NYHETER 2025-06-04 KL. 18:00

Kommunalrådet om fängelse i Markaryd: ”Nej tack”

Av Per Brolléus

Kriminalvården vill öppna ett fängelse i det gamla demensboendet Furuviken utanför Markaryd, men om Markaryds kommunalråd Bengt Germundsson får bestämma så blir det inget med det.
– Nej tack. Det här är inte vad Markaryd behöver.

Kommunalrådet om fängelse i Markaryd: ”Nej tack”
Kriminalvårdschefen Elisabeth Anestad och kommunalrådet Bengt Germundsson har helt olika syn på ett fängelse i Markaryd. Foto: Kriminalvården och Region Kronoberg

Om allt går enligt planerna så kan det gamla demensboendet Furuviken vara en öppen anstalt kring årsskiftet 2026-2027. Regionchefen för kriminalvården Elisabeth Anestad har själv varit på plats på Furuviken och är mycket förhoppningsfull.

– Lokalerna är väldigt bra och lämpliga för ändamålet, menar hon. Vi räknar med att kunna ha cirka 80 fängelsedömda på den här anstalten.

Kommunalrådet Bengt Germundsson har rakt motsatt uppfattning.

– De här lokalerna är verkligen inte anpassade för den här verksamheten. Här saknas till exempel lokaler att bedriva arbete i, ventilation, kök, med mera är inte i rätt skick.

Men det är inte Furuvikens fysiska beskaffenhet som Bengt Germundsson i första hand invänder emot.

– Det här är inte vad Markaryd behöver. Mitt besked till Kriminalvården är ett mycket svalt mottagande från vår sida. Vi jobbar hårt med det sociala arbetet i kommunen. Det här förslaget med en anstalt skapar bara oro.

Foto: Google

Kriminalvården har ett tungt uppdrag från regeringens sida att lösa. Dagens 11 000 fängelseplatser ska bli 29 000.

– Fler kommer sitta längre i fängelse. Det är så regeringen beslutat, säger Elisabeth Anestad som är regionchef för Kríminalvården region öst.

– Det är inte fler som döms idag, men de som döms får hårdare straff. Och de som sitter på en öppen anstalt kan absolut inte röra sig fritt. Lämnar internerna området så grips de och får sedan fortsätta avtjäna sitt straff på en anstalt med högre säkerhetsklass.

Utanför Mariestad liugger den öppna anstalten Rödjan. Foto: Kriminalvården

Totalt beräknar kriminalvården att man behöver anställa 50 personer till den nya anstalten, men dessa arbetstillfällen ser Bengt Germundsson mest som smicker.

– Man kan krydda en korv med många ingredienser, den behöver inte bli god för det. Vi i Markaryd står inte med mössan i hand och bockar bara för att en statlig myndighet kommer med ett sådant här erbjudande.

– De som behöver anställas är allt från kriminalvårdare och handledare till kökspersonal och sjuksköterskor, menar kriminalchefen Anestad. Just klass 3-fängelser, alltså öppna anstalter, går klart snabbast att bygga. Furuviken har till exempel rum som lätt går att justera så att det blir lämplig för dömda.

Bengt Germundssons eget parti, där han för övrigt sitter i partistyrelsen, har varit ett av de partier i riksdagen och regeringen som talat sig mest varma för hårdare och längre straff. Men att Markaryd ska ta på sig att förvara brottslingar anser han är fel.

– Det finns 289 andra kommuner som kan ta sitt ansvar. Vi i Markaryd har tagit mer än 100% ansvar när det gäller flyktingmottagande. Nu får andra spotta upp sig.