Klik venligst
NYHETER 2024-09-16 KL. 14:47

LRF kallar till infoträff på grund av virus

Av Johan W Jönsson

På grund av ett fall av viruset blåtunga i Laholms kommun har LRF Laholm valt att kalla till en informationsträff. Denna äger rum redan under måndagskvällen klockan 19:00 i Fågelsång. Länsveterinär Marie Baaz kommer att delta.

LRF kallar till infoträff på grund av virus
Blåtunga drabbar idisslare som nötkreatur. Foto: Rickard Gustafsson/arkiv

Under fredagen konstaterades blåtunga på ett djur på en gård i Laholms kommun. Det är det första fallet av virussjukdomen i kommunen och det andra i landet på 15 år.

Blåtunga är en sjukdom som orsakas av ett virus som endast drabbar idisslare, såsom nötdjur, får och getter. Sjukdomen smittar inte människor.

Viruset sprids via svidknott och kan orsaka stort lidande för djur. Dessutom innebär sjukdomen såväl merjobb som merkostnader för djurägare.

LRF har sedan tidigare framfört behovet av att djurägare själva ska kunna vaccinera sina djur mot blåtunga. Detta ska nu bli möjligt.

Tillgång till vaccin kommer att finnas via besättningsveterinär. Vaccination är frivilligt och ger inte ett skydd mot infektion men minskar risken för allvarlig sjukdom och död.

Länsveterinären säger i en intervju med HP att djurägare fram till den knottfria säsongen kommer får minska djurens exponering för knott så gott det går.

– Det kan vara så att man behöver ställa in dem. Är det blåsigt på betesfältet så är det sannolikt inte jättemycket knott för de tål inte blåsten och det kan även vara så att man behöver en frisk fläkt i stallet. Man kan också avvakta med att klippa fåren, säger Marie Baaz.

Fakta:

Vad ska man tänka på som djurägare?

Det är viktigt att vara uppmärksam på symtom. SVA och Jordbruksverket har sammanställt bra information för djurägare. Vid misstanke om sjukdom ska veterinär kontaktas.

Vilka djur drabbas?

Blåtunga drabbar nötkreatur, får, getter och kameldjur. Sjukdomen smittar inte människor men kan skapa stort lidande för djur. Det kan också bli stora ekonomiska förluster för djurägaren.

Hur sprider sig viruset?

Viruset sprids via svidknott som i sin tur kan transporteras långa sträckor med hjälp av vinden. Sjukdomen kan också spridas till nya områden genom förflyttning av infekterade djur och sperma.

Är sjukdomen farlig för människor?

Den är helt ofarligt för människor. Det är heller inte farligt att förtära mjölk och kött från smittade djur.

Är man orolig och vill få stöd som djurägare?

Kontakta LRF:s omsorgsgrupp i din region.

Källa: LRF