SPORT 2022-01-17 KL. 13:35

Sportchefen om LFK:s försäsong och serieindelning

Av Johan W Jönsson

Laholms FK har dragit igång träningen efter julledigheten. Det har inte hänt mer i trupperna men provspelare ska testa med LFK. Herrarna får lite annat motstånd i serien den här säsongen. ”Det kommer säkert att bli lite rakare spel och högre tempo”, förutspår sportchef Peter Åberg.

Sportchefen om LFK:s försäsong och serieindelning
Två nyförvärv i LFK: Edmond Tasimder (skyttekung i femman från Kvibille BK) och Max Johnsson (målvakt från Ränneslöv som senast varit i HBK). Teo Svensson från Våxtorps BoIS saknades vid fototillfället grund av sjukdom. Foto: Johan W Jönsson


Damerna trampade igång med ett fyspass direkt och det var god uppslutning trots ett par återbud på grund av sjukdom. Damerna kör ett fyspass inomhus och två konstgräspass i veckan under försäsongen.

Alma Åkerborg, offensiv spelare från Ängelholm och Ellen Saari, mitttback/allround från Vetlanda, tränar med LFK och är fortsatt aktuella för en övergång.

– Det har inte hänt mycket i truppen. Det är andra klubbar som ryckt i spelare och det är alltid smickrande för dem men de vet vad de har och vad de får i LFK och jag är tacksam över att de valt att stanna, säger Åberg.

Maja Ljungberg, systrarna Isabelle och Ida Axeldal, Julia Olsson, Sophia Capaldi och Edit Bernsfelt har fått förfrågningar från andra klubbar.

– Hade de lämnat hade det varit tufft för oss att göra bra resultat på den nivå som vi ändå spelar på, säger Åberg.

Selma Dahlberg kommer träna med IF Centern, vilka LFK eventuellt ska starta ett samarbete med då Laholm inte ska ha något B-lag i år.

Behöver ni komplettera med något?

– Vi var lite sårbara på mittbackssidan och sedan hade vi gärna fått in någon mer vänsterfotad spelare. Konkurrens är alltid bra men vi har en struktur i truppen som passar oss bra.

Åberg menar att damerna ligger långt framme redan.

– Jag har aldrig haft en trupp men den här kontinuiteten. Så det ska bli väldigt intressant att se vilken utväxling vi kan få med tanke på det.

Serien är klar och det blir derbyn mot såväl Halmia som HBK den här säsongen. Det blir tuffa pix. För att få spela kvar i ettan krävs en placering på övre halvan efter serieomläggning inför 2023.

– Jag vill avvakta och se spelschemat innan jag uttalar mig om serien. För mig handlar det mycket om när man möter vissa lag och hur spelschemat ser ut.

– Sett till hur det ser ut efter frimånaden och vi har en ut (Julia Bengtsson) och två upp (Malin Schibli och Milly Göstasson) så har vi den jämnaste truppen på pappret i närområdet just nu.


Alvin Åkesson, senast Ysby BK men fostrad i Varbergs BoIS och Alets IK:s Wasmy Hamodi är två spelare som testar med LFK. Foto: Johan W Jönsson


Herrarna har sedan tidigare tappat ett antal namn och har fyllt på med tre spelare samt spelare underifrån.

– Truppen är stabil och bra. Vi har fyllt upp underifrån med egna produkter och talanger runt omkring. Nu hade vi bara behövt spetsa till lite med något namn.

Centrala mittfältaren Wasmy Hamodi från division 4-topplaget Alets IK tränar med LFK.

– Som det är nu är det på innermittfältet vi behöver förstärka. Sedan är målskyttar alltid intressanta. Men de är inte lätta att få fatt i. Konkurrensen är tuff för oss från andra lag på samma nivå och högre.

Endrit Mazreku och Albin Branting har givits tillåtelse att träna med andra klubbar. Men LFK hoppas få behålla dem.

LFK:s gamle anfallare Hannes Persson, som tillhört Walldia de tre senaste åren, har meddelat att han ska fortsätta att träna med Laholm under försäsongen. Även Jonathan Wadensten, senast HBK U19, Zemri Callaku, senast IS Halmia och Ysby BK:s Alvin Åkesson (fostrad i Varbergs BoIS) kommer synas på LFK:s träningar.

