SPORT 2021-12-22 KL. 14:07

Melvin Sjöland får chansen i Halmstads BK

Av Johan W Jönsson

Melvin Sjöland har blivit uppflyttad i Halmstads BK:s A-trupp. Den här säsongen har det inte funnits någon laholmare i HBK sedan Jacob Olsson valde att lämna för Ängelholms FF men nu är kommunen åter representerad. “Det känns jätteroligt att få den här chansen”, säger Melvin till LT.

Melvin Sjöland får chansen i Halmstads BK
Melvin Sjöland på Lilla Tjärby IP där allt började som sexåring. Nu har han blivit uppflyttad i Halmstads BK:s seniortrupp. Foto: Johan W Jönsson

Han började spela fotboll i Lilla Tjärby IK som sexåring och gick sedan över till Laholms FK där han gjorde A-lagsdebut redan som 13-åring (!).

– Det var i en DM-match mot Ginsten. Jag gjorde division 3-debut som 14-åring och sedan pajade jag nyckelbenet, säger Melvin.

När han kom tillbaka från den skadan etablerade han sig snabbt i LFK:s A-lag och sommaren 2018 lämnade han LFK för spel i HBK U19.

– Jag har gjort tre och ett halvt år i U19 nu. Det har blivit lite lättare för varje år i takt med att jag blivit äldre. Det var tufft i början att hela tiden spela mot de som var äldre.

Hade du på känn att du skulle bli uppflyttad?

– Jag vet att både jag och laget har gjort en jättebra säsong. Men det är svårt att veta. De säger inte så mycket, berättar Melvin.

Han hade funderingar på att lämna HBK inför säsongen. Helsingborg, Astrio och LFK var intresserade.

– Då kände jag att jag stod och stampade lite och var vid ett vägskäl. Men jag bestämde mig för att köra på en säsong till och det är jag glad över att jag gjorde.

“Melle” fick träna mycket med A-truppen under försäsongen och gjorde även inhopp i A-laget.

– Jag fick en bra start och kom upp i tempo direkt och sedan spann jag vidare på det, säger Melvin som fortsatt att träna med A-truppen under säsongen.

Under seriespelet har han varit stadig i U21-lagets startelva. HBK:s andralag blev svenska mästare 2021. Han har dessutom fått förtroendet att vara lagkapten i U19.

– Jag har fått ta mycket ansvar och har växt med uppgiften. Vi har vunnit nästan allt i år med både U19 och U21.

Melvin kan spela på alla offensiva positioner men har framförallt spelat sittande innermittfältare i såväl U19 som U21.

– Jag har gjort det bra och synts där. I Lilla Tjärby och LFK var jag alltid forward men nu har jag kommit in i det som mittfältare, säger han och fortsätter:

– Jag har fått lära mig mycket försvarsspel i HBK och det tar sin lilla tid. Rollen som jag har nu där jag får mycket boll och fungerar som en spelfördelare passar mig väldigt bra.

Vilka är dina största styrkor som spelare just nu?

– Att jag är bollskicklig och ganska smart där inne. Jag lyckas ta mig ur många trånga situationer. Sedan är jag aggressiv och vinner mycket boll.

– En nyckel till min uppflyttning tror jag är att jag är allround och kan spela på många olika situationer. Jag är uppflyttad som mittfältare men kan spela forward och ytterback också.


Melvin är en bollskicklig spelare och har inga problem att hålla kulan i luften när LT:s fotograf ber om det. Foto: Johan W Jönsson


Är det en fördel för dig att HBK trillat ner i Superettan?

– Jag vet inte. Jag har fått veta att jag fanns med på båda listorna oavsett division. Men det kan ju vara en fördel. De hade inte flyttat upp lika många underifrån om vi varit kvar.

– Sedan kommer det ju vara lättare att få chansen i Superettan än i Allsvenskan. Men jag ska inte säga att det är bra att HBK åkte ur, för det tycker jag inte.

Vad har du för förväntningar på nästa säsong?

– Nu har jag skrivit kontrakt, så då vill jag ju spela. Det vill jag alltid. Sedan är jag beredd på att vänta på min chans om det krävs och sedan gäller det att ta den när den kommer.

Kan man leva på sitt första kontrakt med HBK?

– Ja, om man har hjälp hemifrån så kan man det, ler Melvin som kommer att bo kvar hemma hos föräldrarna i Lilla Tjärby åtminstone över nästa år.

Träningen med HBK drar igång den 10 januari och sedan är det träning eller match sex dagar i veckan.

Melvin har inte glömt sina rötter. Han ser varje hemmamatch med LTIK:s A-lag och har tränat med moderklubben då och då. Dessutom dömer han ungdomsmatcher.

– Det är jätteroligt att följa Lilla Tjärby. Det var där jag började spela och det är verkligen moderklubben, säger Melvin vars pappa Mats Johansson tagit över som tränare i LTIK.

De andra två spelarna från kommunen i U19 födda 2002 Viktor Håkansson och Jonathan Wadensten föll på målsnöret i HBK och är nu hett villebråd för andra klubbar. Båda har kontaktats av bland annat division 1-laget Tvååkers IF.