Av Carina Nilsson
Företaget Dennis Maskin ska ta över både lokaler och de flesta anställda när Lantmännen Maskin lägger ner sin verksamhet i Vallberga.
– Jag är tacksam för att det inte blev en total nedläggning, vi är väldigt beroende av en nära service, säger lantbrukare Lars-Inge Gunnarsson på Skottorps säteri.
Nyligen kom beskedet att Lantmännen Maskin lägger ner 16 anläggningar runt om i landet på grund av bristande lönsamhet vilket berör ett hundratal tjänster.
Två av anläggningarna som läggs ner finns i Halland – i Vallberga och i Varberg.
Bolaget skriver i ett brev till sina kunder att: ”Anläggningarna i Varberg och Vallberga har haft stora lönsamhetsproblem under många år, både inom verkstads- och maskinaffären.”
Lantmännen ser inte att de kan vända utvecklingen och väljer därför att lägga ner. Kvar i Halland blir endast anläggningen i Falkenberg.
Samtidigt står det klart att det fortfarande kommer att finnas service kvar för lantbrukarna. Företaget Dennis Maskin i Kungsbacka ska ta över i både Vallberga och Varberg och samarbeta med Lantmännen maskin.
Therese Pettersson som är kommunikationschef på Lantmännen Maskin skriver i ett mejl att de flesta av de tiotalet anställda i Vallberga kommer att följa med till Dennis Maskin och att några har erbjudits omplacering inom Lantmännen.
Lantbrukare Lars-Inge Gunnarsson är glad att det fortfarande kommer att finnas maskinservice i Vallberga. Foto: Arkiv
Lars-Inge Gunnarsson på Skottorps säteri är glad att det inte blev en total nedläggning i Vallberga.
– Det är jag tacksam för, annars hade vi bara haft Falkenberg kvar och det är inte mycket i ett jordbrukslän som Halland. Tiden får utvisa om det blir bra och i vilken omfattning de kan hålla reservdelar och service, säger han.
För lantbrukarna med dagens högteknologiska maskiner är en snabb service väldigt viktig.
– De traktorer vi har idag är större, dyrare och mer komplicerade än förut. En ny traktor är en mångmiljonaffär och det gör att man inte har råd att låta dem stå stilla en längre tid och man har inte heller en traktor i reserv någonstans. Därför är vi beroende av snabb och lättillgänglig hjälp när det behövs, säger han.
Beslutet att lägga ner anläggningen i Vallberga kom inte som en överraskning för Lars-Inge Gunnarsson.
– Förr hade de hela gården full av traktorer men de senaste åren har det sett tomt ut. De senaste åren har varit tuffa ekonomiskt för lantbruket och vi har blivit färre jordbrukare, vilket påverkar investeringarna. Men jag är glad att någon tar över i Vallberga och det här kanske blir en bra lösning, det får tiden utvisa, säger han.