FÖRETAGANDE 2022-03-31 KL. 18:54

Flora Garden byter ägare - fortsätter i samma anda

Av Johan W Jönsson

Efter 15 år vill Karin Persson testa på något annat än att driva butik. Därför har hon nu sålt Flora Garden till Peter Lang från Veinge. Den anrika blomsteraffären kommer att drivas vidare i samma anda och personalen följer med vid ägarskiftet. ”Det var ett mål vid försäljningen”, säger Karin.

Flora Garden byter ägare - fortsätter i samma anda
Peter Lang tar över Flora Garden efter Karin Persson. Som en symbolisk handling räcker förra ägaren över en blombukett till den nya. Foto: Johan W Jönsson

Hon beskriver sina år på Flora Garden som roliga och butiken har gått bra. Överlag menar Karin att pandemin faktiskt inneburit ett uppsving för handeln, även om det var oroligt i början.

– Jag fyller 60 i år och vill hinna med någonting annat innan jag fyller 65. Jag lyfter ur trädgårdstjänsten ur detta bolaget och startar Trädgårdsmästarna i Laholm AB med min man.

– En annan anledning till att jag vill sälja handlar om att jag vill kunna styra min tid på ett annat sätt. Man är ganska bunden med butik. Jag ska frilansa lite som florist också.

Karin är trädgårdsmästare i botten, så hon går tillbaka till rötterna. Samtidigt är hon också utbildad florist och vill inte släppa det helt. Hon kommer att hyra ut sig själv som F-skattare.

– Det var verkligen inget enkelt beslut att sälja. Jag älskar att jobba med det här. Det är jätteroligt att se nöjda kunder och att butikslivet blomstrar i Laholm.

När Karin tog över butiken bytte hon namn på verksamheten från Floraisterna till Flora Garden. När butiken startades av ”Flora-Kalle” år 1915 hette den Flora Blomsterhandel.

– Flora Garden är en flört med Floragården som ligger här bakom. Flora ville jag behålla då det alltid varit med, säger Karin.

Har du haft 15 bra år här?

– Det tycker jag absolut. Jag ångrar inte en sekund att jag gjorde det här. Jag och de anställda ska klappa oss på axeln lite. Vi har gjort ett bra jobb men det kräver engagemang.

– Energin man får av personalen och kunderna i en blomsteraffär är svår att hitta någon annanstans. Det är nytt varje dag, så man hinner aldrig tröttna.


Karin Persson menar att det inte var ett lätt beslut att sälja men hon ser fram emot att få styra över sin egen tid mer som trädgårdsmästare. Foto: Johan W Jönsson


Köpet har varit klart länge (sedan december) men det är först den 1 april som entreprenören Peter Lang, ursprungligen göteborgare men boendes i Veinge, tar över verksamheten och fastigheten.

Langs bakgrund är inom data, IT och utveckling. Han driver bland annat Halmstad kassaregister och flera av butikerna i Laholm är kunder i företaget.

– I huvudsak jobbar vi med handel i våra bolag. Alltifrån fysisk hade i form av kassor till näthandel. Jag kände att jag ville gå hela vägen med ett företag, säger Peter.

– Jag har alltid gillat Laholm och det första jag fastnade för var fastigheten och läget. Sedan är innehållet också intressant så klart, fortsätter Lang.

Han har gått en tvåveckors floristkurs men hävdar själv att han inte kan något om blommor. Däremot är han förtjust i färg och form.

– Vi kommer att digitalisera mer utan att göra avkall på det som det jobbas med idag. Det blir mer fokus på egen online och vi kikar även på att komplettera med torghandel.

Kommer kunderna att märka någon skillnad?

– Nej, inte direkt nu i början. Vi kommer att fortsätta i samma stil och med samma känsla. Medarbetarna är med i övergången och det borgar för kontinuitet, säger Peter.

– Det känns jättebra för mig! Det var ett av målen vid försäljningen. Det skulle bli en blomsteraffär och personalen skulle få fortsätta, säger Karin.

Peter är från Göteborg men bor i Veinge på vardagarna och i Borås på helgerna. Han är 55 år gammal och gift med Veronica.

Vilken är din favoritblomma, Karin?


– Åhhh, jag kan inte välja. Det beror på säsong. Jag gillar alla blommor som doftar. Lövkojorna och vårblommorna men det finns för många för att välja en.

Peter?

– Jag gillar rosor. Det måste inte vara röda. De kan vara rosa också, men jag ger oftast bort dem.


Peter Lang kommer inte att göra några stora förändringar initialt. Kunderna kommer att känna igen sig. Framåt kommer han att satsa på e-handel och torghandel parallellt. Foto: Johan W Jönsson