Av Johan W Jönsson
För över ett år sedan lämnade Länsförsäkringar in en ansökan om att få byggnadsminnesförklaringen av Hausknechtska huset hävd. Enligt ägaren är huset bortom all räddning på grund av ”husens cancer”, det vill säga den äkta hussvamp som angripit byggnaden och kommit tillbaka.
– Jag förstår att Länsförsäkringar och invånarna i Laholm undrar. Vi måste fatta ett beslut innan året är slut, säger länsantikvarie Emma Östlund på länsstyrelsen.
Redan för 16 år sedan ville Länsförsäkringar riva huset och bygga upp ett likadant. Hausknechtska huset är dock ett av Laholms äldsta, byggt 1799.
Huset byggnadsminnesförklarades och istället för rivning och uppförande på nytt fick Länsförsäkringar göra en dyr renovering i 1700-talsteknik. Huset återinvigdes 2010.
Hussvampen upptäcktes redan under renoveringen och kom sedan tillbaka 2015. Huset fick utrymmas och har sedan dess stått öde på Östertullsgatan i stadens centrum.
Hussvampen finns överallt i byggnaden. Såväl korsvirkesbjälkar som murverk är angripet. Länsförsäkringar har tröttnat sedan länge och vill inte lägga mer pengar på huset.
Renovering, rivning, sanering, utredningar och uteblivna hyresintäkter landar på knappt 30 (!) miljoner kronor. Att lägga ytterligare 20 miljoner på en ny renovering är inte aktuellt.
Hausknechtska huset är märkt som byggnadsminnesförklarat. Foto: Johan W Jönsson
Håkan Bengtsson är fastighetsansvarig på Länsförsäkringar Halland:
– Huset är bortom all räddning. En ny renovering är osäker ur ett svamphänseende då den finns överallt i byggnaden. Enda alternativet som vi ser det är att riva och bygga nytt.
– För att klara dagens miljökrav för boende måste det upp ett nytt hus på platsen. Vi har gjort vad vi har kunnat från vår sida med det här. Bollen är hos länsstyrelsen, fortsätter Bengtsson.
Länsstyrelsen kan upphäva byggnadsminnesförklaringen men det är en mycket ovanlig åtgärd. Ett år efter att ansökan från Länsförsäkringar kom in har de fortfarande inte fått svar.
Emma Östlund är länsantikvarie på länsstyrelsen:
– Länsförsäkringar vill häva skyddet och det har vi på länstyrelsen tittat på under en längre period. Vi har inte kommit fram till något beslut ännu då frågeställningen är ovanlig, säger hon.
Vad är det som tar sådan tid?
– Vi behöver undersöka fler grejer närmare helt enkelt. Frågan är komplex att ta ställning till. Vi behöver veta hur mycket som är angripet och om det finns en annan lösning än rivning.
Emma Östlund är länsantikvarie på länsstyrelsen. Foto: Lena Bager
Finns det en möjlighet att få bukt på hussvampen på sikt genom en omfattande renovering kan dock så mycket delar behövas bytas ut att byggnadsminnesförklaringen ändå inte kan vara kvar.
– De kulturhistoriska värdena kan då tagits bort under vägen. I så fall skulle huset lika gärna kunna rivas. Kostar en renovering 30 miljoner måste det sättas i relation sett till hur värdefullt huset är.
När kan ni komma fram till ett beslut?
– Under året måste vi ha kommit fram till ett beslut i detta. Det är svårt att häva skyddet på ett byggnadsminne enligt kulturminneslagen. Det är det mest långtgående skyddet som finns.
Totalt finns det endast 54 byggnadsminnen i hela Halland. Att häva skyddet är mycket ovanligt. Ett modernt exempel är en byggnad i Skåne som eldhärjades, berättar Östlund.
– De historiska värdena gick förlorade i branden. Det är inte roligt för Länsförsäkringar och för invånarna i Laholm att det står ett tomt hus i staden men frågan är som sagt komplex.
Hausknechtska husets röda baksida. Foto: Johan W Jönsson
Huset är ett av Laholms äldsta. Foto: Johan W Jönsson
Huset står öde som en skamfläck i Lahom. Beslut om byggnaden ska fattas innan året är slut. Foto: Johan W Jönsson