NYHETER 2023-11-23 KL. 11:02

Nej till uteslutande lokal konst

Av Johan W Jönsson

Sverigedemokraterna tycker i en motion att Laholms kommun i första hand ska köpa in konst från lokala konstnärer och i andra hand från halländska konstnärer. Kultur- och utvecklingsnämnden tycker dock att motionen ska avslås i kommunfullmäktige.
– Det är emot lagen att göra så, konstaterar nämndsordförande Gudrun Pettersson (C).

Nej till uteslutande lokal konst
Motionen lades som en reaktion på att Laholms senaste offentliga konstverk Flamman är skapat av Blekingebon Nils Olof ”Noa” Andersson. Men stadens konst är långt ifrån bara lokal och kommer inte vara det framåt heller. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Ja, för även vid inköp av offentliga konstverk måste lagen om offentlig upphandling (LOU) följas. Åtminstone när det gäller större konstverk.

SD:aren Per-Ove Anderssons tanke var att gynna lokala konstnärer när det gäller just lokal konst. Men LOU gäller och därför tycker Kun att motionen ska avslås.

– Vi kan inte bestämma att det bara ska vara lokala konstnärer. Jag kan dessutom tycka att det blir lite konstigt. Tänk om alla kommuner skulle göra så, säger Pettersson.

Nej, då skulle ju inga konstnärer kunna sprida sin konst till andra kommuner. Samtidigt har lokala konstnärer ändå redan en fördel av rent geografiska skäl.

– Reskostnaden räknas in i en upphandling. Så de konstnärer som bor långt bort väljer kanske att avstå av den anledningen, då det blir en stor del av den totala summan, säger Pettersson.

När det gäller inköp av mindre konstverk, eller ”lös konst”, köps denna ofta från Stadshusgalleriet och Teckningsmuseet där lokala och regionala konstnärer ofta ställer ut.