KULTUR 2022-07-07 KL. 17:10

Laholmare spelar Pippi på Teatergläntan

Av Johan W Jönsson

I sommar spelar tre laholmare med i Kålle Gunnarssons uppsättning av musikalen ”Pippi på de sju haven”. Petronella Magnusson spelar Tommy och Annikas mamma Fru Settergren. ”Det är så kul att vara med. Det ger väldigt mycket energi”, säger Petronella.

Laholmare spelar Pippi på Teatergläntan
Tre laholmare spelar med i Pippi på de sju haven på Teatergläntan i Falkenberg. Petronella Magnusson (till höger) spelar Fru Settergren - Tommy och Annikas mamma. På bilden klappar hon om Tommy (Wilfred Korenado). Foto: M. Hawat/T. Qvarnström

Den 26 juni var det premiär för musikalen om Pippi på Teatergläntan i Falkenberg. Det är två rollbesättningar som spelar fyra dagar i veckan fram till mitten av augusti.

– Vi är två casts som delar på det. Så det är jag och en annan som har samma roller. Båda casten har repeterat tillsammans sedan i mitten av maj. Det har varit en intensiv men väldigt rolig period. Vi har så kul och jobbar bra tillsammans allihopa, säger Petronella.

Själv spelar hon Fru Settergren, Efraims matros och sjörövare. I rollerna finns också Petronellas dotter Ellen Alexandersson och systerson Samuel Kling.

Hur fick ni rollerna?

– Vi sökte och fick gå på audition. Där vi gjorde sång-, dans- och teaterprov. Vi gick vidare till omgång två och gick vidare även där och kom med. Det var kul! Vi går i Kålle Gunnarssons musikalskola sedan tidigare. Samuel går även det estetiska programmet på Falkenbergs gymnasium.

Publiken bjuds på en härlig föreställning med teater, dans och sång varvat. Det är en musikal med mycket häftiga effekter. Bland annat kanoner och en flygande säng.


Hela ensemblen i Pippi på de sju haven. Petronella Magnusson ligger längst ner i mitten. Till vänster om henne syns Ellen Alexandersson. Till höger högt upp i bild syns Samuel Kling med Annika (Astrid Liljedahl) på axlarna. Foto: Therese Qvarnström


Det är den klassiska berättelsen. Tommy och Annikas föräldrar ska på semester och under tiden ska de bo hos Pippi i Villa Villerkulla.

– Pippi får flaskpost från sin pappa om att han blivit tillfångatagen de hemska sjörövarna Blodsvente och Jocke med kniven. Pippi, Tommy och Annika beger sig ut på räddningsexpedition  för att frita Efraim och är med om ett spännande och fartfyllt äventyr.

– Musikalen passar verkligen alla åldrar. Det är faktiskt vuxna som kommer och tittar utan sina barn. Är man för liten kan man kanske tycka att det är lite läskigt.

Kålle Gunnarsson både regisserar och är med och spelar själv. Han har tidigare producerat och regisserat allt från barnföreställningar till storslagna musikaler på bland annat Intiman i Stockholm och Lisebergsteatern i Göteborg. Såsom Sound of music, Annie samt andra Astrid Lindgren-klassiker.

– Han gör jättemycket är väldigt duktig. Det är fantastiskt kul att vara med i en så proffsig produktion med ljus, ljud, kulisser och kläder, säger Petronella.

– Det är energigivande, glädjefyllt och lärorikt. Jag sjunger mycket i andra sammanhang men det här är något annat. Det krävs mycket flås, skrattar hon vidare.

Suget efter att se föreställningen har varit stort. Det är många som kommer och tittar och flera chanser återstår innan det är slut den 16 augusti.

– Folk är sugna. Det märks att det har varit pandemi och att folk vill ut och se något. På premiären var Astrid Lindgrens barnbarn och tittade. Det kändes verkligen stort!, avslutar Petronella.

Föreställningen spelas tisdag, onsdag, torsdag och söndag varje vecka under hela sommaren i Teatergläntan Falkenberg. Se faktaruta för vilka datum laholmarna är med på scen.


Ellen Alexandersson (med gröna byxor) och Samuel Kling in action på musikalen Pippi på de sju haven. Foto: Therese Qvarnström


Fakta:

Då står laholmarna på scen tillsammans

10 juli klockan 18
12 juli klockan 22
13 juli klockan 18
14 juli klockan 18
20 juli klockan 18
24 juli klockan 18
26 juli klockan 22
3 augusti klockan 18
7 augusti klockan 18
9 augusti klockan 22
11 augusti klockan 18