FÖRETAGANDE 2025-02-26 KL. 11:24

Stjärnkock plockade själv råvaror till festmåltid

Av Carina Nilsson

Stjärnkocken Thomas Sjögren gästade Markaryd nyligen. Tillsammans med personalen på restaurang Perrongen komponerade han en festmåltid med flera superlokala råvaror från kommunen.

Stjärnkock plockade själv råvaror till festmåltid
Personalen på Perrongen jobbade hårt tillsammans med Thomas Sjögren för att skapa en speciell kväll. Foto: Privat

Thomas Sjögren är en stjärnkock som både har vunnit ”Årets Kock” 2015 och ”Kockarnas kamp” 2018. Han är framför allt känd för sina rätter av fisk och skaldjur och driver flera restauranger längs västkusten. En av dem Signum, utanför Göteborg, som har belönats med en stjärna Guide Michelin.

– På lördagsmorgonen åkte vi ut till Smålands svamp där Thomas handplockade svampen till kvällens meny. Därefter fortsatte vi till Arctic Roe of Scandinavia, AROS, där vi fick se deras odling av sibirisk stör och testa produkterna som både serverades vid ankomsten och användes till kvällens dessert, säger Tobias van der Putten som är restaurangchef på Perrongen.

Menyn var komponerad av Thomas med inspiration från Signum. Torbjörn Ranta, som grundade AROS, stod för smakprovningen av störrommen.

Ett 70-tal gäster lät sig väl smaka av de fyra rätterna med tillhörande viner under kvällen.

– Det var en fantastisk stämning och vår personal gjorde ett otroligt bra jobb. Det känns kul att sätta Markaryd på den kulinariska kartan, säger Tobias van der Putten.

Det serverades champagne till förrätten som bestod av störrom. Foto: Privat

Thomas Sjögren har gjort sig känd som en duktig kock av fisk- och sjömat. I Markaryd tog han produkter från jord till bord. Foto: Privat

Gästerna avnjöt en fyrarätters middag med flera lokala råvaror. Foto: Privat

Störrommen användes både i förrätten och i efterrätten. Foto: Privat

Menyn innehöll många lokala delikatesser från Markaryd och Småland. Foto: Privat