– Det kommer kanske att dyka upp ytterligare provspelare. Vi är i kontakt med fler spelare. Vi får se vad som händer.

Talangen Vincent Johansson har lämnat för HBK. Rikslägerkompisen Olle Johansson är dock fortfarande LFK:s spelare. Han väntar svar från skola i Malmö för att eventuellt ansluta till MFF.

Hur ser det ut med högerbackar?

– Lirak (Cakolli) vill stanna kvar nu när konkurrensen på den positionen lättade då Jacob (Borgstrand) lämnade och det inte blir något med Jesper (Wennström).

Nils Hedström stannar?

– Han har fått lägenhet i Göteborg och lite mer studier på plats än tidigare. Han tränar med Ahlafors men vi hoppas kunna komma fram till en lösning med honom så att han kan spela med LFK, säger Åberg.

Även rutinerade Rasmus Lundgren har bestämt sig för att vara kvar i LFK. Tillsammans med nye Max Johnsson lär de utgöra ett av treans bästa målvaktspar under 2022.

LFK tränar rejält under försäsongen. Fem träningar fördelat på fyra fotbollspass och ett fyspass per vecka blir det under Joseph Wahlunds, Andreas Hedströms och Kalle Björklunds ledning.

Också på herrsidan är serien klar och det blir Göteborgslag istället för Smålandslag den kommande säsongen.

– Det ska bli intressant att möta lag från Göteborg och norr om Göteborg. Vi vet inte mycket om de lagen men kommer att ta hjälp av vår gamle lagkapten André Josefsson som spelar där.

André spelar i Ahlafors i division 2 och prisades i fjol med ”Gulddojjan” som bästa spelare i Alekurirens bevakningsområde.

– Det är mer fysiskt och mer rak fotboll. Matcherna drivs upp i ett högre tempo om man inte får grepp, som det gör på konstgräs mot den typen av lag.

Någon favorit?

– Halmia är alltid favorit på den här nivån. Sedan har de tappat två spetsspelare (Isak Petersson och Marcus Jönsson till Tvååker). Jag tycker att Micke Svensson i Vinberg värvat bra.

– Sedan blir Vejby svårslagna med en så rutinerad tränare som Jonas Axeldal, fortsätter Åberg.

LFK:s damer och herrar spelar de första försäsongsmatcherna redan den 5 februari. Båda lagen möter Hittarp borta.


Karl-Gunnar Björklund som är ny assisterande tränare håller i måndags- och tisdagspassen på försäsongen och det är bra tryck i träningarna. Foto: Johan W Jönsson


Fakta LFK:s försäsongsmatcher och serieindelning

Inplanerade försäsongsmatcher herr: 5/2 Hittarp (b), 12/2 Markaryd (h), 12/2 Lilla Tjärby (b, Allianscupen), 19/2 Ullared (h), 19/2 Walldia (b, Allianscupen), 26/2 Alet (h/b), 26/2 Ysby (b, Allianscupen), 5/3 Astrio (b), 6/3 Träslövsläge (b, DM), 12/3 Varbergs Gif (b), 13/3 Hyltebruk (h, DM), 19/3 Andersberg (b, DM), 27/3 HBK (h), 2/4 Hovshaga (h), 2/4 Lilla Tjärby (h).

Inplanerade försäsongsmatcher dam: 5/2 Hittarp (b), 19/2 Västra Karup (h), 26/2 Eskilsminne (b), 5/3 Onsala (b), 10–16/3 ev träningsläger i Spanien, 12/3 ev IFK Göteborg (b), 19/3 Centern (h, DM), 27/3 Halmia (b, DM), 2/4 HGH (h/b).

Division 1 södra Götaland: Hallaryd, Nättraby, Halmstads BK, IS Halmia, Laholms FK, Färjestaden, Älmhult, Borgeby, Eskilsminne IF, FC Rosengård 1912, Södra Sandby, Trelleborgs FF

Division 3 sydvästra Götaland: Angereds MBIK, IK Kongahälla, Kortdala IF, Kållered SK, Ytterby IS, IS Halmia, Laholms FK, Stafsinge IF, Vinbergs IF, Åsa IF, Vejby IF, Åstorps FF