Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-04-01 KL. 07:00

Kunderna älskar katten Findus

Av Carina Nilsson

Tre orangea katter har genom åren flyttat in och fått hem i butiken Balkheds i Markaryd. När de förra, Tarzan och Kopian, gick bort, då kom Findus. Han tillbringar nu allra helst sina dagar i korgen ovanför kassan och är älskad av såväl kunder som personal.

Kunderna älskar katten Findus
Katten Findus ligger allra helst i sin korg ovanför kassan berättar Martin och Åsa Balkhed som äger Balkheds. Foto: Privat

Syskonen Åsa och Martin Balkhed tog över Balkheds efter sina föräldrar för sju-åtta år sedan.

– Det var en lantmannabutik när mamma och pappa köpte den 1985. Vi säljer fortfarande mycket djurfoder och tillbehör till djur men har utökat med en byggavdelning och kaminer bland annat. Förra året startade vi hundtrim, berättar Martin Balkhed.

– I dessa tider känns det bra att ha många ben att stå på. Byggsidan har såklart gått ner lite grand, men vi har många danska stamkunder som har hus i närheten. Vi har även valt att sänka vår egen marginal lite på djurfoder eftersom det är tufft ekonomiskt för många. Vi vill gärna ha våra kunder kvar och vi vill också att de ska kunna behålla sina djur, säger Åsa.

Katten Findus ligger allra helst i sin korg ovanför kassan berättar Martin och Åsa Balkhed som äger Balkheds. Foto: Carina Nilsson

Att syskonen har ett stort hjärta för djur märks på fler sätt. I källaren har de plats för sina anställdas hundar och i en korg ovanför kassan bor Findus – en katt som riskerade att bli hemlös när hans förra familj behövde flytta utomlands.

Findus är den tredje katten som har fått ett hem i butiken.

– Den första katten som flyttade in här var Tarzan. Han brukade komma hit ibland men när hans familj flyttade till ett annat hus sprang han hit hela tiden, trots att vi aldrig gav honom något. Till sist gav fick han flytta in, säger Åsa.

Åsa och Martin mutar Findus med lite kattgodis. Foto: Carina Nilsson

Tarzan hade sin korg vid disken och blev snabbt populär bland kunderna.

– När Tarzan hade varit här i tre och ett halvt år så kom det en ny katt på bygglagret. Han var så lik Tarzan att han fick heta Kopian. Vi vet inte var han kom ifrån, vi hittade aldrig någon ägare, så vi tror att han antingen har blivit dumpad eller hoppat in i någon hantverkarbil och villat bort sig, säger Martin.

I november 2020 blev Kopian påkörd och dog.

Tarzan var den första av tre orangea katter som flyttade in i butiken. Foto: Privat

– Det var jättetråkigt, vi hittade honom död här utanför butiken, säger Martin.

Bara några månader efter det fick de ta bort Tarzan på grund av sjukdom.

– Det blev väldigt tomt i butiken efter katterna. Både vi och kunderna saknade dem, säger Åsa.

Då hörde en bekant till Åsa av sig. En katt som hette Findus behövde ett nytt hem då ägarfamiljen skulle flytta utomlands.

Innan Findus kom bodde hittekatten Kopian i butiken. Foto: Privat

– Först tänkte vi att ska det vara en katt här ska den komma själv. Men så fick jag en känsla av att jag ändå borde köra ner och titta. När jag träffade Findus så kändes det rätt att ta med honom hit, säger Åsa och fortsätter:

– I början var han väldigt skygg, men han anpassade sig snabbt. Nu ligger han oftast i sin korg på disken och sover om dagarna. Findus är väldigt uppskattad av kunderna och vi har en del äldre som kommer in bara för att klappa honom, säger Åsa.

Har besökarna riktig tur kommer Findus till butikens fikahörna där de kan ta en kopp kaffe och klappa honom.

– Det var en läkare som strök Findus över ryggen en gång och sade ”det här är blodtryckssänkande”, berättar Martin.

Findus kommer nu att få stanna i butiken så länge han vill.

– Det här är hans hem, säger Åsa.

– Förutom all glädje han sprider så är han också duktig på att fånga möss, säger Martin.

Findus behövde ett nytt hem då hans gamla familj skulle flytta utomlands. Nu trivs han ypperligt i butiken där han bor. Foto: Carina Nilsson