KULTUR 2022-06-04 KL. 07:55

Försenad invigning av Lugnarohögen stundar

Av Rickard Gustafsson

2020 nyöppnades bronsåldersgraven Lugnarohögen i Hasslöv efter renovering. Men på grund av coronapandemin har invigningen fått skjutas upp i två år. Den 12 juni är det dock äntligen dags.
– Vi har märkt av ett stort intresse för Lugnarohögen och vi hoppas att det ska komma mycket folk, säger Maria Wikrén, konstkoordinator på Laholms kommun.

Försenad invigning av Lugnarohögen stundar
Den 12 juni blir det nyinvigning av Lugnarohögen i Hasslöv. Kommunen bjuder in till fri entré och utlovar flera familjevänliga aktiviteter tillsammans med byalaget, bygdegårdsföreningen och hembygdsföreningen. Foto: Laholms kommun

Efter två års väntan ska Lugnarohögen i Hasslöv äntligen nyinvigas.

Arbetet med att renovera den flertusenåriga bronsåldersgraven, som upptäcktes och grävdes ut 1926, är klar sedan länge och Laholms kommun har envist väntat ut pandemirestriktionerna för att kunna anordna festligheter.
– Nu vill vi äntligen ta tillfället i akt och ha en mer officiell invigning, säger konstkoordinator Maria Wikrén och berättar att landshövdingen Brittis Benzler kommer för att invigningstala tillsammans med kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Ove Bengtsson (C) och länsantikvarie Emma Östlund.

Huvudfokus denna dag ligger självklart på den restaurerade bronsåldersgraven där det blir guidad visning med arkeologen Per Wranning. Intresset för graven, som redan haft öppet i två säsonger, har varit stort.
– 2020 var besöksantalet 3 300, men i fjol var coronarestriktionerna lite tuffare och då var det strax under 2 000. Vi har inte kunnat marknadsföra Lugnarohögen som vi velat och därför är vi spända på hur det blir det här året som är det första efter pandemin, säger Maria Wikrén och tipsar även om utställningen i Mor Johannas stuga.


Maria Wikrén, konstkoordinator på kulturenheten och Teckningsmuseet, hälsar alla välkomna till Lugnarohögen den 12 juni. Hon vill även tipsa om broschyrer och filmer om bronsåldersgraven i Hasslöv, vilka finns på Turistbyrån och på visitlaholm.se.


Under dagen erbjuds flertalet andra familjevänliga aktiviteter som exempelvis att man själv kan delta i en arkeologisk utgrävning med arkeologer från Kulturmiljö Halland. Man kan även testa att prova på att tillverka bronsålderskeramik med Elvira Roslund Gustafsson och lyssna på bronsåldersmusik.
– Vi har en musikarkeolog på plats som har med sig två musiker och de kommer att spela på slagskiva och bronslurar, säger Maria Wikrén.

Utöver det blir det sagoläsning och tipspromenad i ett Hasslöv som för dagen håller Öppet Hus på flera platser.
– Det blir ett arrangemang för alla åldrar och vi gör det tillsammans med byalaget, bygdegårdsföreningen och hembygdsföreningen. Vi hoppas att det kommer mycket folk och att det blir bra väder, säger Maria Wikrén.