Klik venligst
FÖRETAGANDE 2023-01-10 KL. 16:44

Ahmad vill krydda laholmarnas tillvaro

Av Johan W Jönsson

För ett år sedan flyttade Sko- och nyckelservice ut från lokalen på Storgatan 1. Nu har Ahmad Abdulkhader flyttat in med sitt kryddhus. ”Jag tycker att kryddor sätter smak på livet”, säger Laholms nye affärsidkare.

Ahmad vill krydda laholmarnas tillvaro
Ahmad Abdulkhader tycker att kryddor sätter smak på livet. Nu har han öppnat Kryddhuset i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

I nästan exakt ett år stod lokalen på Stortorget i Laholm tom. Nu har även det sista tomma skyltfönstret fyllts med doft och smak från Ahmads kryddor.

När LT hälsar på är två kunder inne i den lilla butiken. En av dem är Anne Kjerstin Löfstedt Schulz. Hon hade läst om Kryddhuset på Facebook och stöttar gärna verksamheten.

– Jag hoppas att folk kommer och handlar så att butiken kan vara kvar. Kryddor i lösvikt smakar så mycket mer än de på burk i livsmedelsbutiken, säger Anne Kjerstin.

Hon köper lite av varje. Lagerblad och kardemumma som Ahmad maler själv. Anne Kjerstin köper också nötter och mandlar samt lite smått och gott som hon får hjälp att hitta.

– 100 spänn för allt det här! Herregud så billigt, säger Anne Kjerstin innan hon betalar och tackar för sig. Ahmad tackar tillbaka och hälsar välkommen åter.

Han jobbade på restaurang och med kryddor i sitt hemland Syrien där han också läste engelsk litteratur. Studierna fick dock avbrytas då han på grund av kriget flydde till Sverige.

– Jag har haft planer på att starta egen verksamhet med kryddor i Sverige i cirka ett och ett halvt år. Jag hade det här yrket i mitt hemland också innan jag började studera på universitetet.

Med Kryddhuset hoppas han fylla en lucka. Inte bara i Laholm utan i hela länet. Förhoppningen är att det ska gå så bra att verksamheten kan växa.

– Det finns ingen annan liknande verksamhet i Halland. Det finns kryddor men ingen kryddspecialist på det sättet med kryddor och örter i lösvikt, säger Ahmad.

Var kommer ditt intresse för kryddor ifrån?

– Jag tycker att kryddor ger smak till livet. Här i Sverige finns ganska liten kryddkultur. När man tänker på kryddor här tänker många på starka kryddor men det är så mycket mer än chili.

– För mig är kryddor örter, blandningar, kanel, kardemumma, koriander och så vidare. Jag vill ta med mig den kulturen hit och lära folk mer om kryddor, säger Ahmad.


Ahmad Abdulkhader hjälper kunden Anne Kjerstin Löfstedt Schulz att packa varorna. Anne Kjerstin tycker att kryddor i lösvikt smakar mer och är glad över att Kryddhuset har öppnat i Laholm. Foto: Johan W Jönsson


Han bodde tidigare i Laholm men fick flytta till Halmstad då han inte fick tag i en lägenhet i Laholm. Han känner sig dock som laholmare.

– Jag säger till mina kompisar att jag är laholmare. Nu kom jag tillbaka för att öppna min kryddbutik. Går det bra öppnar jag i Halmstad också.

Varför börjar du i Laholm och inte i Halmstad?

– Jag tror att det är enklare i Laholm. Först och främst så gillar jag Laholm. Jag känner många här och tycker att stan är mysig. Sedan är hyreskostnaden mindre här än i Halmstad.

Kryddhusets inlägg i Facebookgruppen ”Vad händer i Laholm med omnejd” har gillats av många och Ahmad är positivt överraskad av reaktionerna han fått.

– Jag hade inte förväntat mig så stor respons. Folk är positiva till den här idén. Många är nyfikna och kommer och tittar, frågar och handlar. Det är jättekul!

Vilken är din egen favoritkrydda?

– Jag tycker om alla mina kryddor. Det beror på om man vill dricka eller äta. Till mat är ostkrydda jättegott och även sju mix kryddor. Jag gillar också svart the med kanel eller timjan.

Som öppningserbjudande har Ahmad 20 procent på alla kryddor. Han erbjuder också nötter, choklad och basvaror till bra pris som en service till sina kunder.

– Mina kryddor är av högsta kvalitet och ekologiskt odlade. Jag satsar inte bara på vinst utan vill att mina kunder ska bli nöjda och få en bra upplevelse, avslutar Ahmad Abdulkhader.


Ahmad Abdulkhader har öppnat kryddhus på Storgatan 1 i Laholm. Han hoppas fylla en lucka i handeln. Inte bara i staden utan i hela länet. Han erbjuder fri frakt till Halmstad. Foto: Johan W Jönsson