FÖRETAGANDE 2022-06-08 KL. 07:57

”Bamse” ska dra nytta av Obamas stjärnglans

Av Rickard Gustafsson

Designmöbeltillverkaren Skipper Furniture i Mellbystrand har fått en prestigefull specialorder från ett danskt kulturcenter som i helgen gästas av ingen mindre än USA:s ex-president, Barack Obama. På den livestreamade konferensen ska Obama tala om omställningen till en grönare värld och han kommer göra det från företagets bästsäljare – fåtöljen ”Bamse”.
– Vi hoppas att det här ska få upp ögonen för Skipper Furniture, säger marknads- och försäljningschefen Alicia Nyberg.

”Bamse” ska dra nytta av Obamas stjärnglans
Mellbystrandsföretaget Skipper Furnitures storsäljare fåtöljen "Bamse" ska få stifta bekantskap med USA:s tidigare president Barack Obama. Foto: Rickard Gustafsson/Library of Congress

För ett tag sedan blev det lilla designmöbelföretaget Skipper Furniture, med säte i Mellbystrand och produktion i skånska Knislinge, kontaktade av representanter från kulturcentret i den lilla staden Skive på Nordjylland.
Kontakten i sig var inte överraskande, då företaget tidigare levererat och inrett centret med designmöbler.

Den här gången var dock orderförfrågan lite mer specificerad och speciell – kan ni leverera möbler som ska användas i ett debattsamtal där Förenta Staternas 44:e president, Barack Obama, blir intervjuad av en moderator?
– De har varit väldigt nöjda med våra möbler och frågade om vi ville leverera två fåtöljer av vår storsäljare ”Bamse” och ett soffbord. Det här är det största som hänt vårt lilla företag, säger marknads- och försäljningschefen Alicia Nyberg i hemmet i Mellbystrand.

Intervjun med Barack Obama kommer ske inför ögonen på en storpublik i Skive och livestreamas över världen och Skipper Furniture hoppas ur ett PR-perspektiv kunna dra nytta av ex-presidentens popularitet och stjärnglans.
– Primärt befinner vi oss på den danska marknaden, men vi håller just nu på att försöka slå oss in på den svenska marknaden. Vi hoppas att det här ska få upp ögonen för Skipper Furniture i Sverige. Obama är i mina ögon en bra person som är väldigt familjär av sig och har värderingar som är väldigt representativa för vårt företag och vår familj, säger Alicia Nyberg.


"Bamse", formgiven av dansken Svend Skipper, heter också "Skipper 91" och just den här brickan ska fästas på den fåtölj som den amerikanske ex-presidenten ska sjunka ner i på kulturcentret i Skive på Nordjylland. Foto: Rickard Gustafsson


Den första ”Bamse”-fåtöljen tillverkades redan på 1950-talet, designad av dansken Svend Skipper, som också grundade företaget Skipper Furniture 1955. Företaget anno 2022 och kopplingen till nuvarande ägarfamiljen Nyberg i Mellbystrand började vid millennieskiftet.

Bolagets vd Tommy Nyberg började 2000 arbeta på det svenska möbelföretaget Nelo i Knislinge, norr om Kristianstad, och fyra år senare köpte han företaget. 2012 gick köprundan vidare på andra sidan sundet och Nelo och Skipper Furniture slogs ihop till ett bolag.

I fjol klev dottern Alicia in i familjeföretaget, efter att ha tagit examen på Handels i Göteborg och skaffat sig arbetslivserfarenhet på marknadsavdelningen vid Essity (tidigare SCA). Det finns en uttalad ambition att det ska ske ett generationsskifte och att Alicia i framtiden ska ta över.
– Vi får väl se hur länge han håller på, men jag tror att han kommer att jobba så länge han kan. Men det är väldigt skönt att ha Tommy med, säger Alicia och berättar att han är ”Tommy” på arbetstid och ”pappa” efter jobbet.


Alicia Nyberg började arbeta i familjeföretaget Skipper Furniture för ett år sedan. Hon är marknads- och försäljningschef men har ändå lång erfarenhet då hon redan i tonåren sommarjobbade på möbelfabriken i Knislinge. Foto: Rickard Gustafsson


I företaget arbetar i dag 12 personer med egen fabrik i Knislinge. Där tillverkas sittmöbler i form av fåtöljer, soffor, stolar men också matsals-, soff- och konferensbord.
– Vi jobbar uteslutande med designmöbler och använder oss av svenska, danska och isländska formgivare, säger Alicia Nyberg.

I Knislinge och Göteborg har företaget så kallade ”showrooms” (utställningslokaler) men har inga egna butiker.
– Vi är ett företag som i dag omsätter cirka 45 miljoner men jag vill att vi ska växa och hoppas på att omsättningen ska dubbleras inom ett par år. Sen om vi gör det själva genom e-handel eller genom återförsäljare återstår att se, säger Alicia Nyberg.

Innan dess ska alltså USA:s förre president agera draglok åt Skipper Furnitures marknadsföringsarbete och stolarna är sedan några dagar på plats i kulturcentret. Vilket var ett krav av presidentens egen säkerhetstjänst – Secret Service.
– Vi hade tänkt att leverera möblerna nu till helgen, men Secret Service krävde att allting skulle vara på plats långt tidigare så att de kan undersökas. Varje söm och stoppning ska inspekteras – ingenting lämnas åt slumpen, säger Alicia Nyberg.