Klik venligst
UNDERHÅLLNING 2023-02-14 KL. 17:08

Alla rätt – nu kan det bara gå åt ett håll

Av Johan W Jönsson

Jag minns första gången jag satte vinnarlåten på Melodifestivalen. Jag var 13 år och tittade hemma hos Roy och Gun-Britt i Lilla Tjärby dit vi var bjudna på fest med familjen. Blond vann med ”Bara hon älskar mig” och jag tyckte att det var en självklar etta.

Alla rätt – nu kan det bara gå åt ett håll
Panetoz gick direkt till final som tvåa i den andra deltävlingen av melofdifestivalen. Foto: Janne Danielsson/SVT

Två år senare satte jag också ”Tusen och en natt” med Charlotte Perrelli. Fame med "Give mer your love” var också given för mig liksom när Carola gjorde comeback med ”Evighet” 2006. Som ni läser - riktigt klassiska schlagers.

Sedan dess har det dock varit jobbigare för mig och jag tappade intresset under en period då jag inte var alls överens med juryn eller svenska folket om vad som skulle skickas. Dessutom gick det dåligt i Eurovision.

Botten nådde vi 2010 när Anna Bergendahl skickades med tråkiga ”This is my life”, blev utslagen i semifinalen och aldrig nådde Eurovision. En skammens dag. Det har aldrig hänt innan och ska inte behöva hända igen.

Efter det har vi skärpt till oss och bland annat skickat de två bästa låtarna (enligt Europa) i Eurovision någonsin. Loreen med Euphoria respektive Måns Zelmerlöv med Heroes som vann 2012 respektive 2015. Ingen av dem var dock min vinnare i mello de åren.

Den andra deltävlingen i årets upplaga av melodifestivalen var jämn och svårtippad. Maria Sur var ändå en ganska given etta med tanke på sin bakgrund (Ukraina), en stark röst i en lika stark ballad. Det var jag uppenbarligen inte ensam om att tycka.

Tennesse Tears var deltävlingens positiva överraskning. Country på svenska och lite Smith & Tell-varning. Frågan var om Theoz eller Panetoz skulle ta andraplatsen. Efter vånda bestämde jag mig för Panetoz sommarhit.

Jag som annars max brukar ha tre rätt av fyra fick alla placeringar på rätt plats. I och med att det är mycket prestige för mig så kändes det viktigt. Men nu kan det, som min gode vän Grytan skrev, bara gå åt ett håll - sämre. Jag lovar att redovisa mitt tips även nästa vecka, om jag så har noll rätt.

I kommande deltävling får vi se och höra dansbandet Casanovas tampas med Paul Rey, som är tillbaka igen samt Så mycket bättre-aktuella Nordman, som gör comeback. Favoriter är de norska bröderna Marcus & Martinus, som lär locka åtminstone den yngre publiken.

Hur det går i Kvarnen hos min bror? Jodå, en adoption av brorsbarnen närmar sig allt mer. Brorsan avskyr melodifestivalen. Hans barn älskar den. Besvikelsen i brorsonens ögon när Theos förlorade andraplatsen till Panetoz var enorm. Det engagemanget vill man se.


Brorsbarnen med pompoms framför melodifestivalen. Farmor hade köpt både dem och låtsasmickar inför den andra deltävlingen. Obs! Föräldrarna roas inte av mello men de har naturligtvis godkänt att bilden publiceras. Foto: privat