Klik venligst
FAMILJ 2021-11-05 KL. 21:00

Nilssons i Skråmered prisades av konungen

Av Jenica Paulsson

Anders och Katarina Nilsson i Skråmered blev i början av året utsedda till Årets mjölkföretagare 2021. Nu har lantbrukarparet fått motta priset ur kungens hand. ”Vi är väldigt stolta över utmärkelsen och det kändes hedrande att få ta emot priset”, säger Anders.

Nilssons i Skråmered prisades av konungen
Anders och Katarina Nilsson tar emot priset för Årets mjölkföretagare ur kungens hand. Bild: Kungahuset

Makarna Nilsson har haft god tid på sig att förbereda sig inför Stockholmsvisiten då de redan vid årets inledning fick reda på att de kunde titulera sig som Årets mjölkföretagare. Prisceremonin ägde rum på Bernadottebiblioteket på det kungliga slottet. Utöver Nilssons tilldelades även 23 andra bönder som levererat felfri mjölk i minst 23 år guldmedalj.
– Även om vi hunnit förbereda oss så var det mäktigt att komma till slottet och stort att få ta emot priset ur kungens hand. Vi fick inte ta i hand på grund av corona men kom nära ändå.


Utöver bronspriset fick Nilssons i Skråmered även diplom och motiveringen till varför de är årets mjölkföretagare i Sverige. Bild: privat


Innan prisutdelningen höll kungen ett tal. Delar av det har lagts ut på Kungahusets Facebooksida. ”Kära mjölkbönder! Utvecklingen inom lantbruket går ständigt framåt. Det har hänt mycket bara under den tid som ni drivit era verksamheter.
Men en del saker ändrar sig inte. Ni är lika viktiga för vårt land som era föregångare var när min farfar överräckte de första guldmedaljerna för 63 år sedan.”, sade kungen.

År 1958 delade Gustaf VI Adolf för första gången ut Lantbrukarnas riksförbunds guldmedaljer för felfri mjölk. Utdelningen är sedan dess en kunglig tradition.
– Kungen var väldigt trevlig. De som varit involverade tidigare sa att humöret kunde skifta lite men det var på topp denna gången. Det märktes att där finns ett intresse, säger Anders.
– Detta var verkligen pricken över i:et. Det är en sådan sak som bara händer en gång i livet, om det överhuvudtaget händer, fortsätter han.

Anders och Katarina hade en trevlig Stockholmsvistelse och uppskattade inte minst mötet med andra duktiga mjölkbönder från olika delar av landet.
– Det var ett väldigt fint upplägg med sightseeing i Stockholm, middag på Skansen och en fin middag på hotellet. Verkligen en upplevelse och ett minne för livet, säger Anders.
– Men även om jag och Katarina tog emot priset så är det i allra högsta grad ett lagarbete. Vi delar det här med våra duktiga anställda, avslutar han.