Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2021-11-07 KL. 14:00

Damkör vill bli fler inför kvinnokraft-konsert

Under hösten har flera körer börjat träffas fysiskt för sångövningar igen. En av dem är damkören La Cantus. De laddar nu för konserten “Kvinnokraft” i vår och söker fler sångerskor till altstämman. “Tre förstaaltar och tre andraaltar hade varit optimalt, säger körledaren Birgitta Abrahamsson.

Damkör vill bli fler inför kvinnokraft-konsert
Birgitta Abrahamsson leder La Cantus, som är sprungen ur hennes gamla kör Cantatrix. Bild: privat

La Cantus är en kör sprungen ur Osbecksgymnasiets gamla kör Cantatrix, som Birgitta ledde under många år. Men nu är det inte bara “cantatrixare” som är med utan även andra.
– När vi hade återföreningen 2017 kom Ida Carlsson med idén. Då kände jag mig egentligen färdig men jag var inte svårövertalad. Det är ju så kul och då blev det en damkör, skrattar Birgitta.
– Det har kommit till andra på vägen som inte haft någonting med Cantatrix att göra. Det är inte alls ett krav men grunden är därifrån, fortsätter hon.


Birgitta Abrahamsson leder La Cantus, som är sprungen ur hennes gamla kör Cantatrix. Bild: privat


Har ni tappat sångerskor under pandemin?
– Inte på grund av pandemin. Vi har hållit igång med digitala övningar och vi har märkt att det gjort mycket nytta nu när vi träffas fysiskt igen.
– Men vi behöver bli fler i altstämman. Just nu är vi 19 stycken på pappret i kören totalt. Eftersom att vi sjunger fyrstämmigt så blir det skört när det saknas någon.

Tanken var att La Cantus skulle haft en konsert redan i år men på grund av coronapandemin blev den framflyttad.
– I och med att det är 100-årsjubileum för kvinnlig rösträtt i år hade vi tänkt ha en konsert som kretsar kring det. Nu blev det inget 2021 men vi ville inte släppa det, säger Birgitta.
Istället kommer den konserten att bli av under våren 2022. Vid körens framträdande kommer olika kvinnliga upphovspersoner att lyftas fram på olika sätt.

– Det blir gammalt och nytt, en skön blandning. Alltifrån Alice Tegnér och Fregatterna till Marie Fredriksson med ett specialskrivet arr till oss. Det är lite kul.
– Det handlar om kvinnor som gått i bräschen eller gjort avtryck i våra hjärtan på olika vis, fortsätter Birgitta.

Fram till konserten kommer La Cantus att sjunga bland annat på Mellbystrandsgården samt vid Knutgillets högtid. Då kommer delar av repertoaren att provsjungas.

Just nu övar La Cantus i Mellbystrandsgården. Där finns mer plats att utöva coronasäker körsång än i musiksalen på Lagahöjden, där kören normalt håller till.
– Vi övar på måndagar klockan 19-20:30 utan paus. Vi ska se om vi kan vara på Glänningeskolan och öva lite längre fram men just nu är vi på Mellbystrandsgården.
Det är fullt i sopranstämmorna men det behövs fler sångerskor till altstämmorna.
– Tre förstaaltar och tre andraaltar hade varit optimalt, avslutar Birgitta Abrahamsson.
La Cantus finns på Facebook.

Även Laholms manskör har börjat öva och har dessutom gjort ett par framträdanden. Liksom La Cantus behöver det fyllas på med sångare. Manskören övar tisdagskvällar klockan 18:45-21:00 på Agneshem i Laholm.
WiPå-kören söker efter ny körledare och siktar på att vara tillbaka med övningar under våren 2022.

Tedt & Foto: Johan W Jönsson