Klik venligst
KONST 2024-05-24 KL. 17:53

Laholmsmotiv på väggarna väcker intresse

Av Johan W Jönsson

Intresset har varit stort för Föreningen Gamla Laholms nya utställning på rådhuset. På väggarna inne i lokalen trängs tavlor med laholmsmotiv från golv till tak.
– Vi blev helt tagna på sängen. Gensvaret efter vår annons blev enormt, säger föreningens ordförande Christer Jonsson.

Laholmsmotiv på väggarna väcker intresse
Lotta Pontén och Ann-Marie Nilsson stod som värdar när LT kom på besök. Lotta håller i sin mamma Lillan Berg Hagenfeldts verk ”Glada tjyven”. Såväl Lillan själv, som Lotta och hennes två döttrar är med på tavlan. Foto: Johan W Jönsson

I annonsen efterlyste Gamla Laholm tavlor med laholmsmotiv från 1900-talet. Nu kläs rådhusets innervägar med 75 tavlor från kraftverket, Stortorget, Gamleby och S:t Clemens kyrka.

När LT hälsar på är det Lotta Pontén och Ann-Marie ”I kvarnen” Nilsson som står som värdinnor för utställningen och hälsar besökarna välkomna till ”Laholmsmotiv på våra väggar”.

– Det har varit mycket folk här. Cirka 50 personer och det var lika mycket på öppningsdagen. Så det har inte varit tyst i många minuter. Det är kul att höra folk diskutera motiven, säger de.

Responsen har varit väldigt positiv från de som tittar in på utställningen. Många känner såklart igen bilderna, som är skapade av såväl kända som mindre kända konstnärer.

Något särskilt som väcker besökarnas intresse?

– Det är mycket diskussioner kring de tavlorna som är från där kraftstationen nu ligger. Man ser järnvägsbron och försöker orientera sig och föreställa sig var konstnären stått, säger Ann-Marie.

Tavlor som väcker intresse och startar diskussioner bland besökarna. Foto: Johan W Jönsson

– Det är roligt att se att samma motiv fångats av ett öga, gått genom hjärnan och ut i armen. Ändå är det så stor skillnad på bilderna. Det syns inte minst på dem med kyrkan, säger Lotta.

Hennes mamma Lillan Berg Hagenfeldt är välrepresenterad på utställningen. Hon bodde på Kyrkogatan i Laholm fram till sin död 2006 och är känd för sina motiv från staden.

– Kyrkan var ett av mammas favoritmotiv. Min favorit är ”Glada tjyven”. Den skapade mamma när man skulle komma med förslag på hur man kunde göra stán roligare, säger Lotta.

Utställningen ”Laholmsmotiv på våra väggar” har öppet onsdagar och fredagar (eftermiddagar) samt lördagar (butikstider) fram till den 15 juni.

Laholms kyrka är ett kärt motiv för många konstnärer. Foto: Johan W Jönsson

Sven Bögh Andersens skisser till kulisserna för Lagaholmsspelen 1952, 1953 och 1954. Foto: Johan W Jönsson