Klik venligst
FAMILJ 2021-11-04 KL. 12:00

Sara har jubilerat och vill utveckla egna klädmärket

Sara Paulsson är den färgglada kvinnan bakom Tyglust. Hon är dessutom ordförande i Attraktiva Laholm. Nu har hon jubilerat och fyllt 50 år. “Drömmen är att kunna lägga mer tid på mitt eget klädmärke “Sara Laholm” framöver. Det hade varit kul.”, säger jubilaren.

Sara har jubilerat och vill utveckla egna klädmärket

Sara är uppväxt i Mellbystrand och där har hon också bott den största delen av sitt vuxna liv. För tre år sedan, när hon och dåvarande make skilde sig, flyttade hon till centrala Laholm.
– Det trodde jag aldrig att jag skulle göra. Jag har alltid känt mig hemma i Mellbystrand men det känns bra att vara laholmare. Det är nära till allt och jag har min egen oas i centrum.

Intresset för att sy bär Sara med sig från det att hon var riktigt liten. Hennes mormor var en fena på att sy.
– Hon sydde kläder till mina dockor och gosedjur. Helt otroliga skapelser. Jag har alltid tyckt om handarbete och att vara kreativ och skapa.

 Trots det blev det humanistisk linje på gymnasiet. De praktiska linjerna var bara tvååriga på den tiden och istället för att åka till Halmstad valde Sara att stanna i Laholm och läsa språk.
– Jag läser mycket och tycker att språk och litteratur är kul. Så jag läste tyska, spanska och latin utöver svenska och engelska.

Efter studenten åkte Sara till London för att vara au pair under ett års tid och när hon kom hem träffade hon sin före detta make.
– Jag blev mamma när jag var 23 och sedan tvåbarnsmamma året efter. Så det hanns inte med mycket utbildning och karriär men det blev mycket pyssel hemma.

När döttrarna började förskolan satsade Sara på den egna karriären. Hon utbildade sig till sömmerska i Malmö och öppnade sedan egen syateljé hemma i huset i Mellbystrand 2001.
– Det var jättetrevligt att ha jobbet hemma när barnen var små. Men sedan växte verksamheten och döttrarna blev stora, då utökade jag och flyttade in till Laholm.

Flytten gick till Storgatan och sedan till Östertullsgatan och vidare till Hausknechtska huset på samma gata.
– Det var när vi flyttade till Hausknechtska som vi blev en fullsorterad tygaffär och började med sykurser, säger Sara.

När hussvampen i fastigheten upptäcktes gick flytten vidare till Storgatan igen. Till nuvarande lokal som tidigare inhyst sportaffär och Björnes magasin. Det var 2015.
– Med facit i hand blev det ett lyft för verksamheten. Det är en riktig butikslokal med bra utrymme för syatelje och kurser.

Idag är Tyglust en välsorterad tygaffär med det mesta som behövs inom sybehör och tyger, pynt och pyssel. Syateljen går bra nu när det är inne att lappa, laga och ändra.
– Vi har lite nysömnad av kläder men inte jättemycket. Internethandeln och butiker har tagit över ganska mycket. Det blir billigare än att jag syr upp.

 Sykurserna är populära men har haft uppehåll under pandemin. Nu har dock “sysöndagar” dragit igång igen och kurserna är i princip alltid fullbokade.

Sara beskriver pandemin som jobbig initialt men att det blev bättre och bättre och att somrarna varit bra för butiken tack vare “hemester” och att många fixat till hemma.
– Det var ångest och hjärt-klappning i början men att många semestrat hemma och spenderat mycket tid hemma överlag har varit bra för oss.

Sedan sex år tillbaka är Sara ordförande i Attraktiva Laholm. Under den tiden har föreningen bytt namn och blivit mer inriktad mot att renodla aktiviteter för att gynna handel.
– Jag var med i arbetsgrupper från början och sedan kom jag med i styrelsen och nu sitter jag som ordförande. Jag har jobbat mig uppåt, skrattar Sara.
– Jag är inte den som driver på supermycket men när jag givit mig in i något så slutför jag det. Vi har jobbat hårt för att pusha för Laholm som handelsstad. Vi syns mer utåt nu.

Framåt hoppas Sara kunna lägga ner mer tid på sitt eget klädmärke “Sara Laholm”. Konceptet är att det finns färdiga storlekar men att kunden kan välja tyg i butiken.
– Jag designar och syr egna klänningar, kappor och lite annat. Jag har en webbshop och ett showroom. Det är lite min design och lite kundens val. Det vill jag gärna utveckla.

Köper du några kläder själv?
– 95 procent av det jag har i garderoben har jag sytt själv. Jag köper underkläder, strumpor, skor, funktionskläder och lite på second hand, avslutar Sara Paulsson.


Familj: döttrarna Olivia 27 år med sambo och Elvira 26 år, hunden “sambon” Lasse (yorkshire terrier chihuahua)
Bor: I Laholm
Från: Mellbystrand
Fritidsintresse: umgås med familj och vänner, är med i bokklubben på bokhandeln och i bioklubben, loppis och second hand, resor, pyssel samt lite odling
Aktuell: fyllde 50 år den 21 oktober