Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-05-04 KL. 07:03

Hyreschocken fick Anna att satsa i Laholm

Av Rickard Gustafsson

Beskedet om en chockartad hyreshöjning fick butiksägaren och laholmaren Anna Haglund att fly centrala Halmstad. Nu väljer hon att pröva vingarna på hemmaplan och öppnar butiken Bella Kläder på Östertullsgatan.
– Det är ett jättebra läge och dessutom finns det flera andra modebutiker på gatan och vi kan säkert hjälpa varandra att dra kunder, säger Anna till LT.

Hyreschocken fick Anna att satsa i Laholm
Hållbarhetskonceptet är viktigt för Anna Haglund som fokuserar på secondhand-kläder av hög kvalitet. Foto: Rickard Gustafsson

London har sitt Carnaby Street. Även om Östertullsgatan i Laholm inte riktigt är på samma nivå är koncentrationen av modebutiker hög och nu får gatan ytterligare ett tillskott.

Mittemot Systembolaget ligger nyöppnade Bella Kläder och bakom företaget står laholmaren Anna Haglund. Vårsolen skickar varma strålar in genom skyltfönstret och utbudet består av nytt och secondhand för både män och kvinnor.

Butiken bjuder på kläder, skor, väskor, skärp och dessutom en liten avdelning med hudvårdsprodukter.

– Det är främst finare second hand-kläder jag riktar in mig på med många olika märken som exempelvis Gant, Mango med mera. Vissa av kläderna är i princip som nya och troligtvis helt oanvända, säger Anna och visar upp både fest- och studentklänningar.

– Jag tycker att det är viktigt med hållbarhetskonceptet. Vi måste börja återanvända kläder och inte bara handla nyproducerat hela tiden.

Student- och festklänningar finns bland utbudet i den lilla butiken på Östertullsgatan. Foto: Rickard Gustafsson

Hon ser fram emot att etablera sitt företag i Laholm, men tycker samtidigt att det var tråkigt att lämna Brogatan i Halmstad där hon under nio månader hunnit arbeta upp en trogen kundkrets.

Orsaken till flytten stavas h-y-r-e-s-c-h-o-c-k.

– Det var en rejäl ökning när avtalet gick ut. Nästan en fördubbling och det var inte förhandlingsbart! Det var synd för jag hade gott om kunder, men den höjningen blev bara för mycket, säger Anna och fortsätter:

– Det var inte alls roligt, men samtidigt bor jag här i Laholm och det ska bli väldigt roligt att träffa alla nya kunder.

För knappt ett år sedan valde Anna Haglund att satsa på sin dröm att starta eget företag. Hon gav upp jobbet på en redovisningsbyrå och köpte en klädbutik. En butik som hon nu flyttat från Halmstad till Laholm. Foto: Rickard Gustafsson

Faktum är att Anna under många år jobbade på revisionsbyrå. I ”mitten av livet” började den gamla drömmen om att driva eget företag bita sig fast på allvar. Hon hade tröttnat på siffror och ville göra något annat.

När möjligheten uppenbarade sig gick allt gick väldigt fort.

– Jag träffade kvinnan som ägde butiken på Brogatan som berättade att hon ville sälja och resa utomlands. Så jag bestämde mig för att köpa innehållet i hennes butik och startade ett eget företag, berättar Anna och skrattar.

Vilka utmaningar ser du med att öppna butik i Laholm?

– Tja, handeln går väl inte jättebra just nu men jag tror på Laholm. Det är ett intressant centrum och det finns inga tomma skyltfönster i stan.

– Jag tänker att jag provar ett år och ser hur det går och skulle det inte fungera så kan jag alltid falla tillbaka och jobba med det jag gjorde tidigare.

Anna Haglund är uppväxt på Vallås i Halmstad men flyttade till Laholm 2002. Hon fick upp ögonen för Laholm när hon följde sin brors matcher i Laholms FK. I dag är brorsan Magnus etablerad allsvensk tränare i Halmstads BK. Foto: Rickard Gustafsson

Foto: Rickard Gustafsson