Klik venligst
KONST 2021-11-08 KL. 08:00

Laholmare porträtteras på annorlunda sätt

I april prisades fotograf Tina Blomberg av föreningen Gamla Laholm. Nu Tina Blomberg under namnet “Så här har ni aldrig sett en laholmare innan”.

Laholmare porträtteras på annorlunda sätt
Tina Blomberg prisades tidigare i år av Föreningen Gamla Laholm. Nu ställer hon ut på rådhuset. Foto: Johan W Jönsson

Vilka människorna som medverkar på bilderna är har varit hemligt men det har avslöjats efter hand som de visats på Tinas Facebook-sida. Nu finns fotona på rådhuset i Laholm.
– Det är en blandning av Laholmare, man ska vara uppvuxen i Laholm. Jag har valt lite olika människor. Butiksägare, sångare, bagare, folk inom polis och kommunen, säger Tina Blomberg.
Utställningen på rådhuset öppnar lördagen den 6 november.
– Tanken kom från att jag ville göra något roligt och kreativt, jag tyckte vi skulle piffa till vardagen med något kul tema. Sen blev det att jag klädde ut olika Laholmare, säger hon.

På utställningen finns även rekvisita och annat från bakom kulisserna med för att besökarna ska få en insikt i vilket arbete som ligger bakom en bild.
– Jag vill visa att fotografering inte bara är att knäppa på en knapp. Det ligger mycket tid bakom varje foto, även om det är digitalt, säger Tina Blomberg.

Vissa bilder tar en timme att skapa, andra upp till två veckor. Det handlar bland annat om omfattningen på planering, rekvisita och redigering.
– Det är det det kreativa också, utöver att bara ta bilden.

Tina Blomberg arbetar vanligtvis som områdeschef på Samhall, men har vid sidan av det varit egenföretagare som fotograf i sju år. Innan dess köpte hon en systemkamera för att ha med på sina resor.
– Vi reste väldigt mycket och kameran köptes i det skedet Jag målade mycket och sånt när jag var liten, jag var väldigt kreativ. När jag fick systemkameran i handen kom kreativiteten tillbaka. Jag har fått tillbaka lite av det här jag saknade, säger hon.

Hennes inspiration till fotograferandet kommer från allt möjligt – människor på stan, en bil eller varför inte ett djur.
– Det konstiga är att man inspireras av olika saker nästan dagligen. Man ser nya saker hela tiden, i smådetaljer. Jag kan sitta på jobbet och tänka på något. Man ser någon eller något på stan. Det finns inga gränser för vad som gör en inspirerad, säger Tina Blomberg.
Hur känns det att du får ställa ut på rådhuset?
– Jag är jättetacksam och stolt över att jag får göra det här. De tror på mig och min fotografering. Samtidigt känner jag stor press att leverera till ett så anrikt ställe. Det är inga små ytor som ska fyllas, säger Tina Blomberg.

Utställningen kommer ha öppet i en månad, med start den 6 november.
– Detta har gjort mig inspirerad att göra mer saker i framtiden. Det kommer generera i mer, det är inte slut efter det här, avslutar Tina Blomberg.

Text: Johan W Jönsson