FÖRETAGANDE 2022-11-30 KL. 19:02

Sveriges äldsta klädbutik firar 145 år

Av Johan W Jönsson

Frummerins i Laholm är Sveriges äldsta klädaffär. I år fyller den anrika butiken 145 år. Namnet och adressen är densamma sedan starten 1877.
– Det känns häftigt! Tänk så många katastrofer den här butiken har överlevt, säger butikschefen Cattis Kronberg.

Sveriges äldsta klädbutik firar 145 år
Cattis Kronberg är butikschef på Frummerins idag. Hon är stolt över klädaffärens långa historia. Historian om Frummerins finns inramad och att läsa i butiken. Bild: Johan Wilmarstrand Jönsson

Frummerins har stått pall två världskrig, en depression, flera sjukor och en rad stormar. Den gamla klädaffären klarade även coronapandemin.

– Jag är djupt tacksam över alla stammiskunder som handlade här under pandemin. Annars hade vi inte överlevt. Laholmarna är fantastiska, säger Cattis.

En positiv sak med pandemin menar butikschefen är att många utanför Laholm hittat hit. Det kommer mycket kunder från Halmstad, Falkenberg, Båstad, Markaryd och Örkelljunga.

– Det är en jättestor skillnad mot innan pandemin. Det har blivit ett uppsving. Folk tycker att det är mysigt och trevligt i Laholm. Vi är ganska unika här med det utbudet vi har.

Frummerins startades av systrarna Hanna och Ingrid Frummerin. 1877 var det inte vanligt att kvinnor startade affärsrörelse. Men Ingrid hade kapitalet och Hanna affärssinnet. Det började med att systrarna hyrde in sig i ett rum på Östertullsgatan 6.

Sju år efter starten blomstrade verksamheten och systrarna köpte hela kvarteret Duvan. Från början såldes såväl glas som porslin och skor utöver damkläder. Verksamheten rymde också ett eget skrädderi.

År 1905 övertog Hannas yngste son Fergus Donald Frummerin affärsverksamheten. Han lade till herrkonfektion. Fergus ärvde sin mors goda affärssinne och tog Frummerins igenom de svåra krisåren efter första världskriget.

1941 tog Fergus dotter Ingeborg Frummerin över firman. Hon moderniserade sortimentet och 1955 slopade hon herrkläder för att åter rikta sig uteslutande mot damer. När Frummerins fyllde 80 år 1957 tände Ingeborg den ikoniska gröna neonskylten.

– Den togs bort vid renovering av fasaden precis innan jag började här. Den var trasig och hade blivit väldigt dyr att laga. Synd, då vi gärna haft den kvar, säger Cattis Kronberg.

Ingeborg Frummerin beskrivs som en “tuff brud” som körde en Skoda cabriolet och gifte sig först efter 50 år fyllda.


Systrarna Ingrid och Hanna Frummerin startade Frummerins 1877. Bild: Privat


Hon blev sjuk och sålde firman 1962. 1964 dog Ingeborg bara 58 år gammal. Direktör Georg Simonsson från Borås hade flera klädbutiker och köpte även Frummerins. 1967 övertog direktörens son Lennart butiken tillsammans med sin hustru Britt-Marie.

– Lennart och Britt-Marie kom hit till Laholm en gång i månaden och tittade till butiken men enligt dem var det ett självspelande piano tack vare duktiga medarbetare.

Välkända kvinnor som tål att nämnas i sammanhanget är Astrid Fritzon, Lillemor Andersson, Ann-Marie Nilsson och Birgit Mattisson.

– Vi har alltid haft otroligt trogna kunder som varit måna om sin butik och så är det än idag. Det märktes som sagt inte minst under pandemin, säger Cattis.

2006 tog danskägda Micha över Frummerins från familjen Simonsson. Via ett svenskt dotterbolag äger de affären fortfarande.

Anledningen till att butiken funnits så länge tror Cattis är den personliga servicen, som alltid stått i centrum.

– Vi gör allt för att tillfredsställa våra kunders önskemål fullt ut. Vi hjälper till med kläder från dop till begravningar. Vi bygger en relation till våra kunder. Var köper man det på Internet?, frågar sig Cattis.

Frummerins är känt för att vara en butik där mormor och farmor handlar sina kläder.

– Vi är stolta över att vi har tantkläder. Vi har fortfarande kläder för farmor men vi är inte en tantbutik. Vi kan förse kvinnor mellan 20 och 90 år med kläder och har ett lite tuffare sortiment också. Dessutom har vi mycket storlekar och byxor för alla rumpor.

För att fira de 145 åren bjuds det på kaffe och kaka i butiken torsdag till lördag denna veckan. Dessutom kan man vinna rabatt på kläder

– Kom gärna in och fika och säg hej. Man behöver inte handla något men man får gärna berätta någon historia från butiken. Det finns så många gamla minnen från Frummerins.

Cattis berättar bland annat om mamman och barnen som Frummerins bjöd på sorgkläder sedan pappan i familjen gått bort.

– När Fergus drev butiken var han känd för att ta sina VIP:are in bakom butiken för att de skulle få sig en liten hutt, avslutar Cattis Kronberg.

Fotnot: Carl Andersson dam- och herrmode i Hässleholm (grundad 1873) som tidigare var Sveriges äldsta butik lades ner 2018.


Cattis Kronberg berättar att Frummerins har kläder för såväl 20-åringar som 90-åringar. Bild: Johan Wilmarstrand Jönsson