Klik venligst
KONST 2021-11-05 KL. 14:00

Mödosamt knäredskonstverk invigs officiellt

Konstverket tog sex år att skapa, men har nu stått på ”torget” i Knäred i drygt ett år. Invigningen har dock låtit vänta på sig men torsdagen den 11 november ska Ole Buntons ”Fredsbro” äntligen invigas.

Mödosamt knäredskonstverk invigs officiellt
”JA!!!”, utropade danske konstnären Ole Bunton när konstverket äntligen var klart. Nu ska det invigas, sju år efter att han tilldelades uppdraget.

Det var 2014 som den danske konstnären och stenhuggaren Ole Bunton fick uppdraget av Swea Larssons donationsfond att skapa ett offentligt konstverk i Knäred. Tre år tidigare hade Laholms kommuns kultursekreterare Thérèse Ehrenborg föreslagit samma sak. Konstprojektet blev dock aldrig verklighet på grund av brist på anslag.

Projektet drog dock ut på tiden av flera orsaker. Bunton drabbades själv av överansträngning i armen då hela konstverket, 12 ton tungt, huggits ut för hand. Dessutom kantades projektet av problem med att den sten han fått levererad till sig inte var tillräckligt solid och hållfast. När konstverket senare stod klart vid årsskiftet 2019/2020 kom nästa bakslag – coronapandemin – vilket omöjliggjorde transporten från Danmark till Knäred.

I september ifjol kunde lastbilsleveransen genomföras och LT var på plats när de handhuggna granitblocken placerades ut och fogades samman.
– Det känns väldigt härligt att det är klart, men samtidigt känns det lite vemodigt. Jag har ju haft det hemma hos mig i Danmark i många år och när det ställdes på lastbilen kändes det som att barnen flyttade hemifrån, sa Ole Bunton med ett brett smil.
– Det här är barnens lekplats och det är fullt tillåtet att klättra på den, förklarade Ole Bunton.

På grund av coronarestriktionerna har invigningen låtit vänta på sig, men nu är det bestämt att det äntligen ska bli av.
– Det känns jättebra att vi nu äntligen kan inviga konstverket på riktigt. Jag har sett det växa fram under många år och nu är det ju på plats sedan drygt ett år tillbaka, säger Thérèse Ehrenborg.

Ceremonin startar klockan 19.00 då Våxtorps Brass Band spelar och Ehrenborg utlovar fler musikaliska överraskningar under invigningskvällen. Bunton kommer själv att vara på plats och det kommer också hållas tal av både politiker och företrädare för Svea Larssons donationsfond.

En traditionell avtäckning blir dock inte fallet.
– Knäredsborna har ju sett konstverket i över ett år, så det skulle bara bli konstigt att ha ett skynke över, säger Thérèse Ehrenborg.

Fotnot:
Svea Larsson (1907-1989) från Getinge donerade sin kvarlåtenskap till Hallands konstmuseum efter sin död och är museets verkliga guldägg. Fonden, uppkallad i hennes namn, ger museet möjlighet att handla halländsk konst och konsthantverk för cirka två miljoner kronor varje år.