Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-03-24 KL. 07:02

Chocolaterian firar fem år på Norrviken

Av Johan W Jönsson

I april 2019 öppnade Carina Lovén Chocolaterian 2.0. Nu firar hon alltså fem år på Norrvikens Trädgårdar. Jubileet uppmärksammas med en kalasvecka med olika erbjudanden, överraskningar och tävlingar.
– Vi är så mycket mer än bara choklad. Men pralinerna är fortfarande hjärtat i verksamheten, säger Carina Lovén.

Chocolaterian firar fem år på Norrviken
Carina Lovén firar fem år på Norrvikens trädgårdar med Chocolaterian. Foto: Peter Jakobsson

Sagan om Chocolaterian började på ett slott. Närmare bestämt Skottorps slott år 2016. Då var det helt och hållet fokus på Carinas passion för choklad och exklusiva praliner.

När slottet såldes 2018 sades kontraktet upp och Chocolaterian fick istället möjligheten att husera i en lokal på Norrvikens trädgårdar i Båstad. Det var dock inte bara att flytta rakt in.

– Det stod tomt när jag först tittade på lokalen. Det var betong och kallt. Tidigare hade det varit plantskola. Innan det glasblåseri, och vissa besökare känner fortfarande den atmosfären.

Carina menar att det var ett jätteprojekt som hon tog sig an 2018 och 2019. Det har byggts ut även efter det. Ett inglasat uterum med 60 platser mot havet utökade kapaciteten rejält.

– Vi har fått växa in i det här. Det var min passion för smaker och choklad som gjorde att jag startade företaget från början. Nu är Chocolaterian både bistro och restaurang, och mycket mer än choklad.

– Här har jag fått möjlighet att skapa något mycket större än bara just praliner. Maten, miljön och den vackra och inspirerande omgivningen. Men chokladen är ändå hjärtat i företaget.

Chocolaterian ligger precis innanför entrén till Norrviken. Dock utanför trädgården, så någon entréavgift är inte nödvändig. Från bistrons uteservering har besökaren magnifik havsutsikt.

– Jag har skapat ett ställe som jag själv vill åka till när jag är ledig. Jag kan inte tänka mig en bättre plats att vara på. Jag njuter fortfarande varje dag som jag kommer hit, säger Carina.

Chocolaterian är så mycket mer än bara chokladpraliner men de är fortfarande hjärtat i verksamheten. Foto: Peter Jakobsson

Det har dock inte bara varit en dans på rosor. Verksamheten har kommit ut på andra sidan efter en pandemi. Dessutom har de höga elpriserna, matpriserna och räntorna varit ett aber.

– Det har varit jättetuffa år, så det är nästan ett under att man står upp. Men det beror på våra härliga gäster som ger oss så mycket tillbaka. Och på att vi har fått göra det vi älskar.

– Att jag omger mig med fantastisk personal som ger den lilla extra servicen till våra gäster och alla härliga stammisar betyder alltid mycket men extra mycket när det är tufft, fortsätter hon.

Hur ser du framåt?

– Jag ser väldigt ljust på framtiden, och det har jag egentligen gjort hela tiden, för det måste man göra. Det känns som att de tuffa åren är gjorda och jag vill alltid utvecklas vidare.

”Läget blir inte bättre än så här. Enligt mig har jag Båstads vackraste utsikt. Alla säsonger, inte bara på sommarhalvåret. Även när det stormar är det vackert.”, säger Carina Lovén som driver Chocolaterian på Norrviken. Foto: Peter Jakobsson

2022 blev Carina Lovén en av fem som lyckades kvala in till pralin-SM. Hon vann inte men det var så klart stort att bara kvalificera sig till finalen. Och pralinerna är fortfarande nummer ett.

– Det är forfarande pralinerna jag brinner allra mest för och tycker är roligast. Det är fantastiskt roligt att få testa olika smaker, att få testa sig fram och att få jobba med olika chokladsorter.

Är inte Chocolaterian ett vilseledande namn?

– Det är väldigt vilseledande! Det är därför jag säger att det är så mycket mer. Men samtidigt så är det Chocolaterian det är och jag kommer inte ändra. Det får bara sprida sig, ler Carina.

Hur ska ni fira era fem år på Norrviken?

– Vi kommer fira rätt stort. Det har vi aldrig gjort tidigare. Det känns trevligt! Vi kommer ha bra priser, jubileumspraliner, femårsbakelser och vi bjuder alla barn på chokladklubbor.

Under kalasveckan, som äger rum vecka 15 blir det också en massa ballonger, en del överraskningar och tävlingar utöver alla erbjudanden.