivet”.
– Alla egna medel återinvesteras i verksamheten men det är enorma investeringar för att ta oss den här sträckan och det är helt beroende på om vi får bidrag eller inte, säger Carna Walle.

LÄS MER: ”Allt som kan sänka driftkostnaden är av intresse”