Klik venligst
NYHETER 2023-05-10 KL. 18:03

Kompisarna såg två vargar på samma gång

Av Johan W Jönsson

Vargobservationer görs titt som tätt i Halland numera. Det är knappast någon nyhet att det finns varg i vårt län. Men att se två vargar vid ett och samma tillfälle här är ovanligt, för att inte säga unikt. Det var precis det som Rasmus Bengtsson och Isak Johansson från Knäred gjorde i Mästocka.
– Jag är 310 procent säker på att det var varg och lika säker på att det var två olika djur, säger Rasmus.

Kompisarna såg två vargar på samma gång
Här är en av vargarna som Rasmus Bengtsson och Isak Johansson såg i Mästocka. De såg två individer vid samma tillfälle. Foto: privat

De båda kamraterna hade inget särskilt för sig. Så de bestämde sig för att ta bilen och åka ut och spana efter vilt. De hoppades på älg eller rådjur. Kanske vildsvin eller en räv.

Mötet med vargen skedde i fredags kväll (5/5) vid halv nio-tiden. Rasmus och Isak körde på en mindre skogsväg utanför Mästocka samhälle.

– Vi körde runt och kollade lite. Vi fattade först inte vad som hände. Men sen när vi förstod att det var varg blev vi jäkligt chockade, säger Rasmus.

– Vi satt i bilen och hade sett lite rådjur innan. Så kom vi i en sväng och såg att en varg kom över vägen. Isak skrek men jag trodde först inte honom.

De körde fram för att få se vargen och när de närmade sig platsen kom ytterligare en varg från samma håll som den första och gick över vägen framför bilen.

– Den vek in i skogsdunge och efter ett tag kom den ena vargen ut och kollade på oss. Det var då vi tog bilden som jag la upp på Facebook, säger Rasmus.

Vargen stod och kollade på bilen som Rasmus och Isak satt i under några minuter. Då steg pulsen på de båda kamraterna som knappt trodde att det var sant.

– Det var läskigt att den var så nyfiken. Men vi satt tryggt kvar i bilen. Samtidigt var det riktigt häftigt. Det är mäktiga djur det handlar om.


Rasmus Bengtsson i skogen. Vid mötet med vargarna lämnade han och hans kompis Isak Johansson dock inte bilen. Foto: Johan W Jönsson


Är ni säkra på att det var varg?


– 310 procent!

Är ni lika säkra på att det var två?


– Absolut! De kom från samma sida och gick över vägen innan de försvann in i skogen. Sedan kom en av dem tillbaka och kollade oss.

Hur var känslan?

– Just att få den ögonkontakten vi hade med vargen under så lång tid var väldigt speciellt. Vi var chockade och alldeles skakiga efteråt, berättar Rasmus.

Hallandsposten, som var först med att rapportera om Rasmus och Isaks vargmöte, har varit i kontakt med länsstyrelsen där man tycker att uppgifterna om två individer är intressanta.

Martin Broberg är handläggare på naturvårdsenheten på Länsstyrelsen:

– Tidigare har vi bara fått svaga indikationer på att det funnits två vargar tillsammans. Som att någon sett fyra lysande ögon i skogen. Den här rapporten var mer intressant, säger han till HP.

Länsstyrelsen vill ha in observationer av varg för att få veta om något vargpar bildat revir Halland. Nästa inventeringsperiod börjar 1 oktober men man vill även ha in rapporter fram tills dess.


Rasmus Bengtsson och Isak Johansson såg vargarna från Rasmus Volvo. Foto: Johan W Jönsson