Klik venligst
NYHETER 2023-06-14 KL. 13:22

ICA-handlare konfronterade snattare – misshandlades

Av Rickard Gustafsson

Henrik Karlsson, ägare av Torghallen i Laholm, såg hur en man försökte lämna butiken utan att betala för matvaror. Han konfronterade mannen som blev våldsam.
– När jag ropade på en kollega gav han mig en amerikansk fotbollstackling, men jag lyckades hålla fast honom i jackan. Utanför butiksentrén svingade han och slog mig i bakhuvudet, säger den chockade och omtumlade butiksägaren.

ICA-handlare konfronterade snattare – misshandlades
Efter den våldsamma konfrontationen med snattaren tog Henrik Karlsson ledigt resten av arbetsdagen. Dagen efter var han tillbaka på jobbet och berättar för LT om händelsen där han blev misshandlad. Foto: Rickard Gustafsson

Det var vid 15.20-tiden på tisdagseftermiddagen som den dramatiska händelsen utspelade sig på ICA Torghallen. En storväxt man i 25-30-årsåldern gick runt i butiken och plockade på sig matvaror.

Butiksägaren Henrik Karlsson berättar att han såg hur mannen stoppade ner paket och burkar med lax, bacon och bearnaisesås i jackfickorna. Det var tydligt att mannen hade för avsikt att inte göra rätt för sig.

– Han hade en vinterjacka på sig och jag följde efter honom mot kassaområdet och såg hur han gick rätt förbi kassan. Jag tog en annan väg och mötte honom innan utgången och sa: ”Stopp! Det du har i fickorna ska du betala för!”, säger Henrik.

Butiksägarens uppmaning möttes av ett hånleende och situationen urartade.

– Man kunde se att han var påverkad av någonting och när jag ropade på en kollega gav han mig en amerikansk fotbollstackling, men jag lyckades hålla fast honom i jackan. Utanför butiksentrén svingade han och slog mig i bakhuvudet, säger Henrik och berättar att mannen därefter försvann från platsen.

Dagen efter händelsen är Henrik Karlsson fortfarande chockad. Slaget gav en bula i skallen och han känner fortfarande smärtor i axeln.

Han berättar att han inte behövde någon akut sjukvårdsinsats, men har för avsikt att uppsöka läkare bara för att vara på den säkra sidan.

Att ha blivit misshandlad på jobbet är också psykiskt påfrestande.

– Jag vet inte om det är för att jag känner efter, men det är ganska jobbigt att ha blivit slagen. Man känner sig kränkt…ja, det är många tankar som far runt i huvudet just nu.

Butiksstölder har på senare år blivit allt vanligare och för Henrik var det första gången under hans snart tio år som handlare som han blivit utsatt för våld. Inte heller hans personal har tidigare blivit utsatt.

Han berättar att han hunnit fundera på om det är värt att utsätta sig för fysiska risker och om man helt enkelt ska sluta stoppa snattare.

– Jag är ju butiksägare, men framför allt tänker jag på arbetsmiljön för mina medarbetare. Jag kommer att vara väldigt tydlig med att om de känner minsta oro, eller om det är en hotfull situation, att de ska låta personen gå i väg med varorna. Det är inte värt det!

Händelseförloppet gick väldigt snabbt. När polisen kom till butiken vid Stortorget var den misstänkte gärningsmannen borta. Flera personer ska ha blivit vittne till ”fotbollstacklingen” inne i butiken och rallarsvingen utanför butiken.

Dessutom finns det övervakningskameror som filmat den brutala händelsen. Filmer som Henrik Karlsson under onsdagen kommer att överlämna till Laholmspolisen.

– Vi vet vem han är och på filmerna kan man till 100 procent identifiera honom, säger ICA-handlaren.

Christer Andersson vid Laholmspolisen berättar att polisen har fått information om vem mannen är men att han på onsdagsförmiddagen inte hade gripits och fortfarande är på fri fot.

Själva händelsen rubriceras i nuläget som rån.

– Anledningen till att det rubriceras som rån är att det användes våld vid händelsen. Vi har begärt ut övervakningsfilmen från kassaområdet och vill gärna se exakt vad det är som hänt, säger Christer Andersson.

Enligt Laholmspolisen har mannen tidigare figurerat i flera stöldutredningar.

– Han är bekant för oss, men har aldrig tidigare uppträtt våldsamt, säger Christer Andersson.