FÖRETAGANDE 2021-11-06 KL. 14:00

Laholms Tidning har ny lokal ägare

Av Joakim Ormsmarck

Laholms Tidning har ny ägare. Den 1 november tog Joakim och Julia S Ormsmarck genom sitt lokala mediebolag Made in Båstad AB över verksamheten. Den nye ägaren ger sedan tidigare ut bland annat gratistidningen Bjäre NU i Båstads kommun.

Laholms Tidning har ny lokal ägare
Joakim och Julia S Ormsmarck tar sig nu an Laholms Tidning tillsammans med medarbetarna på tidningen

Knappt tre år efter att skånska Lokaltidningen köpte Laholms Tidning lämnas ägarskapet vidare när Bonnier News säljer tidningen till Made in Båstad AB.

Joakim S Ormsmarck är delägare och publisher och han är glad över affären.
– Vi ser verkligen framemot att få ta Laholms Tidning in i framtiden och jag känner att vi har en hållbar plan för hur vi ska kunna skapa synergier mellan de två granntidningarna utan att för den skull tappa den så viktiga identiteten och den fullt ut lokala förankringen.

Även Bonnier News är nöjda med att affären kunnat bli verklighet.
 – Made in Båstad har varit, och är, en bra samarbetspartner i olika sammanhang för oss, vi är övertygade om att de på bästa sätt kommer att förvalta Laholms Tidnings anrika arv, säger Mikael Nestius, affärsområdeschef för Bonnier News Local.De nya ägarna har ingen ambition att förändra utgivningen som idag består av dagliga nyheter på nätet samt en totalutdelad tidning varje helg. Men frekvensen kommer att justeras och så även möjligheten för alla att ta del av nyheterna på alla plattformar.
– Vi kommer att ha en helt öppen webbplats utan betallösningar. För oss är det viktigt ur ett demokratiskt perspektiv att alla ska ha tillgång till lokala nyheter, för den som vill betala och därmed vara med och stötta den lokala journalistiken kommer möjligheten också att finnas genom att bli lokalsupporter, säger Joakim.

 – Sedan kommer vi även att se över frekvensen, tidningen har idag haft ett sommaruppehåll vilket jag personligen hoppas att vi kommer att kunna korta ner eller kanske till och med ta bort. Nyheterna tar inte sommarlov och vårt publicistiska uppdrag är lika viktigt året om.

Laholms Tidning har sedan en tid tillbaka sin redaktion på Bagarliden 6, ett stenkast från Stortorget i Laholm, varifrån det i dagsläget arbetar två reportrar. Både Rickard Gustafsson och Johan W Jönsson har tackat ja till att fortsätta arbeta för tidningen och de kommer att ha kvar samma arbetsplats som idag.
– Avståndet mellan vår nuvarande redaktion i Östra Karup till Laholm är inte långt men vi känner att den lokala förankringen är viktig så redaktionen i Laholm kommer att finnas kvar. Vi kommer, i alla fall initialt, att ha tidnings- och annonsproduktionen samlad på Bjäre så ser vi helt enkelt under resans gång vilka kompetenser vi behöver ha på plats i Laholm dagligen och vilka som kan alternera, säger Joakim.

Tidningens tidigare chefredaktör Jannik Hansen är positiv till affären.
– Det har märkts att Laholms Tidning spelar en viktig demokratisk roll i kommunen genom att erbjuda lokal journalistik, som är tillgänglig för alla, och det känns mycket bra att Joakim S Ormsmarck och hans kollegor är beredd att fortsätta på den linjen, säger Jannik Hansen, som lämnade över utgivarskapet den 1 november för att därefter fortsätta som chefredaktör för Lokaltidningens titlar i Skåne.

Så sent som förra året var Laholms Tidning nominerade som en av tre till utmärkelsen Årets Gratistidning vilket även Bjäre NU blev ett år senare. Nu samlas de båda titlarna under samma tak och målsättningen inför framtiden är att fortsätta att utveckla de båda tidningarna sida vid sida.
– Genom köpet av Laholms Tidning stärker vi vår position samtidigt som vi får en möjlighet att växa på en marknad som vi redan till viss del känner, berättar Joakim. Vi har drivit tidning på orten tidigare och vår familj bor själva utanför Laholm sedan ett antal år så detta är en naturlig utveckling för både oss och företaget.

Laholms Tidning har ett unikt samarbete med föreningen Laholms Tidnings Vänner, som var den sammanslutning som ursprungligen köpte utgivningsbeviset för Laholms Tidning efter konkursen 2018. Ett samarbete som den nya ägaren värdesätter mycket-
– Det engagemang som finns för den lokala tidningen i Laholm i allmänhet, och genom Laholms Tidnings Vänner i synnerhet, är unikt och vi kommer att arbeta för att utveckla det ytterligare. Vår ambition är att den lokala tidningen ska vara en lägereld i lokalsamhället och att få dela denna ambition med en förening som LTV är fantastiskt, säger Joakim S Ormsmarck.  

– Jag har de senaste dagarna haft kontakt med flera ur föreningen och vi kommer att ses så snart det är möjligt för att prata kring hur vi kan arbeta tillsammans framöver.

Text: Peter Jakobsson