-
FÖRETAGANDE 2022-10-21 KL. 17:03

Köpmännens ilska: ”Tänk om, tänk rätt”

Av Rickard Gustafsson

Det kokar bland köpmännen i Laholms stad. Beslutet att inte tända julbelysningen hotar inte bara julhandeln utan också butikernas överlevnad på sikt. För många butiker står julhandeln för 20-30 procent av årsomsättningen.
– Risken är att det här faktiskt kan bli nådastöten för en del av våra butiker, säger Attraktiva Laholms ordförande Lars-Göran Persson.

Köpmännens ilska: ”Tänk om, tänk rätt”
Köpmannaföreningen Attraktiva Laholm är djupt oroliga för att den uteblivna julbelysningen ska sabotera försäljningen under julhandeln. Nu vädjar de till Laholms kommun att tänka om. Foto: Rickard Gustafsson

Inför centrumhandlarnas viktigaste försäljningsperiod på året har kommunen fattat beslut att inte tända julbelysningen. Ett beslut som kritiseras hårt av samtliga medlemmar i köpmannaföreningen Attraktiva Laholm.
– Vi lever under hård konkurrens ifrån bland annat Väla och Hallarna och jag har svårt att föreställa mig att de kommer att vara nedsläckta under årets julhandel. Risken är att det här faktiskt kan bli nådastöten för en del av våra butiker i Laholm, säger Lars-Göran Persson, ordförande i Attraktiva Laholm.

– Som butiksägare är det viktigt att man har en någorlunda upplyst stadskärna. Vi har gått ut med en slogan i Laholms kommun om att ”handla i mysiga Laholm” och för mig är den inte mysig om vi inte har något ljus över julen, säger vice ordföranden Liana Christensen.

Christensen är även ägare till Klädkammarn och hon är djupt orolig över att kunderna kommer svika centrumkärnan. Hur julskyltningen i december kommer framställas vill köpmännen knappt tänka på.
– Julhandeln är, för de flesta butiker, en så otroligt viktig inkomstkälla. Det är det man lever på under de svåra månaderna som kommer efter nyår. Vill kommunen göra så mot handeln?

Attraktiva Laholm vädjar nu till Laholms kommun att tänka om och tänka rätt. Man för fram att handeln sysselsätter många människor och också bidrar med många skattekronor.
– Vi är inte emot att spara el men tycker att det här kunde lösts på ett bättre sätt. Till exempel kunde man valt att ha julbelysningen tänd kortare tid än tidigare år. Att ha tänt enbart i december eller färre timmar per dag och inte dygnet runt och då hade vi ändå uppnått en besparing, säger Lars-Göran Persson.


Liana Christensen (Klädkammarn), Christina Johansson (Elon), ordföranden Lars-Göran Persson och Stefan Ljungqvist (Bokhandeln i Laholm) i Attraktiva Laholm. Foto: Rickard Gustafsson


Köpmännen som med nöd och näppe tagit sig ur pandemin uttrycker förståelse för att elförbrukningen måste minskas, men har samtidigt inte fått några som helst besked från Laholms kommun hur mycket el som faktiskt sparas.
– Vi träffade en tjänsteman från kommunen och frågade hur mycket el och pengar man sparar på nedsläckt julbelysning men fick inget svar. De vet inte, därför känns det här mer som en symbolhandling, säger bokhandlaren Stefan Ljungqvist.

Ljungqvist påtalar att köpmännen i många år kämpat för att skapa en attraktiv miljö för shopping i centrum. SBN-ordföranden Knut Slettengrens uttryck ”varje kilowattimme räknas” har redan anammats hos företagen, menar bokhandlaren.
– Den stora besparingen görs genom att byta ut gamla lampor mot LED. Bara i bokhandeln har vi gått från 3 000 kWh i månaden till under 700 kWh, säger Stefan Ljungqvist och passar LED-bollen vidare i riktning mot Stadshuset.

Det totala ointresset från kommunen att ens föra en diskussion om julbelysningen retar köpmännen.
– Det är inte konstigt om attityderna från företagarna gentemot kommunen blir sämre när det inte sker någon som helst dialog innan beslut fattas, säger Stefan Ljungqvist och antyder att det kan vara svaret på Laholms kommuns ras på olika näringslivsrankningar.