Klik venligst
KONST 2023-03-03 KL. 06:04

Debut för ljuskonst på Stadshusgalleriet

Av Rickard Gustafsson

Hundratals utställningar har passerat genom åren, men aldrig tidigare har ljuskonst tagit plats på Stadshusgalleriet. Konstnären Joanna Thede älskar att involvera ljuset i sina verk.
– Jag gillar att se saker väldigt praktiskt. Det finns vissa saker i fysiken jag aldrig tänkt på eller förstått och när jag arbetar med ljus får jag insikter om hur saker och ting fungerar.

Debut för ljuskonst på Stadshusgalleriet
Ett av Joanna Thedes konstverk förändras beroende på hur ljuset faller. Hon rekommenderar därför besökaren att skåda verket under olika tider på dygnet och i olika väderlekar. Foto: Rickard Gustafsson

Helsingborgskonstnären Joanna Thede har tidigare aldrig ställt ut i Laholms kommun, borträknat det interaktiva ljuskonstverk som barnen på Vallmons förskola i Ränneslöv varje dag sedan förra våren kunnat använda och beskåda.

Den nya utställningen på Stadshusgalleri heter ”Vindlingar & spår” – stickade verk och ljusinstallationer. Thérèse Ehrenborg, kultursekreterare i Laholms kommun, är väldigt nöjd med att utställningen på sitt sätt är nyskapande för galleriet.
– Det är väldigt roligt, för det är första gången någonsin vi har ljuskonst här på galleriet, säger Thérèse.

Konstnären själv, tycker att lokalens beskaffenhet passar väldigt väl för hennes konst. Under dagtid på galleriets ordinarie öppettider får besökaren uppleva konstverken i flera olika ljus beroende på hur solens strålar träffar.
– Det ser väldigt olika ut på kvällen mot dagtid. Vi älskar ju när solen kommer tillbaka till oss men det ställer till det lite för ljusverken när solen slår in genom fönstren. Så jag rekommenderar besökare att komma förbi vid olika tidpunkter och väder men att också gå förbi kvällstid och spana in genom fönstren för då blir det en väldigt fin skuggverkan på väggen, säger Joanna Thede.

Thede gillar att jobba med ofärgat plexiglas som belyses med LED-belysning och i ett av verken kan man följa växtförloppet för en rallarros – från fröstadie till full blomning.
– Det som är så spännande med att jobba med plexiglas är att när man gör teckningarna med en liten drämmelborr så är det egentligen de skadade ytorna som fångar upp ljuset. Det är något fint i att det är det skeva, det sköra och det skadade som skapar eftertanke och skönhet i livet.
– En annan sak som är spännande med att jobba med plexiglas och ljus är att verken förändrar sig över dagen, dygnet och över årstiderna.

En utställning som drar publik efter stängningsdags det tillhör inte vanligheterna?
– Nej, precis! Förhoppningsvis blir det så, säger Joanna Thede och skrattar.


Tavlan på bilden är det första konstverk som Joanna Thede skapade med hjälp av återbruk. Startskottet för den delen av hennes konstnärskap var en cardigan hon fann på trottoaren när hon studerade i Glasgow. Foto: Rickard Gustafsson


En annan del av utställningen som drar ögonen till sig är Thedes fokus på återbruk. Från taket hänger ett dussin flätor av fiskelinor med upphittat ”skräp” som hon plockat på stränderna i Helsingborg.
– Jag tycker att skräp är väldigt estetiskt tilltalande och lekfullt. När jag pluggade i Glasgow så ställde invånarna ut sitt skräp på trottoarerna i stället för att åka till tippen. Folk kunde plocka möbler och annat när de gick förbi, så det var ett sätt att återbruka på ett väldigt rudimentärt sätt.

– Ända sedan dess har jag plockat skräp från gator och stränder och för mig blev det också ett sätt att hitta material som dels var billigt, dels väldigt varierande. Det känns såklart också bra att ha gjort en insats för miljön, säger Joanna Thede.

Utställningen varar från den 4 mars till 15 april.


Flätade fisklinor med upphittat skräp, hittade på stränderna i Helsingborg, pryder en del av den nya konstutställningen i Stadshusgalleriet. Foto: Rickard Gustafsson