Av Rickard Gustafsson
Det tillfälliga bygglovet för en strandkiosk i Mellbystrand gick ut 31 augusti. Trots flertalet påminnelser från Laholms kommun har näringsidkaren inte städat upp efter sig. Kommunen har nu inlett ett tillsynsärende och vill inte se en upprepning på fjolårets miljödebacle då en kiosk utplånades i stormväder.
När stormen Malik i januari 2022 totalförstörde en kvarlämnad glasskiosk spreds bråte i form av glas, spik och utrustning utmed stranden i Mellbystrand.
Allmänheten riktade stark kritik i sociala medier mot glasskioskägaren, men den mest högljudda kritiken fick Laholms kommun för bristande tillsyn.
Kommunen hade nämligen både upplåtit mark och beviljat erforderliga tillstånd, vilka hade gått ut flera månader tidigare.
– Det som hänt med den här kiosken är helt värdelöst. Det ska inte få ske igen. Vi ska vara snabbare och det ska inte ta flera månader innan det händer saker från vår sida, sa dåvarande samhällsbyggnadschefen Niklas Wilsson till LT.
Nu är historien på väg att upprepas och återigen handlar det om en strandkiosk som står och förfaller.
Laholms kommun har varit i kontakt med entreprenören som drivit strandkiosken vid ett flertal tillfällen för att förmå denne att städa undan sina grejer. Foto: Rickard Gustafsson
Cirka 100 meter söder om Birger Pers väg står två frysboxar, en drickakyl och i sanden ligger elledningar, spik och bultar och annat skräp som riskerar att förstöras och spridas över stranden och ned i havet.
Den stora skillnaden den här gången är att Laholms kommun är med på noterna. Redan inför stormen Hans, i början av augusti, blev entreprenören uppmanad att stormsäkra platsen inför ovädret.
Skruvar och bultar ligger och skräpar på platsen för strandkiosken. Foto: Rickard Gustafsson
Nye samhällsbyggnadschefen Andreas Meimermondt berättar att det tillfälliga bygglovet gick ut 31 augusti och att kommunen vid tre tillfällen i september legat på entreprenören att avveckla kiosken.
– Vi har påtalat att det som står på stranden ska bort. Vi har vid två tillfällen fått löfte om att det ska göras, men det har inte skett. I torsdags (28 september) hade vi en ny dialog med honom och krävde att den skulle tas bort under helgen.
På måndagsmorgonen, 2 oktober, hade ingenting skett och nu blir det verkstad i kommunen.
– Vi har nu startat den juridiska processen för att vi ska kunna transportera bort utrustningen. Det borde inte ta lång tid, men hur lång tid det tar kan jag inte svara på, säger Andreas Meimermondt.
Förvaltningschefen Andreas Meimermondt berättar att entreprenören som haft kioskverksamheten på stranden även har tillstånd för nästa sommar. Foto: Rickard Gustafsson
Strandkiosken ska nu förpassas från stranden och kommer att deponeras i kommunens förråd. Alla kostnader kommer att debiteras entreprenören.
– Det är tråkigt! Det ser skräpigt ut och potentiellt skulle det kunna innebära att människor och djur gör sig illa på sakerna om de slås sönder eller flyger i väg vid en storm, säger Meimermondt och fortsätter:
– Framför allt känner jag att det är tråkigt att entreprenörer som sommartid bidrar till att stranden är en levande plats inte tar sitt ansvar och tar bort sina grejer. Den här typen av verksamheter är viktig både för kommunens turistnäring och besökares välbefinnande.
Kioskägaren har sökt och fått tillstånd att bedriva kioskverksamhet även nästa sommar. Om misskötseln får till följd att tillstånden dras in kan Meimermondt inte svara på.
– Jag ska inte utesluta att det får konsekvenser för nästa säsong, men det får juridiken avgöra. Om vi har möjlighet att återkalla det tillfälliga bygglovet vet jag inte, men det kommer i vart fall innebära att vi inför nästa säsong kommer att vara ännu mer tydliga att dagen efter att bygglovet gått ut ska alla saker vara borta.
Isolering, pet-flaskor, juicepåsar, glasspapper, plastpåsar och ett par gamla kalsonger ligger i en av frysboxarna. Foto: Rickard Gustafsson
LÄS MER: Kiosken togs av stormen och bråte spreds över stranden
LÄS MER: Stormen tog glasskiosken: ”Ska inte få ske igen”