FÖRETAGANDE 2023-12-17 KL. 07:02

Bråda tider inför nyårsnattens fyrverkerier

Av Diana Larsson

Kraftfulla bombtårtor, färgsprakande raketbatterier och iögonfallande fontäner. Vi närmar oss nyårsafton en högtid som av många firas med ett stort och effektfullt fyrverkeri. Hos Knallhatten i Nordanå råder bråda tider för att hinna med alla förberedelser inför säljstart den 25 december.
– Det är extremt mycket nyheter i år, säger Jonas Fridberg.

Bråda tider inför nyårsnattens fyrverkerier
Nyårsveckan är hektisk av sällan skådat slag för Jonas Fridberg och Knallhatten i Nordanå. Foto: Diana Larsson

Knallhatten drivs av Örkelljungabon Jonas Fridberg som hänförts av pyroteknik sedan barnsben.

– Jag snöade in på det redan som liten fascinerad av de fina krevaderna på himlen och de höga smällarna. När jag var 15 fick jag köpa egna tigerskott och kinapuffar och det blev ännu roligare.

Intresset höll i sig och som 18-åring gick han en pyroteknisk utbildning för att få tillgång till det som förbjudits för privatpersoner.

– Jag hjälpte även till med att sälja fyrverkerier under några år och när jag var 20 tog jag över butiken nere i Örkelljunga.

Sedan sex år huserar Knallhatten i gamla Korg- och Slöjdladans lokaler i Nordanå. Med rymligare och fasta lokaler har utbudet blivit större och med det även det egna intresset.

– Ja, det har ju inte minskat om man säger så, säger Jonas som vidareutbildat sig i hur man arrangerar fyrverkerier till bröllop och större fester.

– Det är en konst att kunna kombinera fyrverkerier till ett skådespel.

Foto: Jonas Fridberg

Inför årets säljstart är det ovanligt mycket nytt på hyllan där bland annat Svea kommer med sex nyheter.

– Det är extremt i år, särskilt Funke har många nyheter. Vi har även fem egendesignade tårtor där Fuck off är den värsta med rör på 50 millimeter – den grövsta kalibern för konsumenten. Det finns många som är jäkligt vassa och varje år vill man ju vässa till dem så att de blir störst och värst.

Jonas Fridberg har tjuvkikat på några av nyheterna, men en hel del är inte testade än. I samband med säljstarten så arrangerar Knallhatten fyrverkeriuppvisning den 26, 27 och 28 december.

– Vi har tillstånd att skjuta och på landsbygden tar de flesta djurägare det bra. Vi brukar alltid lägga ut information inför visningarna för att djurägare ska kunna ta in hästar och i de fall det behövs.

Fyrverkerier är en typ av lågexplosiv pyroteknik som ursprungligen kommer från Kina. Vår tids fyrverkerier utvecklades på 1800-talet när de fina färgerna tillkom genom en blandning mellan kemikalier, salter och grundämnen.

Foto: Diana Larsson

Vanligtvis skjuts fyrverkerier vid nyår, påsk, valborg och olika jubileer – det sistnämnda kräver att man söker tillstånd. Vad som gäller samt tider för fyrverkeriuppskjutning styrs av de lokala ordningsföreskrifterna som hittas via kommunernas hemsidor.

Under nyårsveckan väntas det bli full fart med mycket trängsel i butiken, få timmars sömn och flera färgsprakande fyrverkeriuppvisningar.

Vem är det då som handlar?

– Det finns något för alla. Det kan vara vanliga familjen Svensson som vill ha något mindre för barnen tidigt på kvällen och en tårta till tolvslaget, men också den som vill ha tysta tårtor som bara knäpper när den går upp med ”Falling leafs” som effekt till den inbitna som vet exakt vad de vill ha.

Är nyårsveckan årets bästa tid?

– Absolut.

I Laholms kommun är det tillåtet att skjuta fyrverkerier, utan polismyndighetens tillstånd, från 18.00 på nyårsafton fram till 01.00 på nyårsdagen.

Tio råd för ett säkrare fyrverkeri

• Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

• Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

• Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

• Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.

• Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

• Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

• Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det.

• Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

• Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.

• Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: laholm.se