Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2022-12-29 KL. 06:02

Förvåning i Röda Korset över utmärkelse

Av Johan W Jönsson

Röda Korset i Laholm har satt sin ordinarie verksamhet lite åt sidan och ställt om under de senaste åren. Såväl under pandemin som under ukrainakrisen har man gjort stora insatser. Nu prisas Röda Korset som årets förening i Laholms kommun. ”Det känns fantastiskt för vi har verkligen fått bekänna färg”, säger ordförande Marine Asplid.

Förvåning i Röda Korset över utmärkelse
Frivilliga på Röda Korset har slagit in julklappar som barn i behov kan komma och hämta. Marine Asplid, Christer Walther, Jenny Hallengård och Ing-Britt Karlsson är glada att Röda Korset är årets förening. Foto: Johan W Jönsson

När pressen träffar representanter från föreningen är de fortfarande både glada och förvånade över att de blivit utnämnda till årets förening av Laholms kommun.

– Det kom verkligen som en överraskning. Jag trodde inte att det här priset gick till sådana föreningar som vi. Men det är verkligen jätteroligt!, säger Marine.

Hon hyllar personal, praktikanter och de många frivilliga som ställt upp för föreningen under pandemin och ukrainakriget.

– Vi har haft ett stort stöd av samhället och tillsammans har vi lyckats. Man blir helt häpen över alla som ställt upp och hjälpt till på olika sätt under den här tiden.

När ryktet sa att det skulle komma ukrainare som flytt kriget till Laholm satte Röda Korset direkt igång och började arbeta.

Christer Walther är verksamhetschef på Röda korset i Laholm:

– Vi skaffade extra lokaler tack vare välvilja fastighetsägare. Ni kan inte föreställa er vilket gensvar vi fick när vi gick ut och skrev att vi behövde grejer i sociala medier. Otroligt!, säger han.

– Det finns väldigt många goda krafter ute i samhället. Utan alla frivilliga som hjälpt till att sortera allt så hade vi aldrig klarat det, fyller Marine i.

Har ni fått fler medlemmar?


– Vi har fått flera frivilliga som hjälper till. Många nya ansikten. Man behöver inte vara medlem för att hjälpa oss. Vi är tacksamma för alla insatser, säger kassör Ing-Britt Karlsson.

2019 upprättade
Röda Korset i Laholm en krisberedningsplan. De anade då inte vad som skulle komma under året därpå.

– Vi hade fått direktiv centralt ifrån att försöka ordna det. Det var mest inriktat mot skogsbränder och vid andra händelser då hjälp från civilsamhället behövs.

– Vi var inte så bra rustade för en pandemi men vi hade gått en utbildning för att ledningsmässigt kunna hålla ihop det och vi hade utbildat krisstödjare, berättar Marine.


Röda Korset är årets förening i Laholms kommun. Mötesplats Kupan är föreningens hjärta. Det är både en second hand butik och en social träffpunkt. Foto: Johan W Jönsson


Under pandemin hjälpte Röda Korset till med att köra ut mat och mediciner till behövande fram till att kommunen och handlarna kom med lösningar.

När Röda Korset kunde dra ner på insatserna under pandemin hade man tänkt dra igång sin ordinarie verksamhet på allvar igen men då kom kriget.

– Vi hade fått lägga mycket åt sidan som vi tänkt ta tag i igen. Men så kom ukrainakrisen och vi fick ställa om på nytt, säger Marine.

Röda Korset hade igång mycket folk hela tiden. Christer Walther berättar att han, Marine, Ing-Britt och Jenny Hallengård som är föreståndare på Fritidsbanken var igång i princip dygnet runt.

– Det var extremt i början av ukrainakrisen. Vi hade ett 25-tal personer som var ute som krisstödjare från åtta på morgonen till åtta på kvällen, säger Walther.

Ukrainarna som kom var mycket tacksamma för den hjälp de fick. För att de skulle kunna glömma sina vedermödor för en stund kom också Fritidsbanken ut med fritidssaker till flyktingarna.

Fritidsbanken är en del av Röda Korset och också en del i att föreningen nu prisas. På Fritidsbanken återbrukas saker och de lånas ut gratis så att alla kan aktivera sig.

