FAMILJ 2021-11-03 KL. 05:17

Efter 21 år på Cecil tackar Kristina för sig


I 21 år har Kristina Andersson sålt kakor, tårtor, bröd och bullar till laholmarna. Men nu är det slut på det. Efter oktober i år kommer hon inte att synas bakom kassan på Conditori Cecil längre. "Jag kommer sakna kunderna, kollegorna och kakorna. Men jag kände att det var dags att göra något annat", säger Kristina.

Efter 21 år på Cecil tackar Kristina för sig
Foto: Johan Wilmarstrand Jönsson

Så här är laholmarna vana att se Kristina Andersson, bakom kassan på Cecil. Efter 21 år är det dock dags att göra något annat, tycker hon.
I oktober år 2000 började Kristina Andersson jobba på Cecilias, som det hette då. Då tog hon och hennes dåvarande man Robert över kondiset i Laholm. I oktober 2021 gör hon sina sista dagar vid kassan på Conditori Cecil.
– Det är klart att det känns lite konstigt. Det har varit roliga år. Tiden har gått snabbt. Jag kan inte fatta att det är 21 år, säger Kristina.

Robert och Kristina sålde verksamheten 2018 när nuvarande ägare tog över. Då var Robert trött på att baka. Men Kristina blev kvar och har varit så fram till nu.

Med ett leende på läpparna och trevligt bemötande har hon tagit hand om konditoriets kunder.
– Vi ville ju att det skulle gå bra för Rickard (Andersson) och Åsa (Ingelmark), och jag ville vara kvar. Det var säkert en trygghet för dem i början. Men nu kan de ju allting själva.

Tanken var att Kristina skulle varit med en tid efter övertagandet men det blev tre år. Att det blev så pass länge är främst kundernas förtjänst.
– Det är ju kunder man träffar varje dag som man får en relation till. Jag gillar det sociala och service och vill att det ska bli så bra som möjligt för kunden. Jag har alltid trivts på jobbet.

Kristina har inte bakat själv. Hon har främst agerat kassabiträde men även kallskänka och hon har också varit ansvarig för en del inköp.
– Nej, jag bakar inte. Jag bara äter, skrattar Kristina.

Och det är ingen lögn. Hon tycker fortfarande om kakor och har inte tröttnat trots alla år på kondis.
– Jag gillar kakor. Jag blir inte trött på det. Man behöver ju inte äta samma varje dag. Man kan äta olika sorter.

Fikar du själv något varje dag när du jobbar?
– Japp, det är självklart. Man måste ju veta vad man säljer. Om någon undrar hur något smakar måste jag ju kunna berätta, och det kan jag, skrattar Kristina.

Någon favorit?
– Jag har många favoriter. Dammsugare tycker jag är vansinnigt gott, och kanel- och kardemummabullar. Kakan Picasso - jag är mandelfreak, och så älskar jag Birgittatårta.

Vad sa dina kollegor när du hade bestämt dig för att sluta?
– De blev nog lite förvånade. De trodde nog att det skulle vara större risk att jag trillade ner död bakom kassan än att jag skulle sluta, skrattar Kristina och fortsätter:
– Men jag kände att det var dags att lämna och testa på någonting annat.

Hon lämnar inte säljandet utan kommer nu istället att kränga färg och tapeter på Happy Homes på Industriområdet.
– Stammisarna får komma dit och köpa färg istället. Jag har alltid gillat färg och form. Det blir något nytt men det ska nog gå bra, säger Kristina och fortsätter:

– Jag kommer att komma tillbaka till Cecil för att fika själv och terra mina gamla kollegor, skrattar hon.

Text & foto: Johan W Jönsson