Klik venligst
NYHETER 2024-01-24 KL. 09:36

Lämnade tik och valpar i bur och reste utomlands

Av Carina Nilsson

Paret från Markaryds kommun reste utomlands och lämnade en tik med valpar och en högdräktig tik i varsin bur i ett verkstadsutrymme.
Länsstyrelsen kräver nu att paret rättar till bristerna.

Lämnade tik och valpar i bur och reste utomlands
Länsstyrelsen i Kronoberg kräver bättring från ett par som har hundar i Markaryd. Bilden är en genrebild och taxen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Arkiv

Länsstyrelsen i Kronoberg har gjort djurskyddskontroller hos paret vid två tillfällen under hösten och vintern förra året.

Redan vid det första tillfället beslutade djurskyddsinspektörerna att omedelbart omhänderta en tik med valpar som hölls i ett smutsigt källarutrymme.

Vid en ny kontroll ett par månader senare hörde djurskyddsinspektörerna skällande från en verkstad. I ett utrymme intill verkstaden, som verkade vara ett utrymme för lackering, hölls två tikar i varsin bur.

En av tikarna hölls tillsammans med fem valpar i sin bur. Valparna bedömdes vara tre-fyra veckor gamla och länsstyrelsen skriver i sin rapport att det luktade kemikalier och var cirka tio grader varmt i rummet. Den andra tiken var högdräktig. Båda tikarna var alltså i behov av extra tillsyn, men trots det hade paret rest utomlands.

Länsstyrelsen beslutade då att omedelbart omhänderta båda tikarna samt valparna. Medan de väntade på att personal från ett hundstall skulle komma började den dräktiga tiken att valpa. Golvet i tikens bur var smutsigt och där låg en blöt och smutsig filt. Det var också för kallt för nyfödda valpar i rummet.

Länsstyrelsen har även granskat parets annonser om valpar. De har då sett att paret har fött upp minst sju valpkullar under förra året, trots att de saknar tillstånd för detta.

Paret har nu fått ett föreläggande där länsstyrelsen ställer krav på att de ska hålla rent hos hundarna och valparna, och rasta dem. De ska ha lagom varmt samt torra och varma liggplatser. Hundarna ska också ha tillgång till leksaker och får inte förvaras i bur.