KULTUR 2022-09-09 KL. 12:49

Samuel från Laholm spelar i musikalen Annie

Av Johan W Jönsson

17-årige Samuel Kling från Laholm är en av få som efter audition gick vidare till att få medverka i musikalen Annie på Lisebergsteatern. Just nu repas det för fullt inför hösten och vinterns föreställningar. ”Det känns superkul att jag kom med!”, säger Samuel.

Samuel från Laholm spelar i musikalen Annie
Samuel Kling från Laholm var en av få som gick vidare från audition till att spela i musikalen Annie. Här står han utanför spelplatsen Lisebergsteatern i Göteborg. Foto: privat

Han är född och uppvuxen i Laholm men går sedan i fjol estetisk linje musik på gymnasieskolan i Falkenberg. Även på fritiden är det mycket sång och dans.

– Jag går också på musikalkurs och steppkurs på Storans teaterskola som drivs av regissören Kålle Gunnarsson, säger Samuel.

I somras spelade han med i Pippi på de sju haven på Tetatergläntan i Falkenberg tillsammans med sin moster Petronella Magnusson och kusin Ellen Alexandersson.

– Det var väldigt roligt! Vi spelade på en utomhusteater och ensemblen var stor. Det var jättefin gemenskap både på och utanför scenen, säger han.

Samuel såg Annie på Intiman i Stockholm i i fjol höstas och kände då att det var en musikal han gärna ville vara med i. I våras gick han på audition och kom med.

– Jag tänkte att nu testar jag, söker och se hur det går. Det gick bra och jag gick vidare, säger Samuel glatt.

Han fick först dansa och sjunga inför en jury och när han tog sig vidare från det steget fick han göra ett teaterprov.

– Sedan bedömer juryn om de tycker att man passar för musikalen. Att dansa och sjunga är det jag tycker är roligast men jag gillar även teaterdelen.

Repetitionerna inför
Annie har pågått sedan den 22 augusti. Det är intensivt repande många timmar i princip varje dag.

– Det är väldigt trevligt och roligt! Jag och min pendang Axel Jonsson bor i Göteborg under tiden och pluggar samtidigt på distans för att inte missa något.

Samuel är med i ensemblen och gör olika småroller i musikalen. Han spelar bland annat betjänt hos Oliver Warbucks, hundfångare och Henry Morgenthau.

Musikalen Annie beskrivs som en gripande solskenshistoria. Handlingen utspelar sig mitt i den djupa depressionen i 30-talets Amerika.

– Annie är ett föräldralöst barn som bor på ett barnhem som styrs av Miss Hannigan. Annie försöker rymma men misslyckas och skickas tillbaka, säger Samuel och fortsätter:

– Oliver Warbucks vill ha ett barn hos sig under julen och bestämmer sig sedan för att adoptera Annie. De försöker tillsammans hitta Annies riktiga föräldrar då det är hennes dröm.


En av rollerna för Samuel Kling i musikalen Annie är som betjänt. Här syns han som trea från vänster. Foto: privatAnnie regisseras
precis som Pippi av Kålle Gunnarsson. Det var även han som satte upp Annie i Stockholm. Han har också regisserat bland annat Sound of music och Ronja Rövardotter.

– Kålle jobbar främst med familjeteater och familjemusikaler. Han är en väldigt duktig och erfaren regissör, säger Samuel.

Vad blir skillnaden mellan att spela Pippi och Annie?

– Ensemblen är mindre nu än på sommarteatern. Annars är den stora skillnaden är att Pippi spelades ute och Annie inne. Nu har vi tur med vädret hela tiden, skrattar Samuel.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Att få jobba som musikalartist i Stockholm eller Göteborg hade varit väldigt kul. Det är det som är planen för framtiden. Sedan får vi se vad som händer.

Den 16 september är det premiär för Annie på Lisebergsteatern. Musikalen spelas ända fram till den 4 december.

– Vi spelar fyra gånger per helg. En gång på fredagen, två gånger på lördagen och en gång på söndagen. Jag själv spelar varannan helg, säger Samuel Kling.

Efter Annie väntar musikalen Rent som ska sättas upp på Teater Storan i Falkenberg under våren 2023.


I somras spelade Samuel Kling bland annat sjörövare i Pippi på de sju haven. Foto: arkivbild


Läs mer här:

Laholmare spelar Pippi på Teatergläntan