Klik venligst
KONST 2022-03-08 KL. 14:45

Lasse Åberg till Teckningsmuseet

Av Johan W Jönsson

Multitalangen Lasse Åberg ställer ut på Teckningsmuseet i sommar. För många är han kanske allra mest känd som regissör och skådespelare. Men han har en magisterexamen på konstfack och kommer med sina teckningar och sin grafiska produktion till Laholm i juni. ”Det är en stor konstnär så det känns jättekul att han vill komma hit”, säger initiativtagaren och museets konstnärliga ledare Frida Talik.

Lasse Åberg till Teckningsmuseet
Lasse Åberg kommer till Laholm i sommar. Foto: pressbild

Lasse Åberg behöver egentligen ingen närmare presentation. Han är mannen bakom kultfilmer som Repmånad och Sällskapsresan. Dessutom ligger han bakom Electric Banana Band.

Många är vi dessutom som har åtminstone något glas med Lasse Åberg-motiv hemma. Han har genom åren gjort mängder med lekfulla tolkningar av kända seriefigurer på glas och annat.

– Han kommer att ta över hela museet. Jag tror att det kommer att bli en jättebra utställning med hans konst och teckningar, säger Frida Talik.

– Han har en väldigt speciell och egen bildvärld. Det är mycket humor och mycket tankeväckande kompositioner. Han har tecknat under hela sitt liv parallellt med allt annat.

Att många har någonting hemma av konstnären hoppas Talik ska göra att folk vill se mer och igenkänningsfaktorn ska inte underskattas.

– Vi hoppas och tror på många besökare och våra sommarutställningar brukar gå bra. Inte minst med tanke på alla turister. Förhoppningsvis kan vi locka ännu fler, fortsätter hon.


Teckningsmuseet i Laholm fylls av Lasse Åbergs konst i juni. Arkivbild


Frida hörde av sig till Åberg och frågade om han kunde tänka sig att ställa ut i Laholm. Åberg kände till Teckningsmuseet sedan tidigare och tackade ja utan övertalning.

– Vi är ganska etablerade och många känner till oss. Vi har ett gott ryckte och de vi hör av oss till vill ställa ut här. Att det är den här nischen med teckningar tilltalar säkert en sådan som Lasse.

Målgruppen är bred - många generationer har någon form av relation till Lasse Åbergs gärningar inom kultur och underhållning.

– Det ska bli kul att få se och visa upp så mycket av hans bilder i ett större sammanhang. Det blir en helhetsupplevelse med hela muséet fullt av Lasse Åberg, avslutar Frida Talik.

Utställningen med Lasse Åberg på Teckningsmuseet i Laholm öppnar lördagen den 19 juni.


Lasse Åberg tecknar med humor och det är mycket seriefigurer. Foto: pressbild