FÖRETAGANDE 2024-01-04 KL. 16:25

Christel Fritiofsson lämnar Nibe efter 45 år

Av Carina Nilsson

Efter 40 år som anställd på Nibe trappar bolagets IR-chef Christel Fritiofsson ner och väljer att lämna sin tjänst. Men hon kommer inte att sitta sysslolös – hon har blivit mormor och hon fortsätter i styrelsen för Nibe.
Hon är också en av flera Nibeanställda som har blivit miljardärer genom Nibes framgångsrika resa – och väljer att ge tillbaka till bygden på olika sätt.

Christel Fritiofsson lämnar Nibe efter 45 år
Christel Fritiofsson har varit Nibe trogen i 45 år. Men nu ska hon trappa ner och bland annat ägna tid åt att vara mormor. Foto: Pressbild

Det är hela 45 år sedan Christel Fritiofsson började på Nibe. Då var hon 20 år och fick ett vikariat i receptionen.

– Jag är utbildad ekonom men har gått den långa vägen och haft många olika funktioner inom ekonomi. Jag har hela tiden trott på bolaget och det vi gör och det har varit en fantastisk resa, säger hon.

Sin tyngsta roll i bolaget har hon haft som IR-chef, det vill säga den som kommunicerar med aktiemarknaden och ser till att kvartalsrapporter och årsredovisning görs enligt de lagar och regler som finns.

– Jag kom in i det arbetet när Nibe börsintroducerades 1997. Med börsintroduktionen följde andra krav kring rapportering samt kommunikationen med aktiemarknaden och investerare. Men jag har också besökt aktiesparklubbar och liknande för att berätta om företaget, säger hon.

Christels roll innebar ett nära samarbete med Nibe Industriers vd och koncernchef Gerteric Lindquist.

– Vi har arbetat tillsammans i nära 40 års tid och vi har diskuterat det här länge. Jag fyller 65 år och kände att jag vill kunna styra mer över min tid. Jag har bland annat blivit tvillingmormor och fler barnbarn är på väg. När jag och min man hade små barn ställde våra föräldrar upp och jag vill kunna göra detsamma för våra barn nu, säger Christel och fortsätter:

– Jag älskar också att åka skidor och vi har skaffat ett hus i Idre där jag vill kunna tillbringa mer tid. Jag tyckte också att det var rätt tid för yngre krafter att ta över, säger hon.

Christel kommer att sitta kvar som sekreterare i styrelsen för Nibe. Hon och Gerteric Lindquist driver också ett privat projekt tillsammans, Kvarteret Folkskolan, där de vill ge nytt liv åt området runt Hagaskolan.

– Både jag och Gerteric har alltid brunnit för skolfrågor så vi ville satsa på det här tillsammans med tre lokala byggbolag, säger Christel.

Kvarteret kommer både att bestå av skolbyggnader, som kommunen ska hyra, och bostäder. Christel driver dessutom ett projekt med ett nytt seniorboende i centrala Markaryd och har tidigare köpt och låtit restaurera huset som idag inrymmer restaurang Perrongen.

Därmed sällar sig Christel till de Nibeanställda som har blivit miljardärer genom att behålla sitt aktieinnehav i bolaget under lång tid. Men – som också väljer att ge tillbaka till sin hembygd.

– Vi vill att Markaryd ska fortsätta utvecklas. Nibe har behållit huvudkontoret här och vi har alltid tänkt på att gynna det lokala, säger Christel.

Gerteric Lindquist riktar ett stort tack till Christel i ett pressmeddelande från Nibe där han också välkomnar Christels efterträdare Fredrik Erlandsson.

– Jag vill samtidigt passa på att rikta ett riktigt stort tack till Christel Fritiofsson som varit IR-ansvarig för Nibe Industrier AB ända sedan börsintroduktionen 1997. Christel har arbetat på Nibe hela sitt yrkesverksamma liv i varierande positioner och passerade i somras 45 års anställning, av vilka vi varit kollegor i nästan 40.

Överlämnandet av IR-funktionen till Fredrik kommer att bli en naturlig och harmonisk stafettväxling eftersom Christel visserligen successivt kommer att dra ner på sin tidsinsats på Nibe men bland annat behålla sin roll som sekreterare i styrelsen, säger Gerteric Lindquist.

Fredrik Erlandsson kommer från Thule där han sedan 2014 har varit ansvarig för koncernens samlade kommunikationsarbete och prisbelönta IR-arbete.

– Jag är mycket glad att välkomna Fredrik till Nibe och ser fram emot vidareutvecklingen av kommunikation och IR tillsammans med honom, säger Gerteric Lindquist.

Fakta: IR står för Investor Relations och kan översättas till investerarrelationer. Det vill säga ett företags relationer till aktieägare och kapitalmarknaden.

På Nibe fanns det runt 200 anställda när Christel blev anställd för 45 år sedan och bolaget omsatte cirka 50 miljoner. Idag finns det cirka 2 000 anställda i Markaryd och runt 20 000 i hela världen. Bolaget omsätter idag över 40 miljarder. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer energilösningar för kyl- och värmesystem för fastighet, industri och infrastruktur.

Enligt Dagens Industri har Nibeaktien gått upp med 36 000 procent sedan börsintroduktionen då Christel Fritiofsson blev IR-ansvarig.

Christel Fritiofsson i början av sin karriär på Nibe vid en stansmaskin tillsammans med Bertil Wiktorsson från IT-avdelningen. Foto: Pressbild