Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-03-12 KL. 06:32

Danred glatt överraskad mottagare av stipendium

Av Johan W Jönsson

Nils Danred är årets ”Främjare av ord och bild”. Han prisas främst för sina insatser med boken ”Fisket, Lagan och laxen” samt för sitt arbete med de omtyckta utställningarna ”Laholmare förr och nu”. Stipendiet delades traditionsenligt ut på Föreningen Gamla Laholms årsmöte.
– Överraskande och hedrande, tycker huvudpersonen själv.

Danred glatt överraskad mottagare av stipendium
Nils Danred är initiativtagare till prisade Stationens bok- och kaffeshop. "Kanske har bokshopen fått fler människor att börja läsa mer", resonerar årets "Främjare av ord och bild". Foto: Johan W Jönsson

När Danred gick i pension för sju år sedan gavs möjlighet att ägna mer tid åt fritidsintressen. I Nils fall såväl att läsa som att skriva. Hans texter har bland annat synts i Magasin Laholm.

– Jag har rannsakat mig själv och funderat över vad jag gjort för att förtjäna det här. Jag har ju gjort en del utställningar med text och bild. Jag har väl skrivit en 120 porträtt.

– Dessutom har jag då skrivit i Magasin Laholm. Om kulturhistoria, personer i stán och lite allt möjligt. Sedan skrev jag rätt mycket i boken om Lagan och laxen också, säger Danred.

Han är själv kassör i Föreningen Gamla Laholm och den verkliga eldsjälen bakom utställningarna om gamla och nya laholmare på rådhuset. Nils berättar att han brinner för lokalhistoria.

– Jag har intresse av vad som händer och har hänt lokalt och för människor i Laholm. Det gick att kombinera med det intresse jag alltid haft för att skriva. Det är jäkligt roligt!

– Det här med utställningarna har varit lite nysa grejer med alltifrån ”Laholmare förr och nu” till Björn Hellberg och kvinnliga pionjärer och entreprenörer. Det har inte gjorts innan.

Nils Danred prisade på Gamla Laholms årsmöte och tog emot stipendiet ur ordförande Christer Jonssons hand. Foto: Tommy Paulison

För att kunna skriva om lokal historia behöver man hjälp av andra för att få fram material. Nils är väldigt tacksam för den hjälp han fått av entusiastiska människor genom åren.

– Laholmarna är extremt hjälpsamma och vänliga. De delar med sig av allt och lite till, både tid och berättelser. Jag är också tacksam över all positiv återkoppling jag fått, inte minst vid utställningarna.

Stationens Bok- och kaffeshop utsågs nyligen till årets förening i Laholms kommun. Där är Nils ordförande och initiativtagare. Nu prisas han även personligen med ett stipendium.

– Det är inte för att få utmärkelser som man håller på. Men det är klart att det är roligt att bli uppmärksammad för det man gör. Att få det här stipendiet gör mig glad, säger han.

Prissumman är på 10 000 kronor. Vad ska du göra för pengarna?

– Jag har inte funderat på det. Men jag skulle gärna vilja göra någon utställning till om laholmare. Allt arbete sker ideellt, så man kanske kan använda pengarna till lite framkallning och resor.

– Jag tycker att pengarna ska nyttjas i det syftet. De ska användas för att fortsätta med det här. Jag har en liten idé att lyfta inflyttade laholmare med en intressant bakgrund, säger Danred.

Föreningen Gamla Laholm har även tidigare delat ut stipendiet till personer som är verksamma i och runt den egna föreningen. Nils Danred var själv inte delaktig när årets stipendiat utsågs.

Stipendiet delades som brukligt ut vid Gamla Laholms välbesökta årsmöte där Kent-Ove Bengtsson och Eva Salander valdes in i styrelsen.

Jörgen Persson från Köpinge stod för underhållningen på såväl gitarr, sång som fiol. Det bjöds bland annat på Johnny Cash, irländska folkvisor, Johnny Cash som Taube.

Förra årets "Främjare av ord och bild" Ulrika Träff med årets stipendiat Nils Danred. De har båda arbetat med boken "Fisket, Lagan och laxen". Foto: Rickard Gustafsson/arkiv

Fakta ”Främjare av ord och bild”:

Motivering:

Nils är författare till boken "Fisket, Lagan och laxen". Han har dessutom varit en eldsjäl och initiativtagare till de framgångsrika utställningarna "Laholmare förr och nu" i rådhuset Till dessa har han bidragit med många intressanta personskildringar. Boken "Fisket, Lagan och laxen" har extra tydligt visat hur fisket, Lagan och laxen hör ihop och är en stor och viktig del av Laholm.

Bakgrund:

Två laholmare och ungdomsvänner, Jan Olsheden och Göran Trydell, fyllde 1988 femtio år. Födelsedagen firades gemensamt, men istället för personliga gåvor uppmanades vänner och affärsbekanta att sätta in pengar i en fond. Då lades grunden till "Jan Olshedens och Göran Trydells stipendiefond för främjare av ord och bild"

Jörgen Persson från Köpinge stod för underhållningen Gamla Laholms årsmöte. Foto: Tommy Paulison