Totalt har Röda Korset i Laholms kommun engagerat 120 personer under ukrainakrisen. Laholmsavdelningen vill lyfta att även de andra kretsarna i kommunen är delaktiga.

Många som är med är pensionärer som vill aktivera sig för att hjälpa andra. Marine har varit ordförande i fem år och berättar att hon ärvde medlemskapet från sin mamma.

– Mamma gav mig ett medlemskap när jag blev myndig. Då tyckte jag inte att det var så roligt. Men Röda Korset finns i så många länder och det finns ett stort värde i att vara med, tycker hon.

Det är inte så mycket sticka, virka och lotterier längre. Framförallt inget skramlande med bössor då folk inte har kontanter längre.

Mötesplats Kupan är Röda Korsets hjärta. Det är en secondhandbutik med låga minimipriser men också en social träffpunkt. Studiecirklar, aktiviteter och utbildningar är också en stor del.

Sedan många år tillbaka samarbetar Röda Korset med kommunen. På Kupan och Fritidsbanken kan personer utanför arbetsmarknaden praktisera och arbetsträna.

I priset till Årets förening ingår en prissumma på 12 500 kronor. Även det en överraskning för Röda Korset. Därför har de inte hunnit fundera på vad de ska göra för pengarna.

– Vi är måna om att tillgodose de behov som finns här i första hand. Så det blir något lokalt. Men vi får väl fira utmärkelsen med våra frivilliga, kunder och givare på något sätt, säger föreningsrepresentanterna.


Det är billiga priser på Kupan och det ska det vara. Men vill man betala mer går det bra. Det som står är minimipriser. Det är tuffa tider nu i Sverige och det märks då fler än vanligt handlar second hand. Foto: Johan W Jönsson


Fakta:

Exempel på aktiviteter för Röda Korset i Laholm:

Mötesplats Kupan

Fritidsbanken

Besöksverksamhet

Ullabussen

Språkvänner

Språkkafé

Detta är Röda Korset: En internationell humanitär rörelse med 14 miljoner volontärer i hela världen. Den grundades för att skydda mänskligt liv och hälsa, för att garantera respekten för alla människor och för att förhindra och lindra mänskligt lidande.

Exempel på saker som Röda Korset i Sverige startat: ambulerande tandläkarstationer, ambulansflyg, färdtjänst, hemsamariter, akutsjukvård, skolmat, hjälpmedelscentraler.

Motivering årets förening:

"Med stor entusiasm, många ideella krafter och ett aldrig sinande engagemang är Röda Korset Laholm en viktig aktör för att skapa ett hållbart och utvecklande samhälle. Föreningens insatser under året för att hjälpa Ukraina, inte minst i samband med flyktingmottagandet, förtjänar stort beröm. Föreningens arbete med Fritidsbanken och samarbetet med Laholms kommun när det gäller att hjälpa människor som står långt ifrån arbetsmarknaden är ytterligare bevis på den kraft som föreningen besitter."

Fakta:

Tidigare vinnare:

2021 Bukten MTB

2020 Ungdomsbrandkåren Laholm

2019 Björbäcks Ryttarförening

2018 Göstorps Trivselförening

2017 Korpen Englaholm

2016 Lahoms BTK Serve

2015 Knäreds Samhällsförening

2014 Laholms IF Träningsverket

2013 Knäreds forskarring och hembygdsförening

2012 Laholm utan gränser

2011 Handbollsklubben Hök

2010 Laholms Golfklubb

2009 Idrottsföreningen Friskis och Svettis Laholm

2008 Våxtorps Boll- och idrottssällskap

2007 Amatörteaterföreningen Laholms Sommarspel

2006 Caprifolens Voltigeklubb

2005 Handikappföreningarnas samarbetsorganisation

2004 Laholmscyklisten Cykelklubb

2003 Höks Handikappidrott

2002 Bordtennisklubben Serve

2001 Vindrarps Volleybollklubb

2000 Sjöalts Idrottsförening

1999 Vallberga Gymnastikförening

1998 Simsällskapet Stimmet

1997 Knäreds Kraftsportklubb

1996 Laholms Fotbollsklubb

1995 Laholms Kvinnliga Bilkår

1994 Le Petit Bouleklubb

1993 Laholmsortens Lantliga Ryttarförening